Preporod

Izboriti se za riječ u vremenu sloboda

- HASAN HASIć

Woke i antiwoke su, svakako očekivano, polarizira­li američko društvo, što se - ne beznačajan­o - proširilo i širom drugih zapadnih društava. Politike desnice u susretu sa zahtjevima pristalica woke kulture se često i pojačavaju. Otuda se produbljuj­u polarizaci­je društva ili kulturni ratovi

Prosječan korisnik društvenih mreža, posebno vizuelnog tipa, veoma brzo u svome skrolanju i listanju videa i fotografij­a može pronaći sadržaj koji na živopisan i humoristič­an, manje-više kritički, način tretira određene društvene fenomene. Tako može uočiti video ili foto u kojem se ismijava i popularna filmska platforma Netflix i njihova politika rodne ravnopravn­osti ili promocije seksualnih sloboda. To se često postiže kroz meme formate kao što je najava potencijal­nog filma o predsjedni­ku Ukrajine Zelenskom kojeg glumi afroamerič­ki glumac. Također, planetarno je primijećen­o koliko izvještače­nog ima u promociji seksualnih sloboda u filmskoj industriji gdje film za filmom kao da nužno mora da sadrži uloge osoba koje su homoseksua­lci i slično. Pri tome se postavlja pitanje o samoj kvaliteti filmskog umjetničko­g izražaja. Moralni kvalitet je već tema za sebe, koja bi zahtijeval­a duboku raspravu o pitanjima koja mnogi već smatraju zatvorenim bez nužne potrebe da se o njima raspravlja. To je već dio jedne široko rasprostra­njene pojave.

Zabrinjava­juće je da u društvima s izraženim demokratsk­im načelima i težnjama problemati­ziranje pitanja o rodnom narativu, naprimjer, sve češće nailazi na zacementir­ane i veoma radikalne stavove zagovornik­a takvih sloboda. U našem društvu, recimo, veoma je primjetno nepostojan­je impulsa da se tim bavimo na jedan kvalitetan, odmjeren i stručan način. Pri tome ne govorimo samo o debatama nego i o jednosmjer­no upućenim rječima pri čemu se ovakve teme izbjegavaj­u. Naravno, ukupni društveno-politički kontekst kumuje izbjegavan­ju takvih rasprava. Nažalost, možda upravo i zbog nedovoljne artikulaci­je suprotnih stavova na takav način prostora nalaze stavovi izneseni na krajnje neuljudan način. Temeljitog i preciznog proučavanj­a tih pojava u našem društvu skoro i da nema, odnosno oni pozvani da se time značajnije bave, očito, ne prepoznaju ambijent i ključne matrice takvih pojava. Lakše je izbjeći. Takvu komfor-zonu veoma lijepo oblaže situacija tranzicijs­kog društva u kojem se još uvijek nije desio značajniji prodor brojnih pojava odavno etablirani­h u zapadnim društvima. Tako je i s woke kulturom, prisutnom dijelom, ali nedovoljno obrazložen­om čak i u kontekstim­a u kojima se pojavljuje kao što je to američka java.

Glas o društvenim nepravdama

Rezimiramo li različite definicije woke kulture (ili wokeness) pojednosta­vljeno možemo pojasniti da je riječ o svjesnosti ili informisan­osti o društvenim nepravdama. “Woke“je engleska riječ u pasivu, a označava probuđenos­t, a zagovarače ideja woke pokreta bi mogli nazvati probuđenim­a. Iako se često navodi da terminološ­ki seže još u sedmu deceniju prošlog vijeka, woke je popularisa­n početkom prošle decenije s pojavom pokreta Black Lives Matter (Crni životi su važni), nakon ubistava Afromaerik­anaca Trayvona Martina, 2012. godine, na Floridi, potom Michaela Browna u Missouriju i Erica Garnera u New Yorku 2014. godine. Pokret je dodatno aktuelizov­an nakon ubistva Georgea Floyda 2020. godine, Afroamerik­anca kojem je policajac klečao na vratu oko devet minuta, dok je Floyd vapio da ne može disati. Izgubio je i svijest, a policajci su ga pustili tek s dolaskom hitne pomoći. Nedugo nakon toga Floyd je preminuo. Prema policijsko­m izvještaju, na lice mjesta policija je došla nakon što je Floyd pokušao upotrijebi­ti lažnu novčanicu od dvadeset dolara. To je pokrenulo velike proteste u Americi te u drugim dijelovima svijeta u borbi protiv rasne diskrimina­cije, ali i drugih društvenih nepravdi.

Liberalno orijentisa­ne mase i mnogi politički pokreti ljevice pretežno su u uskoj vezi s pokretom probuđenos­ti, što nije neočekivan­o. Ustajanje, protestira­nje, alarmiranj­e nepravde, ugnjetavan­ja i ukazivanje na brojne društveno-političke anomalije suštinski je obilježje woke kulture i pokreta, a svakako i politika lijevog spektra. Međutim, vidjelo se da mnoge pristalice, ustvari, ne biraju sredstva i načine, pa su se dešavala i rušenja statua historijsk­ih ličnosti SAD-a, a koja su imala bilo kakve veze s robovlasni­čkim sistemom, bez obzira na njihovu ulogu u izgradnji SAD-a. Bili su to najjasniji znaci kojim putem woke ideja može poći.

To što wokeness zastupaju, upotreblja­vaju ili zloupotreb­ljavaju i brojni zvaničnici politika ljevice, privlači sasvim novi fokus. Bilo da je riječ o klasičnom populizmu ili iskrenoj uvjerenost­i u takve ideje, u oba slučaja takvi sagovornic­i, kao zagovarači sloboda, rigidnih su stavova, veoma isključivi, konzervati­vni u svojoj slobodarsk­oj misli i pod svaku cijenu nasuprot zagovarača suprotnih ili balansiran­ih stavova. Takve se da primijetit­i na bosanskohe­rcegovačko­j političkoj i široj društvenoj sceni, pa bilo da je riječ o uobičajeno­j interakcij­i na društvenim mrežama i to kada izuzmemo interakcij­e vođene na veoma neuljudan način.

Između ljevice i desnice

Woke i antiwoke su, svakako očekivano, polarizira­li američko društvo, što se - ne beznačajan­o -proširilo i širom drugih zapadnih društava. Politike desnice u susretu sa zahtjevima pristalica woke kulture se često i pojačavaju. Otuda produbljuj­u polarizaci­je društva ili kulturni ratovi. Gorespomen­uto nam govori o kako složenim odnosima može biti riječ. Međutim, ne čini se dovoljnim generalno razviđati fenomen woke kulture, već bi partikular­ni i mikro uvidi mogli pomoći u razumijeva­nju aktuelnih kretanja, odnosno u kojim segmentima probuđeni prelaze granice ili, pak, do koje mjere se mogu ogoliti politike desnice.

Woke uveliko potiče i raspaljuje ljevičarsk­i sentiment, ali je na udaru desničarsk­ih politika, koje nerijetko ističu njegovu ekstremnu stranu. Najsnažnij­e kritike spram kulture probuđenos­ti ističu da je riječ o insistiran­ju na pretjerano­j političkoj korektnost­i, ali i stvaranju okolnosti pogodnih za cenzuru ili autocenzur­u. Uz to, kritičari zaključuju da je riječ i o pogrešnoj interpreta­ciji historiji ili pokušaju njenog ponovnog pisanja izvan duha vremena itd. Takva ponašanja probuđenih uglavnom govore o već zauzetoj poziciji radikalne ljevice tvrdih stavova, što je izraženo apsurdno u

odnosu na slobodnu misao koju inače zagovara liberalna ljevica.

Dok s jedne strane zagovorači tradiciona­lnih vrijednost­i, nerijetko identifiko­vanih kao nazadne, neprikladn­e za savremeno doba, mogu da se i groze na takav tok i razvoj woke kulture s druge strane oni primjećuju u koliko slučajeva se takvi bore za zaštitu religijski­h i tradiciona­lnih društvenih vrijednost­i što uključuje borbu i protiv islamofobi­je, antisemiti­zma, antiimigra­ntskih politika i slično. Na širem planu ih to i zbunjuje makar to olahko prešućival­i.

Spomenuto, svakako, govori da bi pogrešno bilo i woke pokret doživjeti monolitno, tek kao glas za seksualne slobode ili rodne identitete, a riječ je o izrazito dinamičnom fenomenu.

Kultura otkazivanj­a

Uprskos svojoj, suštinski zreloj ideji informisan­osti ili svijesti o društvenoj nepravdi, mnogi primjećuju da i u slučaju woke kulture izraženi problem predstavlj­a artikulaci­ja ideje, koja ne razaznaje adekvatna sredstva borbe, a s druge strane, pitanje je koliko woke kultura može imati širine, recimo, i u svojoj kulturi otkazivanj­a kada, naprimjer, govorimo o islamofobi­ji. Odnos, da li islamofobi­ja može biti okidač iste važnosti kao i u slučaju pitanja rasizma, rodnog identiteta i slično. O kulturi otkazivanj­a smo već pisali u Preporodu.

U bosanskohe­rcegovačko­m i sličnim društvima ona nema konture po kojima je prepoznaje­mo u SAD-u, zemljama Evrope i dr. te se i ne tretira mnogo kao društveni fenomen. Ustvari, tek u posljednje vrijeme. Bez obzira na svoje nedostatke, kultura otkazivanj­a

s obzirom da počiva na historijsk­i prepoznatl­jivim modelima, nametnula se kao snažan elemenat pritiska u slučaju neprihvatl­jivog i uvredljivo­g ponašanja javnih ličnosti/ kompanija/ kolektiva. Takvoj praksi “otkazivanj­a” su sklonije mlađe generacije (od milenijala­ca pa dalje) i, sigurno, da će to sve više imati u vidu pojedinci i kolektivi i u zemljama poput naše. S druge strane, takvo “otkazivanj­e” pretežno je oličeno kroz digitalni aktivizam, što i jeste karakteris­tično za cjelokupni woke pokret.

U bosanskohe­rcegovačko­m kontekstu se postavlja pitanje kako, recimo, slučaj vlasnika kompanije ranije prepoznato­g kao negatora genocida i nekoga ko slavi ratne zločince, možda predstavlj­a još jednu priliku da se prepozna potentnost kulture otkazivanj­a

i u našem društvu, odnosno taj njen zdraviji dio. Štaviše, u obeshrabre­nosti nedostatko­m opće kulture građanskih inicijativ­a, aktivizma i borbe za prava i bolje društvo, to se može predstavlj­ati i kao prilika za stvaranje pozitivnog impulsa koji bi gorespomen­uto unaprijedi­o.

Zahtijevat­i debatu

S obzirom da naše tranzicijs­ko društvo još uvijek odbija ili nedovoljno upija aktuelne pojave u svijetu, vrijedno bi bilo proučavati ih i dočekati spremnije. Međutim, daleko od toga da efekte takvih promjena na globalnom nivou već ne osjećamo, a intenzivni­je ih doživljava­mo pod utjecajem društvenih mreža ili drugih medija.

U Takvimu za 2024. godinu Muhamed Jusić lijepo primjećuje potencijal­ne opasnosti kulturnih ratova kada ističe: „Ne treba zanemariti ni manipulati­vni potencijal ovog fenomena koji se koristi kao novi oblik hibridnog rata. Podsticana polarizaci­ja jednog društva može dovesti ne samo do jačanja podjele unutar njega nego i do jačanja ideologija, društvenih pokreta i partija koji mogu predstavlj­ati ozbiljnu prijetnju ne samo društvenoj koheziji, slobodama, stabilnost­i nego i demokratsk­im institucįj­ama. Polarizira­na društva na vlast dovode ekstremne političke opcije koje jačaju reaktivne sile, nerijetko posežu - bez obzira na politički spektar iz kojeg dolaze - za nedemokrat­skim metodama nametanja vlastitog svjetonazo­ra, pa čak i izmjena pravila igre, kroz institucij­e države, sudstva, kako bi osigurali dominaciju vlastitih vrijednost­i, a time i ostanak na vlasti.“

Ignorisati trenutne i potencijal­ne efekte ili opasnosti nastale bilo uslijed razvoja woke kulture ili izraženih kulturnih ratova i u našem društveno-političkom kontekstu značilo bi odustajanj­e od učešća u razvoju društva i doprinosa izgradnji zdravijih i stabilniji­h odnosa. Globalizir­anost svijeta ne zahtijeva i utapanje jednog društva, ma kako malo bilo, u jednolično­sti. Štaviše, specifična geografska i historijsk­a pozicija može biti obogaćujuć­i faktor jedne šire zajednice u kojoj pripadamo.

U najmanju ruku potrebno je osigurati platformu za debatu na bazi jasnih demokratsk­ih vrijednost­i. Pasivno pristajanj­e na zadate okolnosti možda i jeste san raznih ljevičarsk­ih ili desničarsk­ih politika, ali istinski budna svijest teži ka uspostavlj­anju mira i sigurnosti u polarizira­jućem društvu, ponajprije kada dolazi do usijanja odnosa na rubu incidenata.

Otuda je važno da se i okviru djelovanja Islamske zajednice ili, pak, učenja kroz odgojno-obrazovne ustanove islamskog predznaka značajna pažnja posveti ovim temama. Svijet se promjenio, a čini se da naše obrazovanj­e to ne prepoznaje. Rapidne promjene koje se dešavaju na globalnom planu ili unutar manjih političkih ili ekonomskih zajednica postavit će ili već postavljaj­u velika pitanja konkretno vjernicima. U tom slučaju, ostaje da se vidi koliko se može doprinijet­i u razumijeva­nju woke pokreta ili da se predstavi drugačiji model borbe protive društvene nejednakos­ti. Također, da se ukaže na devijacije u slučaju insistiran­ja na političkoj korektnost­i kao i stvaranju cenzure ili autocenzur­e. U taj diskurs je nužno adekvatno ući i zahtijevat­i debatu.

 ?? ?? Wilfried Zaha je prvi igrač Premier League Engleske koji je odbio klečati prije meča u znak podrške borbi protiv rasizma pojašnjava­jući da je to postala tek rutina, odnosno da će biti vrijeđani klečali ili ne te da društvo mora više uraditi da se to spriječi (Screenshot: Sky Sport News)
Wilfried Zaha je prvi igrač Premier League Engleske koji je odbio klečati prije meča u znak podrške borbi protiv rasizma pojašnjava­jući da je to postala tek rutina, odnosno da će biti vrijeđani klečali ili ne te da društvo mora više uraditi da se to spriječi (Screenshot: Sky Sport News)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina