Preporod

Vrhovni sud presudio u korist školskog trenera koji se molio na terenu

-

Vrhovni sud Sjedinjeni­h Država je podržao fudbalskog trenera jedne srednje škole u državi Washington, koji je klečao i molio se na terenu poslije utakmice, što bi moglo da osnaži prihvatlji­vost određenih vjerskih praksi u školama, prenosi agencija AP. Sud je presudio u korist trenera 6 naprema 3. Sudije su saopćile da mu prvi amandman američkog Ustava garantuje pravo na molitvu. „Ustav i naše najbolje tradicije nalažu uzajamno poštovanje i tolerancij­u, a ne cenzuru i represiju, podjednako za vjerske i stavove koji to nisu“, napisao je u obrazložen­ju odluke sudija Nil Gorsac.

Slučaj je primorao sudije da razmotre balans između prava na slobodu vjeroispov­esti i govora nastavnika i trenera s pravima učenika da ne budu pod pritiskom da učestvuju u vjerskim obredima, izvještava Glas Amerike.

Riječ je o najnovijoj u nizu odluka Vrhovnog suda u korist vjerskih organizaci­ja i uvjerenja. Sud je ranije ovog mjeseca presudio da država Maine ne može da isključi vjerske škole iz programa koji nudi pomoć u školarini za privatne obrazovne ustanove, što bi moglo da vjerskim organizaci­jama obezbijedi veći pristup novcu poreskih obveznika, ocjenjuje AP.

Školski okrug je naveo da je „poštovao zakon i preduzeo mjere da zaštiti vjerske slobode svih učenika i njihovih porodica“i da će raditi s advokatima da bi osigurao „inkluzivnu sredinu za sve učenike, njihove porodice i osoblje“.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina