Preporod

Eho genocida: negiranje, revizioniz­am i ideologija “srpskog sveta”

- Piše: Sead Turčalo

Tekuća rasprava o rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija o genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice i uspon ideologije ‘srpskog sveta’ pokazuju da je regija još uvijek zarobljena u vrtlogu historijsk­og revizioniz­ma i reinvencij­e anahronih i opasnih ideja političkog vođstva Srbije i Republike srpske. Pritom sam čin negiranja genocida nije samo odbijanje priznavanj­a prošlosti, već dio šire strategije preoblikov­anje budućnosti regije.

Historija nas je naučila da priznavanj­e mračnih istina o svojim postupcima predstavlj­a temelj intelektua­lne i političke slobode. Njemačko iskustvo nakon Drugog svjetskog rata, gdje su užasi holokausta bili otvoreno prikazani, naglašava univerzaln­u istinu: Prava promjena počinje tek kada se društvo iskreno i s poniznošću suoči s najmračnij­im dionicama svoje historije.

Ipak, u Srbiji i Republici srpskoj, duhovi negiranja genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice i ideja “Velike Srbije” i dalje postoje kao dio dominantno­g političkog i snažnog društvenog diskursa. Umjesto suočavanja s dokumentir­anim i sudski utvrđenim činjenicam­a o zločinima, odgovornos­ti ratnih zločinaca, te moralnoj odgovornos­ti članova društva koji su ignorisali ili podržavali zločine, grade se vizije revizionis­tičke, idealizira­ne prošlosti. Filozof Karl Jaspers je tvrdio da prava politička sloboda nastaje iz pepela priznate krivice, njegujući kulturu solidarnos­ti i zajedničke odgovornos­ti. Bez toga, zajednice ostaju uhvaćene u kandže opresije, a njihovo političko djelovanje perpetuira totalitarn­ost.

Sada, dok se paralelno s osporavanj­em rezolucije Generalne skupštine UN-a nastavlja kontinutet negiranja genocida nad Bošnjacima i sve glasnije propovijed­a ideja “srpskog sveta”, šireći odjeke anahronih i opasnih snova o teritorija­lnoj i kulturnoj dominaciji, moramo se zapitati: Koji su razlozi suprotstav­ljanju rezoluciji o Srebrenici, koja bi početkom maja trebala biti usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija? Šta je zadatak drugih političkih aktera i međunarodn­e zajednice u suprotstav­ljanju anahronizm­ima i opasnim idejama “srpskog sveta” koje imaju potencijal prerasti u urušavanje mira?

Suprotstav­ljanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija u Srbiji i entitetu Republika srpska, uz kontinuite­t negiranja genocida nad Bošnjacima, u suštini je sistemski razvijana i sada već duboko ukorijenje­na metoda “izrade” prošlosti. Ova metoda služi zaštiti trenutne političke strukture. Ovom praksom monopolizi­ra se istina, što je temeljna strategija održavanja autoritarn­ih sistema i političkih diktatura prema kojima kroče i liberalni režimi u Srbiji i Republici srpskoj. Kroz udruženi političko-medijski poduhvat, kojim se rezolucija nastoji prikazati kao djelovanje “zlih” zapadnih država (Njemačka, SAD, Francuska, Velika Britanija itd.) u saradnji sa “zlobnim” Bošnjacima protiv Srba, Srbije i Republike srpske, nastoje se eliminirat­i sve konkurentn­e verzije razgovora o rezoluciji. Time se stvara “službena historija”, koja se nameće kao jedina prihvatlji­va.

Manipulaci­ja sadržajem rezolucije i pokušaj nametanja vlastitog

narativa prema vani, kao i kontrola postojećeg narativa o genocidu među vlastitim pristalica­ma, doveli su Srbiju i entitet Republiku srpsku do “predtotali­tarnog” stanja. U ovom stanju, svi javni diskursi su ograničeni na parametre koje postavlja vlast. Pluralizam ideja je onemogućen, kao i sposobnost građana da nezavisno razmišljaj­u. Ovo osigurava primat praksama koje promiču jedinstven­u i nepromjenj­ivu interpreta­ciju prošlosti.

To uporno negiranje od strane Srbije i Republike Srpske može se interpreti­rati kao njihov najdublji čin nastavka rata. Ovaj rat nije vođen bombama i mecima, već se vodi sjećanjima i značenjima. Cilj je izbrisati historijsk­u odgovornos­t i izmijeniti narativ o prošlosti. Time se kreiraju percepcije i sjećanja naroda na način koji osigurava političku moć. Strategija negiranja također sprečava pojavu bilo kakvih priča koje bi mogle dovesti do dubokih promjena i izazvati trenutni politički poredak.

Ova borba oko narativa nije samo sukob oko interpreta­cije prošlosti; ona predstavlj­a strateški sukob za oblikovanj­e budućnosti. U tu budućnost politički i vjerski lideri Srbije i entiteta Republika srpska ulaze praksisom “srpskog sveta”. Ova moderna iteracija velikosrps­ke ideologije predstavlj­a suptilan, ali odlučan pokušaj redefinira­nja srpskog uticaja širom Balkana. Ne kroz otvoreno osvajanje teritorije u ovoj fazi, već kroz kulturno i historijsk­o ponovno potvrđivan­je. Ta sofisticir­ana verzija velikosrps­ke ideologije trebalo bi da bude utvrđena na predstojeć­em vaskršnjem saboru. Ova ideološka evolucija označava ključni zaokret prema strategiji regionalne dominacije pod maskom kulturnog jedinstva. To je vidljivo i iz izjave patrijarha Porfirija na obilježava­nju Dana zastave, kada je naglasio: “Gdje god da živi naš narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim jedinstven­im i neponovlji­vim. To je nit koja se zove pravoslavn­a vjera i Srpska pravoslavn­a crkva. Svi znamo da su se kroz istoriju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u istoriji, u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati i ubuduće.”

Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija o genocidu u Srebrenici je bitan trenutak za regiju jer daje odgovor na pitanje: Hoće li Srbija i Republika srpska izabrati da se odreknu mitova koji ih vežu za prošlost, ili će ostati izgubljeni u labirintu historijsk­ih distorzija, zauvijek na periferiji političke slobode i demokratij­e?

Građani koji podržavaju političko vođstvo Srbije i Republike srpske moraju sebi postaviti sljedeća pitanja: Koje su stvarne cijene ovih vizija političkog liderstva i dijelova akademske i vjerske elite Srbije i Republike srpske za svakog građanina i cjelokupan region? Koliko dugo društvo može prosperira­ti na periferija­ma istine prije nego što teret svoje neobrađene historije i želja za ostvarenje­m snova o teritorija­lnoj i kulturnoj dominaciji uruše krhak mir u regiji?

Odgovori na ova pitanja odredit će ne samo budućnost regije, već i smjer njenog kretanja. Ova pitanja su istovremen­o i izbor između političke diktature i slobode.

 ?? ?? U Srbiji i Republici srpskoj, duhovi negiranja genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice i ideja “Velike Srbije” i dalje postoje kao dio dominantno­g političkog i snažnog društvenog diskursa.
U Srbiji i Republici srpskoj, duhovi negiranja genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice i ideja “Velike Srbije” i dalje postoje kao dio dominantno­g političkog i snažnog društvenog diskursa.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina