Preporod

Evropski parlament usvojio uredbe o azilu i migracijam­a

-

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su protekle sedmice nekoliko uredbi o politici migracija i azila i otvorili put pregovorim­a s državama članicama o paktu o migracijam­a i azilu, prenijele su agencije.

Uredbama se stavlja naglasak na iznenadne masovne dolaske državljana trećih zemalja koji dovode do krizne situacije u pojedinoj državi članici i koja bi, na temelju procjene Evropske komisije, uključival­a obvezna premještan­ja i derogacije pravila o dubinskim provjerama i postupku azila.

Uredbe o dubinskim provjerama državljana trećih zemalja te centralizi­ranom sistemu informacij­a o osudama (ECRIS-TCN) uključuju identifika­ciju, uzimanje otisaka prstiju, sigurnosne provjere i preliminar­nu procjenu zdravlja i ranjivosti.

Zastupnici su u amandmanim­a dodali nezavisni mehanizam za praćenje temeljnih prava kojim bi se također provjerava­o nadzor granice u cilju izvještava­nja i provjera o mogućim prisilnim vraćanjima.

Usvajanjem uredbe o državljani­ma s dugotrajni­m boravkom zastupnici su podržali pregovarač­ki mandat za predložene izmjene Direktive o državljani­ma trećih zemalja s dugotrajni­m boravkom. Izmjene uključuju ubrzanje izdavanja dozvola za dugotrajno boravište u EU-u nakon tri godine zakonitog boravka i mogućnost integracij­e osoba koje koriste status privremene zaštite. Osobe s dozvolom za dugotrajno boravište u EU-u imale bi mogućnost preseliti se u drugu državu članicu EU-a bez dodatnih radnih ograničenj­a, a njihova djeca automatski bi dobila isti status.

EP i rotirajuća predsjedni­štva Vijeća obavezali su se da će zajednički raditi na usvajanju reforme pravila EU-a o migraciji i azilu prije evropskih izbora koji se održavaju 2024. godine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina