Preporod

Komentari o susretu političkih predstavni­ka Bošnjaka iz regiona

-

USarajevu je 12. aprila održan sastanak političkih predstavni­ka Bošnjaka iz regiona, a kako je izjavio inicijator sastanka, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e Elmedin Konaković, sastanak je bio “odlična i vrlo korisna razmjena informacij­a”. Kazao je da su jedni od drugih imali priliku čuti kakvo je stanje i položaj Bošnjaka i njihovih predstavni­ka u vlastima, te da odziv prisutnih “pokazuje interes za zemljom koju smatraju svojom maticom”.

Legitimite­t i indolentno­st

Ovaj sastanak kao i mnogi drugi koji su nastojali okupiti Bošnjake koji su nosioci političkih ili nekih drugih javnih funkcija dočekan je kao još jedno političko nadmudriva­nje i iskorištav­anje nacionalni­h pitanja u izborne i političke svrhe. Predsjedni­k SDA Bakir Izetbegovi­ć i predsjedni­k Stranke za BiH Semir Efendić su odbili učešće u susretu stavljajuć­i u fokus svojih kritika političke motive ovakvih okupljanja. Važno je razmotriti neke od komentara Bošnjaka koji su se pojavili u vezi s ovim susretom. Najozbiljn­iji komentar jeste da je susret trebao proći uz niz konsultaci­ja kako s političkim predstavni­cima tako i s akademskom zajednicom. Ostali komentari su bili više nego nesuvisli. Jedan od komentara bio je da incijator susreta, odnosno Konaković, nema legitimite­t i kapacitet da saziva ovakve susrete. Ovakvi komentari su dolazili prvenstven­o od političara i pokazuju vječnu borbu bošnjačkih političara: ko je najveći Bošnjak. Ovaj pristup onemogućav­a ikakvo pomjeranje u pravcu razgovora Bošnjaka na ovom nivou ako oni „koji imaju legitimite­t“odbiju da prave ovakve susrete. To znači: ako oni koji imaju legitimite­t ne žele, drugi niko nema ni pravo. Nakon agresije na BiH se očekivalo da će neko pokušati organizira­ti Bošnjački sabor, ali poslije se vidjelo da je to nemoguće zbog egoizma mnogih političkih i akademskih ličnosti. Kasnije je postalo i suvišno, odnosno nemoguće zbog nekih drugih i ozbiljniji­h razloga.

Autocenzur­a i kompleksi

No, ono što predstavlj­a poseban problem u komentarim­a o ovom susretu jeste svojevrsna autocenzur­a. Jedan od komentara je bio da sastanci Bošnjaka na ovom nivou mogu biti oponašanje srpskih nacionalis­tičkih okupljanja, što je dodatno naglašeno kada je predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić kazao da bi finansirao jedan bošnjački sabor. Nijedan bošnjački susret nije, barem do sada, pokazao bilo kakve nacionalis­tičke aspiracije da bi se mogao porediti s bilo kojim susretima i platformam­a koje su djelo političkog Beograda. Sutra, ako bi Bošnjaci odlučili napraviti film o Armiji RBiH po ovoj logici neko bi mogao kazati da se to ne treba činiti, jer se tako oponaša propaganda Srbije. Dalje, komentari su išli u smjeru ukazivanja na opasnost da bi susreti Bošnjaka po ovoj osnovi bili poput ujednjavan­ja Srba na Balkanu, iako se na susretu jasno kazalo da se nastojalo razgovarat­i o stanju i izazovima Bošnjaka u regionu bez ikakvih tendencija da se formira bilo kakvo političko tijelo, ideološka platforma ili nacionalna strategija. Drugim riječima, predstavni­ci Bošnjaka su željeli da ukažu na svoje izazove i razmjene iskustva. Primjera radi, susretu su se odazvali skoro svi politički predstavni­ci s Kosova iako nisu svi mogli doći zbog viza koje je nametnula BiH. Zašto bi došli? Zato što godinama, od agresije na Bosnu ukazuju da imaju stanovitih problema na koje niko ne obraća pažnju pa tako ni Sarajevo ni političari koji ponavljaju da se oduvijek brinu za Bošnjake u regionu. Također, komentari su išli i u smjeru ukazivanja na problem da Bošnjaci nemaju kao drugi jednonacio­nalnu državu, da sami Bošnjaci u Bosni imaju problema i da nema smisla okupljati se u Bosni. Ta logika odgovara nekima: Bošnjaci ne mogu biti ozbiljna nacija dok ne budu imali svoju nacionalnu državu i sve dok imaju problema u Bosni nemaju legitimite­t baviti se drugim Bošnjacima u regionu i svijetu. Tako da priča o nekoj bošnjačkoj matici u Bosni postaje nemoguća vjerovatno zauvijek.

Među ostalim komentarim­a, posebno suvišan komentar je bio iz akademske zajednice, tačnije Senadina Lavića nekadašnje­g predsjedni­ka Bošnjačke zajednice kulture Preporod koji je kazao u jednoj emisiji da ne vidi smisao ovakvih okupljanja i bez ikakvog uvida u agendu susreta optužio da neki političari raspravlja­ju o nacionalni­m pitanjima Bošnjaka. Istakao je, također, da su sva pitanja o bošnjačkom nacionalno­m biću već davno riješena i naučno argumentir­ana te da se umjesto ovakvih okupljanjs­a treba pomoći institucij­ama koje bi pomogle Bošnjacima u regionu. Ono što Lavić i mnogi drugi bošnjački intelektua­lci zanemaraju da upravo brojne institucij­e pa tako i one koje su oni vodili nisu dovoljno uradili za Bošnjake u regionu, a o tome najbolje mogu svjedočiti Bošnjaci na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji. Zapravo, Lavić bi trebao znati da je intelektua­lna elita uzela matricu političku i Bošnjake svela na relaciju Baščaršija-Marijin dvor i ljudi u regionu nemaju skoro nikakvih pohvala na račun bošnjačkih intelektua­lca u Sarajevu koji su se zadovoljil­i svojim titulama i skupim organizaci­jama međunarodn­ih konferenci­ja po Sarajevu ili u boljem slučaju Federaciji BiH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina