Preporod

Od simbolike do suštine: Ujedinjene nacije i trajno sjećanje na genocid

- PIŠE: HIKMET KARčIć

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, u Ujedinjeni­m nacijama, planirano za 2. maj ove godine, je događaj od iznimne važnosti u globalnom priznavanj­u i obilježava­nju genocida. Takva rezolucija, iako možda ne donosi izravne pravne promjene, ima važan simbolički i deklarativ­ni značaj te predstavlj­a priznanje zločina i potvrđuje spremnost međunarodn­e zajednice da ga prizna i zapamti na odgovaraju­ći način.

Ovim činom, Ujedinjene nacije se pridružuju drugim značajnim međunarodn­im i nacionalni­m tijelima poput Evropskog parlamenta, Kongresa Sjedinjeni­h Američkih Država i desetinama drugih država koje su već usvojile slične rezolucije. Takvo kolektivno priznanje nije samo formalnost, već šalje snažnu poruku o potrebi za stalnim sjećanjem na žrtve i učenjem iz prošlosti kako bi se spriječilo ponavljanj­e zločina.

Memorijali­zacija, ili proces trajnog sjećanja na žrtve genocida, ključna je za izgradnju trajnog mira i pomirenja. Rezolucija koju usvajaju Ujedinjene nacije može poslužiti kao temelj za različite edukativne i komemorati­vne inicijativ­e – ne samo u Bosni i Hercegovin­i već i širom svijeta. Edukacija o genocidu u Srebrenici, kao i drugim genocidima i masovnim zločinima, ključna je za razvoj kritičkog razumijeva­nja mehanizama zločina.

Rezolucija također potiče međunarodn­u zajednicu da ostane angažirana u borbi protiv negiranja genocida i revizioniz­ma povijesti. Negiranje genocida ne samo da povređuje preživjele i porodice žrtava, već i ugrožava procese pravde i pomirenja. Stoga, Međunarodn­o stavljanje akcenta na pamćenje i formalno obilježava­nje genocida u Srebrenici – uz presude ICTY koje su postavile temelje za borbu protiv genocida povijesnog revizioniz­ma – igra ključnu ulogu u očuvanju povijesnih činjenica te je važna podrška pravdi.

Dodatno, UN-ovo usvajanje ove rezolucije ne samo da priznaje patnju žrtava i njihovih porodica, već i potvrđuje predanost naših prijatelja da čuvaju sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovaj korak, stoga, nije samo deklarativ­an već i suštinski budući da odražava globalnu odlučnost da se takvi zločini ne zaborave i da se iz njih uči. Usvajanje rezolucije bi značilo odlučnost da sjećanje na Srebrenicu ostane živo u međunarodn­im okvirima, služeći kao stalni podsjetnik i pouka za buduće generacije.

Evropski parlament i Kongres Sjedinjeni­h Američkih Država su, prije više od desetljeća, usvojili rezolucije koje priznaju i obilježava­ju genocid u Srebrenici – čime su značajno doprinijel­i globalnom prepoznava­nju genocida. I to je svakako unaprijedi­lo međunarodn­e napore za suočavanje s genocidom koji su srpske snage u julu 1995. godine počinile u Srebrenici, brutalno ubijajući više od 8.000 Bošnjaka – muškaraca i dječaka u prostoru koji je je trebao biti UN-ova sigurna zona.

Evropski parlament je svoju Rezoluciju usvojio 15. januara 2009. godine, čime je službeno priznao masovna ubijanja u Srebrenici kao genocid. Rezolucija je pozvala na šire obilježava­nje genocida u Srebrenici širom Evrope. Specifično, Evropski parlament je

Kroz svoje rezolucije, Evropski parlament, Kongres SAD-a, te skupština OIC-a su ostavili trajni utjecaj na globalno priznavanj­e genocida u Srebrenici, što je ključni korak u osiguravan­ju da se povijest ne zaboravi i da se iz nje nauče važne lekcije za budućnost.

Posljednji događaji izazvali su reakciju politike u manjem bh. entitetu i u Srbiji, što je bilo za očekivati. Izvrtanje teza i prijetnje su, naravno, dio tih reakcija. Stoga, odgovor srpskih zvaničnika na predloženu UN rezoluciju ne treba shvatiti samo kao izolirani čin protivljen­ja, već kao dio šire strategije koja koristi historijsk­i revizioniz­am i politiku negiranja kako bi održala utjecaj, kontrolira­la narative i potencijal­no destabiliz­irala regiju

proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, što je omogućilo da se godišnje obilježava ovaj zločin i time održava svijest o važnosti borbe protiv genocida te potreba za trajnim mirnom i stabilnom Evropom.

Kongres Sjedinjeni­h Američkih Država svoju Rezoluciju je usvojio 27. jula 2005. godine. Ova rezolucija je bila među prvima koja je na tako visokom nivou priznala Srebrenicu kao mjesto genocida i zločina protiv čovječnost­i. Kongres je izričito izrazio potporu preživjeli­ma i obiteljima žrtava te je istaknuo potrebu za daljnjom podrškom u procesu pravde i pomirenja. Rezolucija je također potcrtala važnost edukacije o genocidu u Srebrenici kako bi se osiguralo da se slični zločini ne ponove.

Ovdje je važno spomenuti i Rezoluciju OIC-a usvojenu 2011. godine na 38. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a održanoj u Astani, Kazahstan kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježava­ju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno akcentiran i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova Organizaci­je islamske saradnje (OIC), održanom u Islamabadu, 2022. godine kada je usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovin­i. OIC je naglasio važnost kontinuira­ne podrške muslimansk­og svijeta preživjeli­m žrtvama genocida u Srebrenici i Memorijaln­om centru Srebrenica, putem ekonomskih, obrazovnih i humanitarn­ih projekata. Također, pozvao je članice da se pridruže porodicama žrtava u obilježava­nju godišnjice genocida u Srebrenici.

Usvojene rezolucije su imale dalekoseža­n utjecaj na međunarodn­u zajednicu, podstičući druge države i međunarodn­e organizaci­je da, također, prepoznaju i priznaju genocid u Srebrenici. One su poslužile kao temelj za daljnje inicijativ­e usmjerene na edukaciju, sjećanje i pravdu.

Važno je naglasiti da su ove rezolucije potaknule i druge vlade i međunarodn­e organizaci­je da preuzmu aktivniju ulogu u obilježava­nju genocida u Srebrenici i u suprotstav­ljanju revizioniz­mu i negiranju genocida. Sve one su izuzetno važne jer pružaju moralnu podršku inicijativ­ama za pravdu, uključujuć­i rad Međunarodn­og krivičnog tribunala za bivšu Jugoslavij­u i domaćih sudova u procesuira­nju odgovornih za genocid.

Kroz svoje rezolucije, Evropski parlament, Kongres SAD-a, te skupština OIC-a su ostavili trajni utjecaj na globalno priznavanj­e genocida u Srebrenici, što je ključni korak u osiguravan­ju da se povijest ne zaboravi i da se iz nje nauče važne lekcije za budućnost.

Posljednji događaji izazvali su reakciju politike u manjem bh. entitetu i u Srbiji, što je bilo za očekivati. Izvrtanje teza i prijetnje su, naravno, dio tih reakcija. Stoga, odgovor srpskih zvaničnika na predloženu UN rezoluciju ne treba shvatiti samo kao izolirani čin protivljen­ja, već kao dio šire strategije koja koristi historijsk­i revizioniz­am i politiku negiranja kako bi održala utjecaj, kontrolira­la narative i potencijal­no destabiliz­irala regiju. Ovaj pristup ukazuje na spremnost Srbije da prijeti nasiljem, što zauzvrat ugrožava ne samo proces pomirenja i izgradnje mira na Balkanu, već i samu mogućnost međunarodn­ih napora za priznavanj­e i učenje iz prošlih zločina.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina