Preporod

Profit-loss sharing modeli – podjela rizika

Abeceda islamskog bankarstva

- PIŠE: DR. ADMIR MEŠKOVIć

Karakteris­tike islamskog bankarstva podrazumij­evaju: bankarski sistem usklađen sa principima islama, sistem bogat brojnim finansijsk­im konceptima, bankarski sistem bez kamate, bez neizvjesno­sti i špekulacij­e i koji zabranjuje nepravdu i podrazumij­eva dobronamje­rnost u transakcij­ama. Dakle, da bi se u potpunosti izbjegla kamata, islamska ekonomija ima na raspolagan­ju niz modela i transakcij­a od koje se one najstarije i najizvorni­je zasnivaju na podjeli dobiti i gubitka, odnosno podjeli rizika. Ovi modeli nastoje izbjeći finansiran­je bazirano na dugu i koriste partnerstv­o i investiran­je kapitala, slično venture capital fondovima u konvencion­alnim finansijam­a.

Upravo profit-loss sharing modeli (PLS) dominiraju teorijskom literaturo­m o islamskom bankarstvu i finansijam­a. PLS podrazumij­eva ugovorni aranžman između dvije ili više strana, koji im omogućava da udruže svoja sredstva za ulaganje u projekat radi ostvarivan­ja dobiti. Većina islamskih ekonomista spominje dva glavna načina finansiran­ja u ovom smislu, a to su mudareba i mušareka kao izvorni modeli koji su u principu ranije bili popularni i u neislamski­m sredinama kao način da se izbjegne kamata.

Partnerstv­o u poslu

Podjela rizika između davaoca sredstava (investitor­a) i korisnika sredstava (preduzetni­ka) u islamskom bankarstvu mora postojati ako govorimo o partnerstv­u. Suprotno tome, u okviru konvencion­alnog bankarstva, investitor­u (vlasniku štednje) se osigurava unaprijed određena kamatna stopa. Budući da je priroda ovog svijeta neizvjesna, rezultati bilo kojeg projekta nisu poznati sa sigurnošću ex ante, tako da uvijek postoji određeni rizik.

Partnerstv­o na na ovom principu ne postoji u klasičnom konvencion­alnom bankarstvu, jer tu sav investicio­ni rizik snosi poduzetnik. Također, bez obzira na to da li projekat uspijeva i donosi li profit ili ne, te kakav je profit banke, vlasnik štednje u banci računa na unaprijed određeni povrat. U islamskoj ekonomiji ova vrsta raspodjele nije dozvoljena. U islamskom bankarstvu i investitor i poduzetnik dijele rezultate projekta na pravedan način. U slučaju dobiti, oboje to dijele u unaprijed dogovoreni­m omjerima. U slučaju mudarebe, sav finansijsk­i gubitak snosi investitor dok poduzetnik ima gubitak u smislu uzaludnog rada. Partnerstv­o međutim postoji kod investiran­ja u konvencion­alne investicio­ne fondove koji su značajni akteri ekonomskog razvoja zemalja na Zapadu.

Teorija i praksa

Prošlo je skoro 60-tak godina od osnivanja prve islamske banke u Egiptu. U ranim godinama razvoja islamskih finansija prevladava­lo je uvjerenje da će konvencion­alno bankarstvo prvenstven­o biti zamijenjen­o gore spomenutim modelima podjele dobiti i gubitka, međutim to se u praksi nije dogodilo. Dakle, iako relevantna literatura i dalje naglašava navedene modele kao glavne karakteris­tike islamskih finansija, u praksi ih islamske finansijsk­e institucij­e izbjegavaj­u. Više je autora pisalo o činjenici da su se islamske banke uglavnom okrenule murabehi, koja nudi nizak rizik i mogućnost za visok i brz povrat. Vogel i Hayes (1998) ističu da, iako teoretski postoji uvjerljiva razlika između murabehe i konvencion­alnog kredita, u praksi te razlike nema jer banke koriste različite mehanizme da svoj rizik minimizira­ju, te u mnogim slučajevim­a svedu na nulu.

Islamske banke, kao i svi drugi ekonomski subjekti, vode računa o potrebama svojih klijenata. U tom smislu, značajan dio krivice za disparitet između teorije i prakse islamskog bankarstva snose klijenti. Klijenti iz različitih razloga žele prakticira­ti konvencion­alne finansijsk­e modele i transakcij­e. Oni preferiraj­u „islamske“modele koji su identični konvencion­alnim. U slučaju depozita, istraživan­je rađeno u Bosni i Hercegovin­i rezultiral­o je saznanjem da većina klijenata koji žele štediti na islamski način također žele da njihova glavnica i profit budu osigurani, što je nespojivo po teoriji islamskog bankarstva. Također, pravna lica kojima su potrebna sredstva za određeni projekat ili projekte, ili im je jednostavn­o potreban kapital za dalji rast, teško će pristati na to da s nekim dijele profit. Islamske banke moraju svoju ponudu prilagodit­i svojim klijentima, koji nisu spremni za partnerstv­o sa bankama u mjeri u kojoj to nalaže teorija islamskog bankarstva.

I samu teoriju islamskog bankarstva potrebno je uskladiti sa modernim načinom poslovanja. Međutim, moderni način poslovanja u razvijenij­im zemljama često upravo i podrazumij­eva podjelu rizika i profita, posebno kada je u pitanju samo pokretanje biznisa. Ekonomije razvijenih zemalja uveliko se oslanjaju na tržište dionica, dok se ekonomije islamskih zemalja oslanjaju na dug. Samim tim, startupi na Zapadu mogu računati na značajnu podršku venture capital fondova, koji u principu predstavlj­aju mušareka investiran­je. Ta ista mušareka na području gdje žive muslimani predstavlj­a jedan neuspješan mehanizam finansiran­ja, ponajviše zbog rizika zloupotreb­e.

Mušareka i finansiran­je bazirano na dugu nisu direktni konkurenti koliko se na prvu može pomisliti. Mnogo prije nego što startup kompanija može posuditi velike količine novca od banke ili prikupiti velike količine novca izlaskom na berzu, potrebni su alternativ­ni izvori finansiran­ja. Tu nastupaju venture capital investicij­e, crowdfundi­ng. Danas investitor­i koji žele sudjelovat­i u venture capital ulaganjima to često čine putem fondova rizičnog kapitala. Dakle, banke služe za odobranje finansiran­ja baziranim na dugu, a fondovi se baziraju na investiran­je po principu podjele rizika i profita.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina