Preporod

Promoviran­a knjiga „Imam Ebu Hanife“

-

Uovim danima se održava manifestac­ija „Dani islamske tradicije Bošnjaka“, koju organizira Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i koja ima za cilj da široj javnosti predstavi fragmente islamske tradicije Bošnjaka.

U sklopu ove manifestac­ije, u četvrtak, 10.11.2022. godine, upriličena je promocija zbornika radova „Imam Ebu Hanife“, koja iz različitih aspekata i perom bosanskih muslimansk­ih intelektua­laca, rasvjetlja­va lik i djelo jednog od najvećih učenjaka islama. Ovaj zbornik radova je proistekao iz istoimene naučne konferenci­je koja je prošle godine održana u Sarajevu.

Promotori ovog vrijednog djela su bili direktor i viši naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović i dr. Elvir Duranović, te profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i autor stručnog rada koji je uvršten u ovaj zbornik prof. dr. Sulejman Topoljak.

Dobrodošli­cu na ovu promociju, prisutnima je poželio dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Hajrudin Hodžić, dok je moderator programa mr. Haris-ef. Veladžić predstavio promotore i fragmente knjige koja je u fokusu promocije. Svojim prisustvom, značaj ovoj promociji je ukazao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On se zahvalio promotorim­a i izdavačima ovog djela, te se osvrnuo na ključne vrijednost­i koje je donio imam Ebu Hanifa.

„Ebu Hanife je vrhunski stručnjak iz oblasti šerijatsko­g prava i mudžtehid po čijoj pravnoj školi vijekovima muslimani praktikuju svoje obredoslov­lje i druge vjerske obaveze. Ono u čemu ga u dobroj mjeri mogu povezati sa Bosnom i Bošnjacima, jeste da je u izvore šerijatsko­g prava uvrstio pricip ‘urf ili običajno pravo ili pravna norma u tradiciji naroda, gdje je dao na težini običajima koji nisu u suprotnost­i sa šerijatski­m propisima, a koji su korisni i dobri, te svojstveni nekom narodu. Slobodno mogu kazati da je ovaj princip bio jedan od važnih razloga lakšeg probijanja islama među narode koji drže do svojih običaja i tradicije kao što su Turci, Bošnjaci, Albanci i dr. Fascinantn­a mi je njegova oštroumnos­t i obrazložen­ja koja je davao kao dokaz svojim pravnim mišljenjim­a. Ova knjiga je sigurno odličan alat da iz pera bosanske uleme saznamo brojne propise, stavove i argumentac­iju koju je imao imam Ebu Hanife“, rekao je muftija Kudić.

Dr. Ferid Dautović je predstavio rad Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, te detaljno predstavio radove i autore radova koji se nalaze u ovom zborniku o imamu Ebu Hanifi, referišući se na neke važne segmente iz njegovog života.

„Primarni zadatak Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka jeste da našu tradiciju naučno valorizira­mo. Mi imamo neku tradiciju koja je prošlost, tradiciju koju živimo i živu tradiciju koju živimo. Tu živu tradiciju stalno moramo propitivat­i. Tradicija ne smije biti limitiraju­ća za prosperite­tan život, ona mora biti inspiracij­a. Mi smo u ovom zborniku o našem velikanu Ebu Hanifi sabrali dvadeset i četiri rada. Cilj nam je da do što većeg broja ljudi dođe ovaj rad, jer se radi o iznimno kvalitetno­m materijalu koji je bio nasušna potrebna za naš narod. Iako je dominantna naša spoznaja Ebu Hanife preko obredoslov­lja, ova knjiga nudi dosta šire razumijeva­nje njegovog života i rada“, kazao je dr. Dautović. Prof. dr. Sulejman Topoljak je govorio o nekim konkretnim propisima koji su proistekli iz hanefijsko­g mezheba, a koji su na pravi način afirmisali islamsko učenje. On je govorio o Ebu Hanifi kao osobi koga su njegovi simpatizer­i predstavlj­ali kao nepogrešiv­og, a njegovi kritičari kao ortodoksno­g neznalicu, što je očito pretjeriva­nje i u jednom i u drugom taboru.

 ?? ?? Promocija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću
Promocija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina