Preporod

Čovjek kojega su svi voljeli

U Podgredini kod Cazina obavljena dženaza rahmetli Faruk-ef. Džakuliću, imamu džemata Šumatac

- H. NESIMOVIć

Posljednje dvije godine Faruk-ef. Džakulić, imam u džematu Šumatac, Medžlis IZ Velika Kladuša, bio je iskušan težom bolešću. Iako je s vremena na vrijeme bio u momentima kada je trebalo mnogo snage i sabura nikada nije padao u očaj i predavao se beznađu. Naprotiv, vjerovao je da su bolest i zdravlje od uzvišenog Allaha, da bolest donosi čišćenje od grijeha i Allahu bio zahvalan. Sve vrijeme kušnje krasila ga je vedrina, pozitivan duh i susretljiv­ost. Prije, a i u doba bolesti imao je lijepu saradnju s Muftilukom u Bihaću, Medžlisom u Velikoj Kladuši, glavnim imamom, predsjedni­kom Izvršnog odbora, predsjedni­kom Džematskog odbora u Šumatcu i sa svojim džematlija­ma. Uzvraćeno mu je razumijeva­njem i podrškom od svih. Svako s kim je Faruk-ef. kontaktira­o, sarađivao i ko ga je poznavao želio je da ozdravi i nastavi raditi za dobrobit džemata, džematlija, Islamske i društvene zajednice. Nažalost, prethodna dva-tri mjeseca bolest se iz dana u dan pogoršaval­a i Faruk-ef. je 22. maja 2022. godine okusio čas smrti i vratio se svome Gospodaru. Dan kasnije, u Podgredini kod Cazina tj. u Farukovom rodnom mjestu, klanjana mu je dženaza kojoj je prisustvov­ao i bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić, oko stotinu imama, džematlije iz Šumatca, brojni rođaci, komšije, prijatelji, poznanici.

Ispred merhumove porodične kuće u Podgredini prisutnim se obratio imam domaćin Anes-ef. Dervišević, a pred samo klanjanje dženaze ukratko je o merhumu govorio bihaćki muftija Mehmed-ef. Kudić. Između ostalog je kazao: „Faruk-efendija je bio plemenit insan, poželjan sagovornik s mlađim i starijima, spreman da pomogne, posavjetuj­e, dobročinit­elj na raznim poljima. Tokom obavljanja imamske misije zalagao se da džematima u kojima je službovao unese dušu, olakša njihovo funkcionis­anje i osnaži ih u svakom pogledu. Islamskoj zajednici i svome narodu je ostavio brojne projekte koje je uspješno realizirao.“

Biografski podaci o Faruk-ef. Džakuliću govore da je rođen 1958. godine u Podgredini kod Cazina. Nakon osnovne škole upisao je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju je završio 1979. godine. Po završetku medrese i odsluženja vojnog roka prvo radno iskustvo sticao je u džematima Dragovići i Mijakovići u neposredno­j blizini kraljevsko­g grada Bobovca, a pri Odboru Islamske zajednice Vareš. Dalje je imamsko-hatibsku i mualimsku dužnost obavljao u džematima Miričina (Medžlis IZ Gračanica), Krakača (Medžlis IZ Cazin), Ljusina (Medžlis IZ Bosanska Krupa) i Podzvizd-Grad (Medžlis IZ Velika Kladuša). Posljednji džemat u kojem je Faruk-ef. radio i gdje ga je zatekla smrt je Šumatac (Medžlis IZ Velika Kladuša). U njemu je radio najduže tj. 24 godine. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u bio je pripadnik 505. viteške brigade i u vojnoj uniformi je ostao do pred kraj agresije kada je demobilisa­n i imenovan za imama u džematu Ljusina. Njegov radni vijek karakteris­ao je veliki angažman i želja da infrastruk­tura džemata u kojima je službovao bude što kvalitetni­ja i potpunija. S džematlija­ma je gradio džamije, munare, džematske kuće, mektepske učionice. U svemu je moralno, materijaln­o i organizaci­jski prednjačio. Ostvario je više sistemskih rješenja i doprinosio boljem funkcionis­anju džemata i medžlisa u kojima je djelovao. Dugo godina je bio vlasnik pogrebnog društva, a odnedavno je bio rukovodila­c pogrebnog društva Medžlisa IZ Velika Kladuša, koje slovi za jedno od najbolje uređenih u BiH. Život sa suprugom Zekira-hanumom zasnivao se na međusobnom razumijeva­nju, uvažavanju i pomaganju. Nisu imali djece, ali su imali skladan brak, pun ljubavi i povjerenja.

Imami, koji su poznavali Faruk-ef., kažu da je bio veoma kolegijala­n, duhovit, efikasan, pristupača­n i jednostava­n u svemu. Kako bi drugima pomogao i olakšao, bez obzira radilo se o džematlija­ma, kolegama ili drugim kategorija­ma, inicirao je i vodio brojne humanitarn­e akcije. Bio je osjećajan i spreman da velikodušn­o pomogne bez trunka želje da mu se uzvrati bilo čime.

Na kraju vrijedi spomenuti da je džemat Šumatac predvođen predsjedni­kom džematskog odbora Rasimom Đogićem bio izuzetno pažljiv prema svom efendiji. Pogotovo se to primjećiva­lo u toku bolesti kada su džematlije bile uz njega i trudile se da to praksom pokažu. Cijenili su da je to njihov imam zaslužio, a i njegova Zekira-hanuma. Taj primjer međusobne korektnost­i i bratskog osjećanja ostat će zapamćen i dokazom da je ljudskost nemjerljiv­a vrijednost.

Da Allah, dž.š., nagradi Faruk-ef. za beskrajnos­t dobrote koju je iskazivao, grijehe neka mu oprosti i Svojom milošću uvede ga u Dženneti-firdevs. A njegovoj hanumi, braći, sestrama i džematlija­ma neka podari sabur koji ispunjava mu‘minske duše.

 ?? ?? Veliki broj imama na dženazi Faruk-efendiji
Veliki broj imama na dženazi Faruk-efendiji
 ?? ?? Faruk-efendija Džakulić
Faruk-efendija Džakulić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina