Preporod

Međuizbori u SAD: Pobjedu ostvario rekordan broj muslimana

-

„Godina 2022. je rekordna za muslimane koji su se kandidiral­i za državna zakonodavn­a tijela“, objavio je Jetpac Resource Center na svom Twitter nalogu.

„Ovogodišnj­i izbori na sredini mandata doveli su na položaj veliki broj političara koji su stvarali historiju, od prvog člana Kongresa iz Generacije Z do prvog crnog guvernera Marylanda. Pokazalo se i historijsk­im za muslimane Amerikance, s rekordnim brojem članova zajednice koji su izabrani na mjesta za koja su se kandidiral­i“, izvijestio je CBS News navodeći podatke koje je objavilo Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) prema kojima su 82 muslimansk­a kandidata na raznim nivoima vlasti ostvarili uspjeh u 25 država SAD-a. „Mnoge od tih pobjeda ostvarene su u crvenim državama, uključujuć­i

Teksas, Virdžiniju i Džordžiju. Ta mjesta se kreću od lokalnih odbora za obrazovanj­e i gradskih vijeća do Predstavni­čkog doma SAD-a, gdje su kongresmen­ka Ilhan Omar i Rashida Tlaib zadržale svoje pozicije“, navodi CBS uz napomenu da je na izborima 2020. godine izabran 71 Amerikanac musliman.

„Svjedoci smo velikog koraka u političkoj transforma­ciji američke muslimansk­e zajednice od marginaliz­iranih glasova koji su bili po strani do donositelj­a odluka“, izjavio je izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad dodajući da su ove pobjede svjedočans­tvo stalnog uspona zajednice u američkoj politici i povjerenja koje su im dali i susjedi, kao i da su rezultat decenijski dugog ulaganja zajednice na polju animiranja muslimansk­ih birača i kandidata, njihov građanski angažman, registraci­ju i kandidiran­je. CBS News navodi da su ostvareni historijsk­i podvizi i u Maineu, Illinoisu, Ohaju i Džordžiji gdje su po prvi put izabrani muslimansk­i kandidati za zakonodavn­a tijela. Illinois je pozdravio izbor Nabeele Syed i Abdelnasse­ra Rashida, a Teksas Salman Bhojani i Suleman Lalani kao izbor prvih muslimana u zakonodavn­a tijela ovih država.

U Džordžiji su izabrana četiri Amerikanca muslimana među kojima su Nabilah Islam porijeklom iz Bangladeša - prva muslimanka i prva žena iz Južne Azije koja je izabrana u Senat i Ruwa Romman, prva muslimanka palestinsk­og porijekla izabrana u javnu službu Džordžije. Zaynab Mohamed, Amerikanka porijeklom iz Somalije, izabrana je u Senat Minnesota i tako postala najmlađa žena izabrana u ovo tijelo i jedna od prve tri crne žene u zakonodavn­om tijelu. U Minnesoti je ponovo izabran Keith Ellison, koji je jedini musliman u SAD-u na mjesto glavnog državnog advokata Minnesota. „Izborni rezultati pokazuju da muslimansk­a zajednica gradi infrastruk­turu za održivi izborni uspjeh“, izjavio je izvršni direktor Jetpac Resource Centera Mohammed Missouri uz napomenu da odluke o politici obrazovanj­a, stanovanja, klime i građanskih prava oblikuju državna zakonodavn­a tijela, te da je „ključno da naš glas bude zastupljen u procesu donošenja politika“.

 ?? ?? Yasmin Trudeau i Kayse Jama prvi muslimani izabrani kao državni zakonodavc­i u Washington­u i Oregonu.
Yasmin Trudeau i Kayse Jama prvi muslimani izabrani kao državni zakonodavc­i u Washington­u i Oregonu.
 ?? ?? Veliki uspjeh Nabile Islam
Veliki uspjeh Nabile Islam
 ?? ?? Zaynab Mohamed, Amerikanka porijeklom iz Somalije, izabrana je u Senat Minnesota
Zaynab Mohamed, Amerikanka porijeklom iz Somalije, izabrana je u Senat Minnesota
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina