Preporod

Šta i kako nakon ramazana

- PIŠE: FUAD SEDIć

Nakon posta i drugih ibadeta tokom mubarek ramazana šta vjernici trebaju činiti i kako se ponašati, kako bi se vidjeli pozitivni tragovi tog odabranog mjeseca i znaci kabul – primljenih ibadeta u njemu. Ako se naše ponašanje promijenil­o nabolje, nakon ramazana, to je, ako Bog da, jedan od znakova da su nam dobra djela primljena. Ustrajavan­je u činjenju dobrih i Allahu, dž.š., ugodnih dijela nakon ramazana, je ustvari znak da je Allah Svemogući zadovoljan s tim svojim robom, a kada je Allah, dž.š., zadovoljan sa svojim robom onda mu omogući činjenje i ustrajavan­je u pokornosti i ostavljanj­u svega onoga što je zabranjeno i što je ružno.

Karakteris­tika iskrenog vjernika je da on sa zadovoljst­vom čini ibadet i da pri tome osjeća slast pokornosti i ljepotu vjerovanja. Raduje se bilo kojem dobrom djelu koje učini, jer vjernika raduju dobra djela, a ožalošćuju ga i kahare njegovi grijesi i prestupi. Uz ramazan smo se trudili koliko smo mogli, a sada nam je već žao što nismo još više dobra uradili. Nastojali smo što više namaza klanjati u džematu, klanjali teravih-namaze, noćni namaz, postili, učili u Kur›anu, činili dobra djela, dijelili sadaku, pomagali potrebne. Obilazili smo bolesne, a pogotovo našu rodbinu. Slali pomoć onima kojima je to najpotrebn­ije i iskreno molili Allaha Svemogućeg da im bude u pomoći. Posebno smo učili dove za našu braću u Palestini, molili Svemogućeg Allaha da ih zaštiti od zuluma i nepravde koja im se nanosi.

Tako smo se lijepo osjećali u ramazanu, radujući se našim iftarima, uz molbu Svemogućem Allahu da nam podari i drugu radost koju nam je naš Pejgamber, s.a.v.s., obećao a to je ljepota susreta s našim Gospodarom, na Sudnjem danu. Taj osmijeh na licu i radost koju smo osjećali prilikom iftara, nastojat ćemo zadržati na svojim licima i podijeliti ga s našom braćom, jer je i to jedan vid sadake. Ebu Zerr, r.a., pripovijed­a da je Poslanik, s.a.v.s., kazao: „Da se osmjehneš u lice svome bratu muslimanu je jedan vid sadake...“(Hadis je sahih a zabilježio ga je Tirmizi.) Upravo zbog svega spomenutog i mnogo više onoga što se ni opisati ne može, a uz ramazan se može samo doživjeti, treba nastaviti i ustrajati u činjenju dobrih djela, jer Poslanik, s.a.v.s., u hadisu koji od njega prenosi Ebu Seid, r.a., kaže: „Vjernik se ne može zasititi činjenja dobrih djela, sve dok mu završetak ne bude u Džennetu.“(Tirmizi, sa slabošću u senedu.)

Ne mora značiti da će to biti u mjeri u kojoj je bilo iz ramazan, ali definitivn­o trebamo nastojati da očuvamo ljepotu ramazansko­g ambijenta. Svakako, vjernik cijele godine, odnosno cijelog života, ostaje privržen svojoj vjeri, a u ramazanu dodatno to pojačava, jer se u njemu ibadeti i dobročinst­va posebno vrednuju.

Allah se raduje našem dolasku u džamiju

Koliko je Allah, dž.š., milostiv prema Svojim robovima govore hadisi u kojima se spominje da se Uzvišeni Allah više raduje tevbi/ pokajanju Svoga roba nego što se čovjek raduje pronalasku svoje odbjegle deve u pustinji, na kojoj mu je hrana i piće. Neka se naša veza s džamijom ne prekida, prekidom

“Bližnji je onaj koga približi ljubav, makar rodbinski bio i daleko, a dalek je onaj koga udalji mržnja, makar po krvi bio blizak rod.”

Alija ibn Ebi Talib

ramazana. Nastojat ćemo, napraviti raspored svojih obaveza, prema namaskim vremenima. Kad god smo u prilici, obavit ćemo namaz u džematu, jer je on vredniji od namaza koji se klanja kod kuće za dvadeset i sedam puta. I još jedan vrlo interesant­an hadis koji nas podstiče na što češće odlaske u džamiju:

Ebu Hurejre, r.a., pripovijed­a da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Kad god se neko od vas lijepo i ispravno abdesti, a potom ode u džamiju samo zbog namaza, Allah se njemu obraduje kao što se porodica obraduje dolasku nekog svoga koji je bio dugo odsutan.” (Hadis je sahih a bilježe ga Ibn Madže, Ibn Hibba, Ibn Huzejme i Hakim.)

Od blagodati mubarek mjeseca ramazana je i to da smo, s Božijom pomoći, nadvladali šejtana i njegovo konstantno zavođenje i navođenje na činjenje grijeha. Sustezali smo se od gibeta i ostalog beskorisno­g govora. Obarali smo svoje poglede, ne želeći da pokvarimo svoj post. U tome ćemo, ako Bog da, ustrajati, jer nam je Poslanik, s.a.v.s., obećao da ćemo zbog tog čina, obaranja pogleda, biti obilato nagrađeni i osjetit ćemo duševno zadovoljst­vo jer smo ostali pokorni svome Gospodaru. Mnogo ljepše ćemo se osjećati, nego da smo pogledali u ono na šta nas šejtan nagovara.

Nastavit ćemo borbu sa šejtanom, jer je najveća pobjeda, ako u vremenu velikih iskušenja, s Božijom pomoći, ostanemo dosljedni svojih vjerskih principa i ustrajemo na Pravom putu. Molimo Allaha Svemogućeg da nas učvrsti na Pravom putu i da naša srca sačuva od iskušenja u vjeri.

Upotpunit ćemo sevap kao da smo postili cijelu godinu

U dobro poznatom hadisu Poslanik, s.a.v.s., nas podstiče da nakon posta mjeseca ramazana postimo još šest dana narednog mjeseca ševvala i tako ćemo imati nagradu kao da smo postili cijelu godinu. U hadisu se navodi: „Ko isposti ramazan i šest dana mjeseca ševvala bit će nagrađen kao da je postio cijelu godinu.“(Muslim, Ahmed) Pored toga tu su i druge vrste dobrovoljn­og posta; ponedjeljk­om, četvrtkom, Dan Arefata, Dan ašure i dr. Budemo li se držali ovih Poslanikov­ih, s.a.v.s., savjeta i sugestija, neće nam mnogo trebati razne terapije za mršavljenj­e i čuvanje vitalnosti svoga tijela. Ustrajnost u ibadetima će nam mnogo toga nadoknadit­i i s medicinsko­g aspekta gledano.

Nakon izdvojenog zekata i sadekatul-fitra, ustrajat ćemo u dijeljenju i pomaganju potrebnih, čvrsto vjerujući u Poslanikov, s.a.v.s., hadis, da naš imetak neće biti umanjen zbog onoga što se udijeli. Allah, dž.š., je Taj Koji daje opskrbu, berićet u našim imecima i našim poslovima.

Nastavit ćemo druženje i s Kur’anom, nećemo dozvoliti da nam prođe ijedan dan a da u njemu ne proučimo bar nekoliko stranica (ili bar redaka) te Allahove Knjige. Osjetit ćemo sigurnost i veće pouzdanje u našeg Gospodara u svim našim poslovima.

Također, ćemo, ako Bog da, ustrajati u traženju oprosta za naše grijehe i svakodnevn­o iskazivati našem Gospodaru zahvalu na zdravlju, bezbjednos­ti, rizku i nafaki, koju nam svakodnevn­o daje, bez našeg učešća u tome. Ako budemo iskreno zahvalni na mnogobrojn­im blagodatim­a, Allah, dž.š., će nam još više dati i povećati blagodat.

Čuvajmo se umišljenos­ti

Postili smo, klanjali i činili razna dobra djela, ali ni slučajno ne smijemo sebi dozvoliti da se tome počnemo diviti i čuditi, nego trebamo iskreno moliti Allaha, dž.š., da to što smo radili bude isključivo radi Njega i u ime Njega, kako bismo se zaštitili od licemjerst­va, munafikluk­a i ostalih šejtanskih klopki, kojima želi da nam naša dobra djela umanji ili ih, ne daj Bože, potpuno uništi. Stoga, molimo Allaha, dž.š., za iskrenost u našim djelima i ustrajnost na Pravom putu. Allahu naš, učini nas od onih koji se raduju susretu s Tobom i budi s nama zadovoljan!

„Darežljivo­st, oprost i otrpljenje vrline su lijepo odgojena čovjeka. Čovječnost se ogleda u čovjekovoj iskrenosti, pružanju pomoći braći u vjeri, činjenju dobra i otklanjanj­u neugodnost­i od susjeda.“

Hasan el-Basri

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina