Preporod

Obilježena 29. godišnjica stradanja Bošnjaka sela Lazine i Rankovići

- NERMIN čAKIć

Unedjelju, 19. juna u Novom Travniku je obilježena 29. godišnjica stradanja Bošnjaka sela Lazine i Rankovići. Ove godine program se sastojao od pohoda/marša sa mezarja u

Gornjoj Trenici, gdje su ubijeni ukopani, preko sela Čakići pa do Lazina gdje je upriličeno polaganje cvijeća, a nakon podne namaza imami MIZ Novi Travnik su proučili jasin i kelimei-tevhid pred duše šehida sela Lazine i Rankovići. Organizato­ri obilježava­nja godišnjice su bili MIZ Novi Travnik i Koordinaci­ja temeljnih boračkih udruženja Novog Travnika.

Naime, u junu 1993. godine, Hrvatsko vijeće odbrane je napalo selo Lazine sa svim mogućim oružjem. Za odbranu sela, mještani su imali tek nekolicinu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovin­e i slabo naoružanih. U toku napada, protjerano je i zapaljeno cijelo selo, a mučki je ubijeno 11 osoba na najsvirepi­ji mogući način. U napadu i progonu HVO-a na sela Lazine i Rankovići najstarija osoba koja je ubijena je imala 58 godina, dok je najmlađa žrtva bio Omeragić Mevludin koji je imao samo 15 godina. Ubijene osobe su, zbog tadašnje situacije, morale biti ukopane na mezarju u susjednom selu Trenica. Veći dio protjerani­h stanovnika se vratio na svoja ognjišta nakon rata. Za zločine nad Bošnjacima Lazina i Rankovića još uvijek niko nije procesuira­n i još uvijek niko nije odgovarao. Oni koji su preživjeli ovaj progon i porodice ubijenih pozivaju nadlažne da kazne zločince i odgovorne.

 ?? ?? Većina protjerani­h se vratila na svoja ognjišta
Većina protjerani­h se vratila na svoja ognjišta
 ?? ?? Pohod u danu obilježava­nja
Pohod u danu obilježava­nja
 ?? ?? Obilježava­nje zločina za koji niko nije odgovarao
Obilježava­nje zločina za koji niko nije odgovarao

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina