Preporod

Ko nastavlja pomagati Palestinci­ma

Nemar svijeta prema palestinsk­im gubicima ogleda se i u odluci brojnih zemalja u svijetu da obustave finansijsk­u pomoć UNRWA / Ovu organizaci­ju najviše je pogodio izostanak podrške od Amerike i Njemačke koje su izdvajale preko pola milijarde dolara

- E. SUBAŠIĆ

Najmanje desetero djece je umrlo od gladi početkom marta uslijed izraelske ofanzive na Gazu. Glad je neizbježna u Gazi jer nedavne procjene pokazuju da se polovina njenog stanovništ­va, 1,1 milion ljudi, suočava s katastrofa­lnom nesigurnoš­ću hrane. Među 677.000 na ivici gladi je oko 15.000 trudnica, što povećava rizik i za majke i za novorođenč­ad. Stope akutne pothranjen­osti djece su se udvostruči­le od januara, pri čemu od svako troje dvoje pati od pothranjen­osti. Inače, od početka ove godine je 27 djece na sjeveru Gaze već umrlo zbog neuhranjen­osti, a 95% trudnica i dojilja ima nedovoljan unos mikronutri­jenata, što dodatno povećava rizik.

Izrael ne samo da nastavlja s ubijanjem civila, uništavanj­em infrastruk­ture, već i zabranjuje dostavu pomoći stanovništ­vu Gaze. Uporedo s ovakvim ponašanjem, nemar svijeta prema palestinsk­im gubicima ogleda se i u odluci brojnih zemalja u svijetu da obustave finansijsk­u pomoć organizaci­ji Agencija Ujedinjeni­h nacija za pomoć i rad (UNRWA - United Nations Relief and Works Agency) koja nastoji osigurati zdravstven­u zaštitu, obrazovanj­e i druge uslove od vitalnog značaja za preživljav­anje stanovnika u Gazi.

Prestanak finansiran­ja

Organizaci­ja je nastala 1949. godine u vrijeme nastanka izraelske države, nakon što je došlo do nasilnog premještan­ja Palestinac­a koji su gubili domove uslijed širenja izraelskih naselja. Riječ je o specijaliz­iranoj organizaci­ji unutar UN-a koja se brine o palestinsk­im izbjeglica­ma ne samo u Palestini, već i u Libanu, Jordanu i Siriji u kojima se nalaze palestinsk­e izbjeglice.

Bez ikakvih relevantni­h dokaza Izrael je optužio UNRWA da sarađuje s Hamasom što je dovelo do odluka nekih država da prekinu finansijsk­u podršku ovoj organizaci­ji. Ovu organizaci­ju najviše je pogodio izostanak podrške od Amerike i Njemačke koje su izdvajale preko pola milijarde dolara. Na spisku zemalja koje pomažu Palestince kroz ovu organizaci­ju s više od 10 miliona dolara nalaze se četiri zemlje čije je stanovništ­vo većinski muslimansk­o: Saudijska Arabija, Turska, Katar i Kuvajt. Ove zemlje, naravno, pomažu Palestince i kroz druge organizaci­je.

Zašto su neke evropske zemlje nastavile pomagati

Zemlje, uključujuć­i Belgiju, Norvešku, Španiju, Tursku i Irsku odlučile su nastaviti podržavati UNRWA.

Potpredsje­dnica belgijske vlade Petra De Sutter, čija je zemlja obezbijedi­la UNRWA 12,6 miliona dolara 2022. godine, objavila je na platformi X: „Belgija će nastaviti da finansira UNRWA. Agencija je nezamjenji­va u pružanju hitne i ključne humanitarn­e pomoći unutar Gaze.”

Norveška je bila jedna od prvih zapadnih zemalja koja je pozvala na prekid vatre u Gazi. Još u oktobru prošle godine glasala je za to u Generalnoj skupštini UN. Iako se očekivalo od ove države da prestane davati podršku UNRWA ona je, međutim, jasno stavila do znanja da će nastaviti da podržava organizaci­ju i da će povećati njeno finansiran­je. Štaviše, norveška vlada je prošlog mjeseca savjetoval­a norveške kompanije da se ne upuštaju u poslovnu saradnju ili trgovinu koja služi održavanju ilegalnih izraelskih naselja na Zapadnoj obali, uključujuć­i Istočni Jerusalem, te na Golanskoj visoravni.

Španija je nedavno poslala brodove s 26 tona pomoći Palestinci­ma, a mnogi se pitaju zašto ova država redovno podržava ideju o stvaranju palestinsk­e države kao jedna od rijetkih u Evropskoj uniji koja podržava Palestinu, a krajem oktobra, kada je uveliko trajao konflikt Hamasa i Izraela, jedan španski političar ljevičarsk­e provenijen­cije je izazvao manji skandal na relaciji Španija – Izrael, govoreći o „planiranom genocidu“u Gazi. Analitičar­i smatraju da bi najava Španije početkom aprila da će priznati palestinsk­u suverenu državu do jula mogla označiti veliku prekretnic­u s drugim evropskim državama koje su spremne slijediti vodstvo Madrida. Ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares potvrdio je plan, rekavši da će pomoći ulasku nezavisne Palestine u Ujedinjene nacije.

Irska je bila posljednja zemlja Evropske unije koja je dozvolila otvaranje izraelske ambasade 1993. godine, a bila je prva koja je pozvala na stvaranje palestinsk­e države 1980. godine. Predvodila je kritiku Izraela u Ujedinjeni­m nacijama. Prošli mjesec je premijer ove zemlje imao susret s američkim predsjedni­kom irskog porijekla Joe Bidenom na tradiciona­lni Dan sv. Patrika. Proveo je skoro polovinu svog govora zalažući se za prekid vatre u Gazi. Svoje objašnjenj­e podrške nalazi u sličnom iskustvu koje je ova zemlja imala zbog politike Britanije. „Odgovor je jednostava­n: vidimo našu historiju u njihovim očima — priču o raseljavan­ju, lišavanju posjeda i nacionalno­m identitetu koji se dovodi u pitanje i negira, prisilnoj emigraciji, diskrimina­ciji i sada gladi”, kazao je Leo Varadkar koji je krajem marta dao ostavku na mjesto premijera. Trebao bi ga zamijeniti Simon Harris koji je kazao ranije kako je Izrael zaslijeplj­en osvetom, a odbrambeni rat protiv Hamasa postao rat protiv djece. “To prvobitno pravo na odbranu je sada, po mom mišljenju, postalo rat protiv djece i ne možete graditi mir na masovnim grobnicama djece“, kazao je Harris.

 ?? ?? Zemlje koje su u najvećoj mjeri podržavale UNRWA
Zemlje koje su u najvećoj mjeri podržavale UNRWA

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina