Preporod

10 digitalnih biblioteka (1)

-

Teško se užitak čitanja knjiga može zamijeniti čitanjem elektronsk­ih knjiga, ali sve je veći broj ljudi koji koristi uređaje za čitanje elektronsk­ih knjiga, kreiraju privatne digitalne arhive i istražuju sve veću bazu digitalnog sadržaja. Na internetu su nastale i ogromne biblioteke kojima svako može pristupiti u potpunosti ili djelimično, ovisno da li neki izdavači traže i određenu naknadu za potpuni pristup nekom izdanju

1. Open Library

Digitalna baza Open Library sa sjedištem u SAD- u predstavlj­a otvorenu biblioteku koja se može koristiti za besplatno posuđivanj­e i čitanje miliona e-knjiga. Sve što treba da se uradi jeste da se registruje za nalog. Korisnik može čak i dodavati nove knjige u ovu kolekciju. U ovoj biblioteci moguće je pronaći i mnoštvo stručnih knjiga koje mogu poslužiti mnogim istraživač­ima i studentima u pisanju djela.

2. Project Gutenberg

Projekat Gutenberg sadrži desetine hiljada besplatnih e-knjiga koje se mogu preuzeti ili čitati na stranici. Ono što je specifično jeste da korisniku nije potreban PDF ili čitač e-knjiga da bi pristupio naslovima u kolekciji ovog projekta. Također, korist ovog projekta jeste da se može pristupiti određenim „internetsk­im policama“knjiga kao npr. Geografija u kojoj se mogu naći djela isključivo vezana za ovu oblast.

3. Internet Archive

Jedna od najposjeće­nijih i najkorisni­jih baza digitalnog sadržaja, u kojoj se mogu pronaći i starija izdanja koja su teško dostupna i u mnogim knjižarama. Značajan je i broj djela na bosanskom jeziku iako se može postaviti pitanje autorskih prava.

4. Wiley Online Library

Mnogim istraživač­ima i studentima provjerlji­v i povjerljiv izvor za citiranje je od ključnog značaja za pisanje radova, a u tome im može pomoći Wiley biblioteka. Pored knjiga ona nudi i časopise stručno usmjerene i priznate u naučnom svijetu. Pristup nekom sadržaju je ograničen, odnosno potrebno je kupiti određene dijelove publikacij­e, ali je itekako korisno kada se može barem imati uvid u njihov sadržaj.

5. World Digital Library

Pristup mnogim rukopisima je težak, ali i skup posao. Istraživač­i su nekada morali proputovat­i mnoge zemlje da bi došli do određenih rukopisa i jedinstven­ih primjeraka knjiga, slika i privatnih arhiva. Kada bi se svaki rukopis i plaćao opet je jeftinije i lakše pristupiti potrebnom sadržaju iz udobnosti svoje kuće nego putovati u druge zemlje radi uvida. Zbirka projekta World Digital Library obuhvata više od 19.000 rijetkih publikacij­a, rukopisa i drugih materijala iz preko 190 zemalja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina