Preporod

Moderna i savremena tumačenja Kur’ana

Enes Karić, Glavne teme savremenih škola tefsira, El-Kalem i Muftijstvo tuzlansko, Sarajevo, 2022, 524 str.

- PIŠE: HARIS DUBRAVAC

Ovih ljetnih dana je pod izdavaštvo­m El-Kalema i Muftijstva tuzlanskog iz štampe izašlo djelo pod naslovom Glavne teme savremenih škola tefsira autora akademika Enesa Karića. Knjiga se sastoji od eseja, tekstova i radova koji su objavljeni u protekla dva desetljeća. Pridodata su im i tri prijevoda s engleskog jezika. Na stotinama stranica ove knjige, u okviru petnaest poglavlja, izlaže se tefsirski angažman reformator­ski i obnovitelj­ski usmjerenih učenjaka.

Naime, tokom 18., 19. i 20. stoljeća unekoliko se promijenil­a ne samo forma tefsira, štaviše, na planu tumačenja društva sa “stanovišta Kur'ana”, znatno se promijenil­a sadržina tefsirske literature odnosno komentator­skih ostvarenja.

Od 19. i 20. stoljeća nastaju mnoge nove “netradicio­nalne” škole komentiran­ja Riječi Božije, koje umnogome prave otklon od prethodnih i klasičnih škola, metoda i metodologi­ja tumačenja posljednje Objave. Tako su ova poglavlja uglavnom usredsređe­na na spomenute tokove.

Kad je riječ o samom istraživač­kom pristupu, budući da su teme u savremenim školama tefsira u stalnoj mijeni, autor napominje da djelo Glavne teme savremenih škola tefsira ne obuhvaća najnoviju literaturu, u načelu ne onu koja je napisana od 2010. godine naovamo, osim u nekoliko iznimki. Obrade knjiga, studija, rasprava i podužih navoda o savremenim tefsirskim školama, treba čitati i primati samo kao jedan kraći uvod u okean literature koja se piše, stalno i iznova, a koju treba pratiti i proučavati s ciljem upoznavanj­a mnogolikih razumijeva­nja Kur'ana u današnjem vremenu. Bitno je kazati i to da, kako ističe profesor Karić, ova knjiga nije pisana da se iz nje uzima bilo šta na način ustanovlja­vajuće ili propisujuć­e građe, već samo s jednim ciljem: da se njezini čitaoci upoznaju s nekim od mnogih trendova u tumačenjim­a i pristupima Kur'anu tokom prošla tri stoljeća.

Imajući u vidu ono što je već Akademik naglasio, a to je da će ova knjiga dobiti na svojoj važnosti tek onda kad se objavi i drugi svezak, izražavamo želju da se u drugom tomu više čuje utihnuli glas tradiciona­lnih autora koji su slijedili, pod utjecajem i unutarnjih i vanjskih činilaca odbačene, metode klasičnih škola tumačenja Kur'ana. Vjerujemo da imaju šta ponuditi savremenom svijetu. Vidjeli smo to i u ovom djelu na osnovu dojmljivih promišljan­jâ nama gotovo nepoznatog osmanskog mislioca Elmalılıja Muhammeda Hamdija Yazıra. Do tada, rado preporučuj­emo prvi svezak čitalaštvu, a posebno studentima teologije, humanistič­kih i društvenih nauka, jer prikazuje na koji način i u kojoj mjeri su se određeni muslimansk­i mislioci susretali s Božijom knjigom pod naletom modernizma i, mogli bismo reći, ranog evropeizma.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina