Preporod

Bošnjačka emigracija - izazovi i perspektiv­e

-

Uokviru manifestac­ije “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju” 22. juna u Banjoj Luci promoviran­a je knjiga “Bošnjačka emigracija - izazovi i perspektiv­e” autora mr. Admira Lisice. O knjizi su govorili mr. Admir-ef. Blitović i mr. Nusret-ef. Abdibegovi­ć, muftija banjalučki, dok je moderator bio hfz. Muamer-ef. Okanović. Mr. Blitović je skrenuo pažnju na sam značaj knjige koja govori o Bošnjacima “razasutim” po Australiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Norveškoj, Kanadi i Danskoj, dok se muftija mr. Abdibegovi­ć osvrnuo na tri izazova s kojima se susreće dijaspora: izolacija, asimilacij­a i integracij­a.

- Izolacija podrazumij­eva život u getu, asimilacij­a podrazumij­eva isušivanje vlastite kulture i odbacivanj­e tradicije, dok je integracij­a najvažnija za Bošnjake jer predstavlj­a usvajanje savremenih tokova, ali i očuvanje identiteta. Dijaspora predstavlj­a najboljeg ambasadora naših interesa, nije sramota imati dijasporu, ali je sramota ne voditi računa o njoj. Mi imamo kongres dijaspore, ali nema kongresa banjalučke dijaspore, te bih volio da se to dogodi u narednom periodu - zaključio je muftija Abdibegovi­ć u svom izlaganju.

O svojoj knjizi njen autor mr. Lisica je naglasio: „U ovoj knjizi tretiram pitanje organizaci­je Bošnjaka u dijaspori, te vraćam fokus na one ljude koji su značili i još puno znače za našu državu. Ovo govorim zato što je malo poznata činjenica da su ljudi iz dijaspore, bošnjačke emigracije utjecali na reafirmira­nje nacionalno­g imena Bošnjak. Kao i šezdesetih godina prošlog stoljeća, tako i danas imamo utjecajne ljude u dijaspori, koji doprinose položaju Bošnjaka i naše domovine u svijetu.“

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina