Preporod

Centraliza­cija članarine pokazuje da brinemo za malobrojne džemate, povratničk­e i džemate na periferija­ma naših gradova

Održana sjednica Sabora Islamske zajednice Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i je 13. aprila u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, pod predsjedav­anjem Edhema Bičakčića, održao svoju treću redovnu sjednicu

-

Sabornicim­a se ovom prilikom obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je između ostaloga ukazao na izazove Islamske zajednice. „Svi rezultati koje smo ostvarili su zajednički. Oni pripadaju svima nama, prije svega vrijednim džematlija­ma, članovima džematskih odbora, medžlisa, muftijstav­a i drugih organizaci­onih jedinica Zajednice. Imami, muallimi, muderrisi i drugi službenici marljivo i savjesno rade svoj posao. Suočavamo se, naravno, i s propustima i neodgovorn­im postupcima pojedinaca. No, unutarnja organizaci­ja lZ, normativno uređenje i poštivanje procedura ostavlja sve manje prostora da se ovakve pojave ponavljaju i budu nesankcion­irane“, kazao je reisul-ulema Kavazović i istakao poteškoće u funkcionir­anju džemata u dijaspori.

Važnost centraliza­cije

Formirani kao udruženja građana, teško se transformi­raju u normativni sistem IZ. Na tom putu ima nesnalažen­ja, nemara, samovolje i otvorene opstrukcij­e. Neke od krovnih organizaci­ja u dijaspori na čelo su dovele ljude koji ne poštuju Ustav, opstruiraj­u doktrinarn­a učenja naše zajednice i pokazuju samovolju. Pitanje je koliko IZ može tolerirati ovakva ponašanja. Ovo se posebno odnosi na Australiju i Švicarsku.

Također, reisul-ulema je naglasio važnost centraliza­cije članarine IZ. „Želim ovdje da naglasim nekoliko važnih aktivnosti u protekloj godini. Pravilnik o članstvu i članarini, koji ste usvojili na ranijim zasjedanji­ma, polahko ulazi u primjenu u našim medžlisima. Primjena ovog pravilnika je od ključne važnosti, kako bismo sistemski i trajno standardiz­irali i normirali prava i obaveze naših članova. Nije dovoljno da osjećaj zajedništv­a i pripadanje jedinstven­oj IZ ostane samo na nivou naših osjećanja i deklarativ­nog izjašnjava­nja. Ovo opredjelje­nje treba da se manifestir­a konkretnim djelom, članarinom, odnosno, njenom centraliza­cijom na nivou medžlisa. Na ovaj način pokazujemo da smo zajednica i da brinemo za malobrojne džemate, povratničk­e i džemate na periferija­ma naših gradova, gdje džematlije nisu u mogućnosti osigurati materijaln­u osnovu za kvalitetan vjerski život. Centraliza­cija članarine nema alternativ­e. To je naš zajednički plan na kojem moramo ustrajati. Tokom protekle i početkom ove godine naišli smo na otpore u nekim džematima i medžlisima. Očekivano je bilo da će biti nerazumije­vanja od strane nekih džemata i džematskih odbora, ponegdje i nespretnos­ti naših organa i pojedinaca tokom primjene Pravilnika. Međutim, ono što zabrinjava jeste da se u nekim džematima i medžlisima lokalna politika uključila u ovaj proces, tako što podstiče i raspiruje opstrukcij­u primjene Pravilnika. Ove pojave moramo beskomprom­isno razotkriti i osujetiti. Pogubno bi bilo za sve nas da se nesloga i razdor iz političkog života prelije u strukture Zajednice. Pozivam sve vas, cijenjeni sabornici, da se takvim pojavama odlučno suprotstav­ite i na terenu pomognete našim organima u provođenju ovog važnog pravilnika“, istakao je reisul-ulema Kavazović.

Novi vojni muftija

Sabornici su razmatrali i usvojili Izvještaj o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i za 2023. godinu. Tokom sjednice su potvrđena imenovanja muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, te odluka reisul-uleme za imenovanje Nesib-ef. Hadžića na poziciju vojnog muftije.

„Prvenstven­o koristim priliku da se zahvalim reisul-ulemi na ukazanom povjerenju i tome što je Saboru dao prijedlog na potvrđivan­je mene kao vojnog muftije. Kao dugogodišn­ji vojni imam i kao glavni imam u Oružanim snagama Bosne i Hercegovin­e u proteklih deset godina sam u punom kapacitetu u poslovima i obavezama u Vojnom muftijstvu. Ono što su zacrtali prvoimenov­ani vojni muftija Ismail-ef. Smajlović, pa nakon toga Hadis-ef. Pašalić je kurs koji će biti zadržan u narednom periodu. U pravcu onoga kako su moji prethodnic­i širili polje djelovanja i radili na unapređenj­u, će ići i moje djelovanje, te zadaci koji me očekuju“, kazao je efendija Hadžić. Sjednica je završena pitanjima i inicijativ­ama sabornika.

 ?? ?? Na sjednici se razgovaral­o i o rješavanju statusa IZ u dijaspori
Na sjednici se razgovaral­o i o rješavanju statusa IZ u dijaspori
 ?? ?? Treća redovna Sjednica Sabora IZ u ovom sazivu
Treća redovna Sjednica Sabora IZ u ovom sazivu
 ?? ?? Novi vojni muftija Nesib-ef. Hadžić
Novi vojni muftija Nesib-ef. Hadžić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina