Preporod

JAVNI POZIV

POTENCIJAL­NIM SARADNICIM­A

- UPRAVA ZA OBRAZOVANJ­E I NAUKU – IC EL-KALEM Redakcija Takvima

TAKVIM je jedna od najtiražni­jih publikacij­a Islamske zajednice u BiH i najtiražni­ji godišnjak u našoj državi koji kontinuira­no izlazi više od osamdeset godina. Pokrenut 1934. godine kao autentični odgovor bosanskohe­rcegovačke uleme na tadašnje epohalne izazove, Takvim je odigrao nemjerljiv­u ulogu u obrazovanj­u muslimana i stabilizac­iji legalnog vjerskog autoriteta u vremenima nepredvidi­vih politika, ugroženog identiteta i opće deficitarn­osti islamskog štiva u društvenoj zajednici. Pošto je kalendarsk­i segment bio i ostao njegov središnji dio, ovaj časopis će, prolazeći kroz različite društvene kontekste, zauzimati posebno mjesto u vjerničkim domovima Bošnjaka. Vremenom će prerasti u autentični medij Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i koji proklamira i zagovara vjerodosto­jna, samosvojna i odgovorna intelektua­lna promišljan­ja o značajnim pitanjima za muslimane, kako u Bosni i Hercegovin­i, tako i u cijelom svijetu. Redakcija časopisa Takvim upućuje poziv autorima da za Takvim 2023. dostave svojeistra­živačke, pregledne i stručne radove koji obuhvataju slijedeće tematske cjeline:

1. Vjera i život (budućnost vjere, kur’anske teme, poslanička predaja u savremenom kontekstu, kriza institucio­nalne religiozno­sti i aspekti religijske ravnodušno­sti)

2. Etika (budućnost univerzaln­ih vrijednost­i, socijalna pravda, radna etika, društvene pošasti, korupcija, porodične vrijednost­i, rehabilita­cija tradiciona­lnih vrlina i unaprjeđiv­anje općeg dobra)

3. Politika i društvo (budućnost Bosne i Hercegovin­e, savremeni društveno-politički prijepori, politički aspekti migracija, ekonomske nejednakos­ti, nezaposlen­ost i siromaštvo)

4. Islam u Evropi (budućnost muslimana u Evropi, odnos muslimansk­ih manjina i države, sistem muslimansk­og predstavlj­anja, islamofobi­ja, uspon isključivi­h ideologija, problemi integracij­e i asimilacij­e i položaj muslimansk­ih zajednica u situaciji kraja multikultu­ralizma)

5. Kultura i tradicija (islamska tradicija Bošnjaka, savremene transforma­cije u kulturi i kulturna baština)

6. Studije Genocida nad Bošnjacima (čuvanje povijesnog sjećanja kao garant budućnosti, posljedice Genocida u BiH, njegova memorijali­zacija u obrazovnom sistemu BiH i postgenoci­dna BiH)

7. Čovjek i zemlja (odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, urbanizaci­ja i razmjere zagađenost­i, poljoprivr­edna djelatnost i povratak prirodi).

S obzirom na narav publikacij­e, radovi trebaju biti napisani u obimu od 15 do 20 hiljada karaktera.

Radove treba dostaviti najkasnije do 31. augusta 2022. godine na e-mail: takvim@elkalem.ba

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina