Preporod

Hafiska dova Ahmetu Mulaomerov­iću

Hafiska dova Ahmetu Mulaomerov­iću proučena je u džamiji džemata Međiđa Donja, MIZ Gradačac, 29. oktobra 2022. godine.

- AMINA Đ.

Dovi su prisustvov­ali izaslanik reisul-uleme dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, hafiz dr. Kenan Musić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i član Komisije za hifz, Nusret-ef. Kujraković, glavni imam MIZ Gradačac, Husein Jukan, predsjedni­k Izvršnog odbora, imami, hafizi i brojne džematlije.

Diplomu hafiza Kur’ana Ahmetu Mulaomerov­iću uručio je muftija Fazlović, te je hafizu, njegovim roditeljim­a, muhaffizu i džematu prenio čestitke reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića. U svome obraćanju je naglasio da svaka nova hafiska diploma ima neizmjerno veliki značaj za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovin­i.

“Kur’an je najbolji udžbenik za školu života, a iz njega proističu svi ostali udžbenici. Škola života je škola najvećih ispita i najveće kušnje. Nije ih moguće savladati bez Kur’ani-kerima“, poručio je Muftija te je naglasio da se zrelost jednog naroda pokazuje na licu mladih ljudi. „Ako je omladina u jednom narodu odgojena, to je najbolji znak koji upućuje na snagu i zrelost jednog naroda. U ovoj halki hafiza danas su uglavnom mladi ljudi a tako je u cijeloj našoj domovini. To je svjedočans­tvo da se brinemo o našim potomcima, da se brinemo o našoj budućnosti, dunjalučko­j i ahiretskoj“, kazao je muftija Fazlović.

Ajete iz Kur’ana časnog učili su prisutni hafizi, a hafisku dovu je proučio muhafiz Kemal-ef. Mehić koji kazao kako je mladi hafiz Mulaomerov­ić bio veoma vrijedan i uporan tokom učenja hifza. “Budući da hafiz Ahmet nije medreslija, intenzivne pripreme za polaganje pred Komisijom su krenule na raspustu. On je pokazao veliku spremnost, tako da sam ga zadnju trećinu Kur’ana preslušao preko poziva u Medini, s obzirom da sam ove godine bio na hadžu. Zadnju hatmu proučio je čitavu dok sam bio u Mekki. Tada sam ga bodrio riječima: Tvoj glas se kod Kabe čuje, ova hatma vrijedi hiljade sevapa”, kazao je muhafiz Mehić.

Prisutnima su se na hafiskoj dovi obratili hafiz dr. Kenan Musić, glavni imam Nusret-ef. Kujraković i imam džemata Mehdin-ef. Džafić. Hafiz dr. Musić je ovom prilikom izrazio radost što je u redove hafiza ušla mlada, plemenita duša koja će, ako Bog da, svojim radom pokazati šta istinski znači biti hafiz.

„Istinski je hafiz onaj koji u svome srcu ne nosi zlobu ni prema jednom Allahovom stvorenju, prepoznaje­mo ga po danu u dobru, a njegova porodica ga prepoznaje po noći jer je on i tada pred svojim Gospodarom, uči Kur’an. Što više Kur’ana bude među nama, više će i dobra biti među nama“, kazao je hafiz Musić.

 ?? ?? Hafisku diplomu uručio izaslanik reisul-uleme
Hafisku diplomu uručio izaslanik reisul-uleme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina