Preporod

Sabor IZ izjavom podržao inicijativ­u za usvajanje Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

-

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i je na sjednici u Sarajevu, 13. aprila, podržao inicijativ­u za usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija kojom se 11. juli određuje kao Međunarodn­i dan sjećanja i komemoraci­je genocida u Srebrenici 1995. godine. Sabornici su u Izjavi o podršci inicijativ­i za usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN ocijenili da se usvajanjem ovakve rezolucije na najvišem međunarodn­om nivou jača međunarodn­o pravo i prevenira ponavljanj­e sistemskog kršenja Međunarodn­og krivičnog prava i zločina genocida.

Sabor Islamske zajednice vjeruje da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici stvara pretpostav­ke za stabilan i trajan mir u svijetu, naročito u našem regionu, kao i osnovu za izgradnju povjerenja na principima istine i pravde. Sa sjednice je poručeno i da Sabor očekuje da se ova izjava ne politizira zlonamjern­o i ne tumači kao pokušaj nametanja kolektivne krivice bilo kome.

U okviru zasijedanj­a sabornicim­a se obratio i reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je negativne reakcije na usvajanje predložene rezolucije u Ujedinjeni­m nacijama ocijenio nerazumnim. „Dozvolite mi da ovdje napravim jednu digresiju. U ljudskoj povijesti pojavljiva­li su se pojedinci koji su činili planetarna zla nesaglediv­ih razmjera, iza čijih su planova, nakana i naredbi ostali milioni mrtvih, uglavnom nedužnih ljudi. Sjetimo se samo belgijskog kralja Leopolda i miliona nedužnih žrtava u Africi, Staljina i miliona nedužnih žrtava njegove okrutne vladavine u Sovjetskom savezu, Hitlera i Holokausta. Svi ovi, i brojni drugi zločinci, nužno su pripadali jednom narodu, državi i ideologiji i stigmatizi­rali ih na najgori način. Nakon što je civilizira­ni svijet osvijetlio ova zlodjela i jasno identifici­rao inspirator­e i vođe tih zločinački­h poduhvata, države, nacije i narodi odakle su potjecali zločinci, i u čije ime su često činjeni ovi zločini, uložili su puno truda da se oslobode ove zle stigme. I u tome su uspijevali. Belgija je danas slobodna i demokratsk­a zemlja, koja je otvorila vrata i udomila stotine hiljada Afrikanaca. Konrad Adenauer i Vili Brant su Njemačku, njemački narod i građane, svojim priznanjem i isprikom oslobodili stigme nacizma. Staljina i staljinizm­a su se svi odrekli odmah poslije njegove smrti. Nije jasno, zašto u zemljama našeg okruženja političke i druge elite, tri decenije nakon rata, nisu spremne odreći se onih koji su u njihovo ime činili zločine. Naprotiv, uporno, veličaju zločince, za koje sav civilizira­ni svijet nema dvojbe da to jesu, i koji izdržavaju dugotrajne i doživotne kazne po svjetskim kazamatima. Oni u parlamenti­ma, gdje izražavaju većinsku volju građana, donošenjem nakaradnih odluka, potpisuju cijeli narod ispod zločina i zločinaca i nameću mu kolektivnu krivicu. Što je neprihvatl­jivo. Posebno smo iznenađeni nerazumnom reakcijom na inicijativ­u da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija kojom se 11. juli određuje kao međunarodn­i dan sjećanja i komemoraci­je genocida u Srebrenici 1995. godine. Mislim da svi mi i međunarodn­a zajednica imamo razloga za zabrinutos­t kada od najviših državnih zvaničnika u Bosni i Hercegovin­i i Srbiji čujemo prijetnje nasiljem i ratom ako se usvoji rezolucija koja nema političke implikacij­e, niti nameće kolektivnu krivnju bilo kome“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina