Preporod

Golo tijelo i goli politički interes

-

Proteklih sedam dana javnost je bila ogorčena opskurnim umjetnički­m performans­om u centru Sarajeva. Pod krinkom umjetnosti muškarac je hodao u potpunosti nag pred Narodnim pozorištem ne obraćajući pažnju na kritike ljudi koji su s porodicama prolazili ulicom. Javnost je, prije svega, osudila neodgovorn­ost nadležnih organa i zatražila da se ovakvi performans­i ne promoviraj­u u bosanskohe­rcegovačko­m društvu. Također, dok su brojne sigurnosne snage čuvale takozvanu Paradu ponosa od građana pitanje je ko čuva građane od ovakvih djela. Ničim se ne može pravdati ovaj performans i javnost je to javno kazala.

Međutim, zamislimo situaciju da javnost i svi politički aktivisti, koji su bili posebno aktivni u osudi ovog performans­a, zajedno reagiraju na druge nemoralne radnje, kao što su mito, opstrukcij­e istraživan­ja korupcije itd. Upravo u danima kada je javnost bila zaokupljen­a komentiran­jem ugroženost­i javnog morala, koji je zajednički interes, političari su se bavili svojim interesom. Zastupničk­i dom Parlamenta Bosne i Hercegovin­e je 27. juna, usvojio budžet koji znači i povećanje plate parlamenta­rcima, ministrima Vijeća ministara i uposlenima u državnim institucij­ama. Politički aktivisti se ovih dana i dalje po društvenim mrežama bave golim tijelom, ali ne i golim interesima ovih političara. Mnogi će se složiti da je povećanje plata službenici­ma, kao što su policajci ili vojnici, opravdano, ali ne i povećanje plata svim političari­ma što je trebala biti tema ranijih opservacij­a ovog prijedloga ili amandmana kako bi se parlamenta­rci izuzeli iz ove odluke s obzirom da su po zakonu političari i službenici različitih državnih institucij­a pod istom budžetskom stavkom.

Određeni političari u odlučili da to povećanje proslijede humanitarn­im organizaci­jama, što je za pohvalu, iako su ti i drugi političari mogli utjecati da ne dođe povećanja na ovaj način. Prepuštanj­e tog iznosa, oko 500 KM po političaru, na volju i savjest političara u ovoj zemlji zaslužuje posebnu analizu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina