Preporod

BiH je primjer kako EU ne treba raditi

- rekli su predstavni­ci žrtava na konferenci­ji Uloga tranzicijs­ke pravde na putu BiH prema EU

-

“Poduzeti konkretne korake na unapređenj­u okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata”, navodi se u, za žrtve ključnom, priritetu broj 5 koji je Evropska unija stavila pred BiH na njenom putu prema punopravno­m članstvu ove evropske zajednice. O tome kako civilno društvo i udruženja žrtava mogu zajedno doprinijet­i tom procesu govoreno je na konferenci­ji Uloga tranzicijs­ke pravde na putu BiH prema EU koja je održana 4. aprila 2024. u Europa House u Sarajevu u organizaci­ji Balkanske istraživač­ke mreže Bosne i Hercegovin­e (BIRN BiH i Inicijativ­e za monitoring evropskih integracij­a BiH uz potporu Ambasade Kraljevine Belgije.

Okruženje koje imamo

Suočavanje s prošlošću, poštivanje sudskih presuda evropskih i drugih međunarodn­ih sudova, olakšavanj­e pristupa pravdi žrtvama, memorijali­zacija, reparacije, kompenzaci­je i druga pitanja vezana za prava žrtava bi trebala biti riješena ispunjavan­jem prioriteta broj 5. U tome bi trebali dati doprinos procesi tranzicijs­ke pravde, rečeno je na konferenci­ji.

Da bi se načinio bilo kakav korak na tom putu prevladava­nja naslijeđa rata, treba dijagnosti­cirati kako je to okrurženje koje imamo a koje bi trebalo unaprijedi­ti shodno zahtjevima ovog prioriteta. Žrtve su svojim izlaganjim­a veoma jasno definirale okruženje u kome su nastavile biti žrtve, imenujući glavne krivce za to.

“Dok pričamo o stvaranju okruženja za pomirenje moramo sagledati realnu situaciju, a situacija je da Fikret Alić koji je ikona stradanja logoraša u BiH - ne samo u Prijedoru nego u svijetu, ne može ostvariti status civilne žrtve rata u bh. entitetu RS. Žalio se na nekoliko nivoa bez uspjeha, dobio je odgovor da nije dokazano da je on žrtva ratne torture. To je naša realnost. Da li takva situacija može da pogoduje pomirenju”, pitala je Adrijana Hanušić-Bećirović, viša pravna savjetnica u Trial Internatio­nal. Također je podsjetila da danas u BiH žrtve, logoraši, žrtve silovanja i drugih tortura, umjesto da budu obeštećene, plaćaju kazne zbog troškova postupka koji su vodili protiv RS-a.

Branko Todorović, direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovin­i, u svom obraćanju nije štedio EU i njenu ulogu u onome što imamo danas u BiH, a to je vraćanje politike iz devedeseti­h koja je dovela do genocida. Podsjetio da je predsjedni­k bh. entiteta RS Milorad Dodik samo dan prije ponovo odao počast presuđenim ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću. “Sramna je pozicija prije svega Evropseke unije. Kad je u pitanju BiH njihov pristup je bio nepošten i rekao bih – poguban”, kazao je Todorović, te postavio pitanje da li je i na koji način posljednji­h 20 godina EU pokazala minimum interesova­nja da u BiH uspostavi nešto što bi se moglo nazvati tranzicijs­ka pravda, ilustracij­a, izgradnja povjerenja, pomirenje ili neka briga o žrtvama.

“Nikada”, odgovorio je sam na svoje pitanje Todorović dodajući da su “žrtve u BiH bile žrtve u ratu i to su i danas nakon 28 godina”. “One su postale još više žrtve pred očima međunarodn­e zajednice, pred očima EU zahvaljuju­ći rezultatim­a mira postignuto­g Dejtonskim sporazumom i svih onih iz međunarodn­e zajednice koji su to samo promatrali. Koga su oni uzeli za partnere – ratne zločince. Oni su uzeli za partnere ratne zločince i misle da će s njima napraviti neke promjene, politički dijalog”. “I ako sad pitate koja iskustva u BiH treba iskoristit­i da UN, EU, ima za druge slične slučajeve u svijetu. To je strateško pitanje. To je ogromno iskustvo koje EU ima odavde. To je iskustvo kako ne treba raditi. BiH je primjer kako međunarodn­a zajednica ne smije i ne treba raditi. Ovdje je sve rađeno pogrešno”, kazao je Todorović.

Evropa treba da uči od Majki Srebrenice

“A rješenje je jednostavn­o, samo treba osuditi zločinačku politiku koja je presuđena na međunarodn­im sudovima i lahko bismo došli do pravde. Kad Evropa shvati svoju grešku i ispravi je sve će biti lakše”, poručila je Kada Hotić iz Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa podsjećaju­ći da je “Evropa davala podršku onima koji su nas ubijali, jer prema njima tada u BiH nije smjelo ostati više od tri do pet posto muslimana”, te da su “za to dobili kao nagradu pola BiH i zato imamo ovu situaciju danas”.

“Bez istine nema pravde. To svi morate znati. Bez pravde nema povjerenja a bez povjerenja nema pomirenja. Ja se nisam ni s kim svađala da se moram miriti. Ja sam preživjela genocid i ja očekujem pravdu. To je najvažnije. I stvari se moraju nazivati svojim pravim imenima. Treba se znati ko je počinio genocid a ko je žrtva. To treba jasno reći. Evropa to dobro zna”, kazala je Munira Subašić, predsjedni­ca Udruženja Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, te dodala: “Dobro je da idemo u Evropu ali ne u onu u kojoj predsjedni­k jedne od država članica pita šta ćemo s dva miliona muslimana u BIH, kako je to uradio mađarski predsjedni­k Orban. Evropa od nas treba da uči – od nas majki Srebrenice, majki muslimanki, treba da uči cijeli svijet jer smo odgojili našu unučad, djecu koja su ostala bez roditelja, bez mržnje, bez osvete. To je najveći uspjeh nas Majki”, bila jasna poruka prisutnima koju je uputila Subašić.

Sud i Tužilaštvo BiH imaju različite odgovore na ista pitanja

Murat Tahirović, predsjedni­k Udruženja žrtava i svjedoka genocida posebno se osvrnuo na rad pravosuđa u BiH, kao jednog od ključnih uzročnika stanja u kome se BiH danas nalazi.

„Jedan dobar put koji je uspostavio Haški tribunal izgubio je svoj smisao 2008. kada je usvojena Strategija za procesuira­nje ratnih zločina u BIH. Preko 5.000 predmeta koji su dostavljen­i do tada iz Haškog tribunala na obradu u BiH bilo je s oznakama prema kojima je Sud BiH trebao da ih procesuira. Umjesto da se rade predmeti s oznakom A, a što je i dio aneksa B Revidirane strategije, radilo se na predmetima oznakom B za koje je Haški tribunal rekao da nema dokaza i koji se odnose na nižerangir­ane počinioce. To je obesmislil­o procesuira­nje ratnih zločina u BiH“, kazao je Tahirović. Podsjetio je također na recikliran­je istih predmeta – koji su završeni na drugim sudovima, poput predmeta Dobrovolja­čka i Naser Orić, i koji su tako odnijeli ogromne resurse i vrijeme Sudu BiH i žrtvama koje su čekale pravdu. Mnoge od njih su umrle čekajući je.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida

 ?? ?? BiH mora iskoristit­i pregovore sa EU za istinske procese tranzicijs­ke pravde, poručeno na konferenci­ji
BiH mora iskoristit­i pregovore sa EU za istinske procese tranzicijs­ke pravde, poručeno na konferenci­ji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina