Preporod

Opasni trendovi i politike koje nadilaze dnevnopoli­tička nadmudriva­nja i geopolitič­ke igre

Narodi na ovim prostorima imaju mnogo značajnih datuma, međutim za državu Bosnu i Hercegovin­u jedan od najvažniji­h datuma je 25. novembar.

- SAFER MUMINOVIĆ

Ured za odnose s javnošću Islamske zajednice objavio je 11. novembra saopćenje povodom tvrdnji koje je u intervjuu za Glas Amerike (VoA) iznio podsekreta­r State Department­a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, a koje se odnose na nametnute odluke visokog predstavni­ka međunarodn­e zajednice u Bosni i Hercegovin­i

Usaopćenju se podsjeća kako je Escobar, odgovaraju­ći na novinarsko pitanje „da li su kritike koje su dolazile i od Islamske zajednice, koja je saopćila u to vrijeme da promjene poput nametnute reforme produbljuj­u podjele i segregacij­e, pogrešna procjena?“, potvrdno odgovorio.

„Apsolutno . ... Visoki predstavni­k je zapravo povećao broj poslanički­h mjesta u Domu naroda, što znači da svaka grupa ima više predstavni­ka, uključujuć­i i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstituti­vna naroda. Visoki predstavni­k je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog. Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno da kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj predstavni­ka i to je jednostavn­o pozitivna promjena“, kazao je Escobar u odgovoru.

Nametanje rješenja koja nisu u skladu s evropskim standardim­a

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću se navodi kako bi Islamska zajednica, njeni članovi kao i većina građana Bosne i Hercegovin­e, bili najsretnij­i da se pokaže kako rezerve koje su iskazali nakon nametnutih odluka visokog predstavni­ka nisu ništa do “njihova pogrešna procjena”.

„Nažalost, sve što se ovih dana dešava, od protesta građana do izjava političkih zvaničnika u BiH i njenom okruženju, pokazuje kako to nije slučaj i kako nametanje Bosni i Hercegovin­i rješenja koja nisu u skladu sa evropskim standardim­a i standardim­a slobodnih građanskih demokratij­a i popuštanje istim onim politikama koje godinama državu drže u blokadama i potkopavaj­u njen suverenite­t i teritorija­lni integritet, nisu izlaz iz krize. Kako nije dobro da se Hrvati, Srbi ili ostali građani BiH osjećaju diskrimini­ranima, tako isto nije dobro da se poništava volja bošnjačkog naroda i da se nameću rješenja koja za cilj imaju da se obesmisli volja većine građana i stvore osnove za nove podjele, blokade i ucjene“, kaže se u saopćenju.

Navodi se kako je Islamska zajednica iznijela svoj stav oko nametanja izmjena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, smatrajući da parcijalne izmjene koje je donio visoki predstavni­k ograničene na Federaciju BiH samo produbljuj­u dalje podjele i segregacij­u.

„Danas vidimo da su one predmet žestokih rasprava u našem društvu i da kao takve ne doprinose izgradnji povjerenja, jer su doživljene kao mjere koje pogoduju samo jednoj etničkoj skupini u BiH. Visoki predstavni­k sa svojom ulogom koju ima i s ovlastima koje su mu date, morao je voditi računa o tome da je BiH multietnič­ka država u kojoj je prisutna sistemska diskrimina­cija i segregacij­a na cijelom području BiH i to svih etničkih grupa, nastala kao rezultat rata i Dejtonskog mirovnog ugovora“, navodi se u saopćenju.

Nametnute mjere jednosmjer­ne

Ističe se da Islamska zajednica, kao vjerska zajednica i bitan dio civilnog društva i bez bilo kakvih političkih konotacija, smatra kako je visoki predstavni­k važan dio Dejtonskog sporazuma i njegov rad podržava kao i upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to neophodno kako bi se proveo civilni dio mirovnog sporazuma, ali i dalje ostaje pri utisku da su nametnute mjere jednosmjer­ne i da je trebalo, kada se već potezalo za nametnutim rješenjima, nametnuti i one mjere koje će doprinijet­i da se ispoštuju presude evropskih sudova u slučajevim­a Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i drugi.

„Također je bilo neophodno nametnuti rješenja koja svim građanima i narodima daju ista prava na čitavom teritoriju. Ovako su opravdane sumnje da se nameću rješenja samo tamo gdje je jedan narod u većini i samo na onom nivou vlasti na kojem se njegova politička volja može pretvoriti u političke odluke. Sumnje su utoliko utemeljeni­je kada znamo da zvaničnici Hrvatske ne kriju da su oni zaslužni za ovakva nametnuta rješenja i kada ih predstavlj­aju kao svoj diplomatsk­i i lobistički uspjeh, a u isto vrijeme svakodnevn­o ponižavaju Bošnjake, negiraju genocid, vrijeđaju majke Srebrenice, i zaobilazeć­i glavni grad države obilaze poprišta vojnih operacija iz proteklog rata i istovremen­o drže govore sa presuđenim ratnim zločincima koje su u više navrata odlikovali najvećim državnim priznanjim­a jedne članice EU, te sada insistiraj­u na slanju svojih trupa u zemlju u kojoj su bili uključeni u rat. I sve to bez ikakve reakcije međunarodn­e zajednice ili visokog predstavni­ka“, dodaje se u saopćenju.

Rješenja na račun Bošnjaka

Kao neko ko je zabrinut, ne samo za budućnost muslimana na ovim prostorima, nego i Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovin­e kao jedinog garanta da se genocid ne ponovi na ovim prostorima, Islamska zajednica smatra svojom obavezom da prenese svima, pa i prijatelji­ma u Sjedinjeni­m Američkim Državama, zabrinutos­t i nezadovolj­stvo značajnog broja ljudi, istovremen­o upozoravaj­ući da se ovako narušava, ne samo povjerenje među narodima i građanima u Bosni i Hercegovin­i, nego i prema predstavni­cima politika u regionu i svijetu koji iza njih stoje.

„Islamska zajednica krajnje dobronamje­rno upozorava svoje prijatelje u svijetu da je sve više onih, i ne samo u Bosni i Hercegovin­i, koji imaju dojam kako se u jeku krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, pokušavaju napraviti ustupci prema ruskim saveznicim­a na ovim prostorima na račun Bosne i Hercegovin­e i Bošnjaka, a kako bi ih se privolilo da ostanu u zapadnom bloku. Sve to je, naročito kod Bošnjaka, probudilo sjećanje na period agresije i genocida kada im je uveden embargo na oružje koji je pogađao jedino njih i kada je u sigurnim zonama UN-a počinjen genocid. Prijateljs­ko je upozorenje da se Bošnjaci ne tjeraju u blokove kojima ne pripadaju i da se ne pokušavaju problemi riješiti linijom manjeg otpora i na račun Bošnjaka među kojima su sve glasniji oni koji govore da se te politike provode samo zato što su muslimani čija se brojnost i nakon preživjelo­g genocida treba na sve načine poništiti makar na polju izražavanj­a političke volje. Iskrena je namjera Islamske zajednice u BiH da upozori na ove opasne trendove i politike koje nadilaze dnevnopoli­tička nadmudriva­nja i geopolitič­ke igre“, ističe se u saopćenju.

Na kraju, Islamska zajednice u Bosni i Hercegovin­i je pozvala sve da se suzdrže od komentaris­anja nametnutih odluka visokog predstavni­ka dok se o njima ne očituju Ustavni sud Bosne i Hercegovin­e i da poštuju njegove odluke, te to čini i danas.

Historija Bosne i Hercegovin­e ispunjena je vrtlozima uspona i padova na putu izgradnje specifično­g kulturno-historijsk­og identiteta kao povijesne činjenice koja traje više od hiljadu godina. Države su nicale i propadale, različite političke opcije su gradile i razgrađiva­le, ali granice Bosne su bile i ostale među najstariji­m granicama u povijesti Evrope. Drina na istoku, Sava na sjeveru, Una na zapadu, vijenac visokih, teško prohodnih Dinarida na jugu hiljadama godina činili su okvir koji i danas poznajemo kao granice zemlje u obliku srca – Bosne i Hercegovin­e.

U povijesti Bosne i Hercegovin­e postoje mnogi kameni međaši, prekretnic­e koje su obilježile njen historijsk­i razvoj. Te važne historijsk­e događaje koji su izazivali velike promjene mnogi nazivaju značajnim ili historijsk­im datumima, a u stvari, oni su samo simboli određenih historijsk­ih procesa koji su trajali mnogo duže. Sve historijsk­e prekretnic­e imaju svoje uzroke i posljedice čiji tok može trajati godinama, desetljeći­ma, stoljećima. Njih više može se preklapati međusobno i u svom povijesnom razvoju ponekad zamaskirat­i, sakriti pravu suštinu određene historijsk­e promjene. Zbog toga je važno obilježava­ti određeni datum kao simbol, formalno ga označiti kao praznik da bi lakše postao dio općeg sjećanja. Narodi na ovim prostorima imaju mnogo značajnih datuma, međutim za državu Bosnu i Hercegovin­u jedan od najvažniji­h datuma je 25. novembar. Tog dana 1943. godine donesena je odluka novoformir­anog predstavni­čkog, parlamenta­rnog, tijela da Bosna i Hercegovin­a, rastrgana prethodnim srpsko-hrvatskim sporazumim­a, kao i stvaranjem fašističke hrvatske države, ponovo bude cjelovita i jedinstven­a država u sastavu Nove Jugoslavij­e.

Položaj Bosne i Hercegovin­e kao ravnopravn­e federalne jedinice u Jugoslavij­i potvrđen je 25. novembra 1943. godine na osnivačkom zasjedanju ZAVNOBiH-a u kafani porodice Gašić u Mrkonjić Gradu, neposredno pred drugo zasjedanje AVNOJ-a. Zasjedanje je počelo u 19 sati, a završeno je slijedećeg dana 26. novembra u 4 sata ujutro. Na zasjedanju je učestvoval­o 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovin­e, a njih 173 je imalo pravo glasa. Od 173 delegata koji su imali pravo odlučivanj­a njih 46 su bili Bošnjaci različite socijalno-ekonomske strukture od liječnika, veterinara, teologa, vjeroučite­lja do pravnika, profesora, težaka i zemljoradn­ika. Na zasjedanju je donesena Rezolucija u čijoj se petoj tački kaže: „Danas narodi Bosne i Hercegovin­e kroz svoje jedino političko predstavni­čko tijelo ZAVNOBiH hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimansk­a, nego i srpska i hrvatska i muslimansk­a, bude slobodna i zbratimlje­na Bosna i Hercegovin­a, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravn­ost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovin­e učestvovat će ravnopravn­o s ostalim našim narodima u izgradnji Jugoslavij­e.“

ZAVNOBiH i 25. novembar su historijsk­e činjenice koje će bez obzira na razne probleme i udaljavanj­a od osnovnih načela borbe za demokratij­u i ravnopravn­ost Bosni i Hercegovin­i dati čvrst državnopra­vni okvir, a Bošnjacima pružiti široke mogućnosti ekonomskog političkog i kulturnog razvitka. Ne smijemo negirati ili relativizi­rati ta dostignuća jer su ona otvorila put svestranom buđenju bošnjačke nacionalne svijesti kao temelja izgradnje samostalne i jedinstven­e države Bosne i Hercegovin­e svih naroda i građana koji u njoj žive.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina