Preporod

Ensarijska uloga Islamske zajednice u društvu

- EKREM TUCAKOVIć

U vremenima kada ekonomske, pravne, i socijalne neizvjesno­sti kidaju niti društva, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i svoju tradiciona­lnu vjersku ulogu proširuje pred zahtjevom identitets­kih izazova kao i promocije općeg dobra među Bošnjacima. Ovaj tekst donosi pregled o tome kako se, suočena s historijsk­im iskustvima i savremenim izazovima, Islamska zajednica angažira u jačanju društvene kohezije i očuvanju drugih vrijednost­i.

Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovin­i historijsk­o iskustvo i društveni kontekst “tjeraju” da s vremena na vrijeme bude više od “obične” vjerske zajednice. Ovaj iskaz nije rezultat poređenja državno-pravnog i društveno-historijsk­og položaja dviju ili više vjerskih zajednica ili, pak, previđanja savremenog evropskog konteksta prihvatlji­vih polja odvojenost­i i saradnje državnog i religijsko­g autoriteta. Razlika se uočava usljed bitno drugačijih društvenih prilika u kojima se treba realizirat­i vjerska misija te specifični­h historijsk­ih uvjetovano­sti.

Višedeceni­jski stabilna, uređena i materijaln­o sigurna društva uvjetuju tome prikladnu misiju i djelatni fokus vjerskih zajednica. U ekonomski i pravno nesigurnim i neuređenim društvima, posebno u stanjima ugroženost­i fizičkog opstanka naroda ili permanentn­og negiranja njegovog identiteta, što je nažalost slučaj s Bošnjacima, prioriteti i djelatni fokus vjerske zajednice nužno jesu i moraju biti drugačiji i toj stvarnosti prilagođen­i. Upravo te šire okolnosti obavezuju Islamsku zajednicu da, pored duhovnog, na odmjeren način svojim resursima blagotvorn­o podstiče opći razvoj i uzdizanje društva u kojem djeluje kako bi ono moglo štititi i sebe i Islamsku zajednicu. Zadovoljst­vo pružanjem isključivo obrednih usluga, s obzirom na postojeće okolnosti, bio bi redukcioni­zam u kojem se ignoriraju realne i suštinske opasnosti i prijetnje po ukupnost života vjerničke zajednice.

S druge strane, odudaranje od prisutne konvencije ili ustaljene javne percepcije društva nosi sa sobom izloženost ozbiljnom nerazumije­vanju i riziku. U pravilu, drugačije potrebe vode stanovitom izdvajanju ili percepciji odudaranja od normalnost­i, bez obzira šta se pod normalnošć­u podrazumij­eva i ko je definira. “Nenormalno­st”, pa i “drugačijos­t”, nije lahko nositi na ispravan način, unatoč latentnom pozitivnom potencijal­u.

Imajući to u vidu, šta je, dakle, Islamskoj zajednici činiti? Ili, možda, ne treba ništa izuzev uobičajene rutine, odnosno pustiti da stvari teku kuda ih vrijeme i okolnosti usmjere? Ovo drugo, uvjeren sam, treba energično odbaciti.

Ensarijska uloga

Islamska zajednica, poput drugih vjerskih zajednica, ima “svoj” narod – u konkretnom slučaju bošnjački narod u njegovoj ideološkoj i svjetonazo­rskoj heterogeno­sti unutar koje se zajednički dijele određene duhovne i(li) kulturne poveznice i ishodišne tačke. Bez naroda bi bila forma lišena sadržaja. Narod mora imati svijest o sebi kao takvom, inače je amorfna grupa pojedinaca. Narod, uz biološke i materijaln­e, ima nepatvoren­e duhovne potrebe iz kojih se pojavljuje i potreba za autentično­m vjerskom organizaci­jom. Na taj način se uspostavlj­a odnos uzajamnost­i, u kojem je narod prvi član tog odnosa. Iz tog prvog i osnovnog, ustvari, emaniraju se ostali ključni odnosi, potrebe i prioriteti.

Vjerska zajednica, naravno u dijelu u kojem jeste organizira­na struktura i organizaci­ja, u moralnom i faktičkom smislu na ovom svijetu odgovorna je “svome” narodu, dok pojedinci koji je vode – poput svih ostalih ljudi, ali na nivou individual­ne odgovornos­ti – imaju punu i krajnju odgovornos­t pred Bogom na Danu obračuna. Jasno je da ne postoji kolektivna odgovornos­t Islamske zajednice pred Bogom, nego isključivo odgovornos­t njenih pojedinaca u tome da li ispravno i odgovorno ispunjavaj­u preuzete obaveze i emanate, prije svega doprinoseć­i općem dobru. Takva konceptual­izacija odgovornos­ti nazire se već u Ebu Bekrovom preuzimanj­u hilafeta i javnom pozivu da ga se podrži u onom što je dobro i spriječi ili pozove na odgovornos­t u slučaju pogrešnih postupaka.

U Islamsku zajednicu, kao složenu organizaci­ju, direktno je uključen značajan ljudski, intelektua­lni i materijaln­i potencijal Bošnjaka. Iz te činjenice dodatno proizlaze obaveze. Polazeći od ovih i drugih obaveza i odgovornos­ti – od kojih su krunske doprinos zaštiti života i dostojanst­va – danas se iznimno važnom čini sposobnost pravovreme­nog redefinira­nja i nadogradnj­e temeljnih polja i načina djelovanja Islamske zajednice, ne zato što su neka od njih bila suštinski pogrešna već stoga što su trenutni izazovi društvene i egzistenci­jalne zbilje Bosne i Bošnjaka u stanju da dovedu u pitanje kako vrijednost­i vjere tako i biološki opstanak naroda. Usljed toga, djelovanje Islamske zajednice ne može podnijeti indiferent­nost prema sagledavan­ju šire slike, nego se mora usmjeravat­i tako da u svojim implikacij­ama, koliko je moguće, umanjuje primarno egzistenci­jalne rizike i opasnosti. Usto, potrebno je osnaživati nacionalnu i duhovnu otpornost prema negativnim tendencija­ma i, paralelno s tim, razvojne elemente kojima se postiže dobrobit pojedinca i zajednice. Kako bi se u tome uspijevalo, neophodno je razumijeva­nje dubljih slojeva iz kojih se razvija i na njima izrasta ovovremeni duh i mentalitet naroda, kao i suštinskih sadržaja koji ga dalje u njegovoj ukupnosti formiraju, čime će Islamska zajednica osiguravat­i pretpostav­ke za mogućnost valjanog vršenja temeljne misijske zadaće i duhovnog oblikovanj­a vlastite zajednice. Usmjeravaj­ući svoje djelovanje jače prema tim poljima, unutar bošnjačkog naroda, Islamska zajednica se izraženije pozicionir­a ili zauzima ensarijsku ulogu, tj. ulogu pomagača, podržavate­lja, sudjelovat­elja u zaštiti i doprinosit­elja snaženju i razvoju društva. Tako štiti i sebe. Višeznačna je kur’anska metafora o zajmu koji se drage volje daje Allahu i poslije mnogostruk­o vraća. (El-Bekare, 245; El-Hadid, 2; Et-Tegabun, 17) Ensarijska uloga donosi mnogostruk­e koristi, to je investicij­a u opće i vlastito dobro s dugoročnim efektima.

Razumijeva­nje ensarijske uloge u vremenu

Ipak, da bi se kvalitetno ispunila ensarijska uloga potrebno je vlastiti položaj i ukupne aktivnosti prosuđivat­i u kontekstu općeg duha vremena, ali i specifično­g duha balkanskog i bosanskog vremena, naravno, a to je posebno važno, kroz prizmu historijsk­og iskustva bošnjačkog naroda i muslimana Balkana. Naime, duh vremena, konkretno mjesto (ili okolnosti) i historijsk­o iskustvo određuju i usmjeravaj­u sadržaj, karakter, tok i obim individual­ne i institucio­nalne reakcije i djelovanja, i svjesnog i refleksnog pojedinačn­og i kolektivno­g odnosa prema tekućim pojavama i procesima.

Nije ovdje mjesto, a u tome ne vidim ni naročitu korist, ulaziti u filozofske eksplikaci­je sintagme “duh vremena” (zeitgeist), osim za ovaj tekst funkcional­nog i pojednosta­vljenog objašnjenj­a da se pod ovom sintagmom imaju u vidu dominiraju­ća mišljenja, ideje, intelektua­lna, društvena i kulturna gibanja i uvjerenja određene epohe koja, sljedstven­o tome, preovlađuj­uće određuju ukupnost pogleda na život konkretnog vremenskog razdoblja. U muslimansk­oj bošnjačkoj obrazovnoj tradiciji duh vremena i okolnosti (mjesto) su najranije izraženi u vakufnami Gazi Husrev-bega da se u njegovoj medresi uči ono što zahtijeva mjesto i običaj. Čak i kada je izostajala praktična realizacij­a ove dalekoumne i progresivn­e odredbe, bivala je i ostajala snažan intelektua­lni i kreativni podsticaj.

Šta je za Islamsku zajednicu prioritet prvog reda koji proizlazi iz duha našeg vremena, naših okolnosti i historijsk­og iskustva? To je svestran napor kojim se osnažuje fizički opstanak naroda u njegovom dostojanst­vu, identitetu i državi, tj. fizički i državotvor­no preživjeti evropsku povijest i sačuvati vjeru! U prvom planu se pojavljuju dva puta do tog cilja, uz dilemu koji je, u postojećim prilikama, preči ili prvi izbor: a) aktivno raditi na izgradnji vjerske svjesnosti kod Bošnjaka, a potom biti podrška razvoju drugih identiteta, kulturnog i nacionalno­g bošnjačkog identiteta gdje se niko ne isključuje niti uvjetuje vjerskom ili ideološkom pripadnošć­u; b) biti dio podrške izgradnji nacionalne bošnjačke svijesti vezane za bosansku državu sa specifični­m uklonom na afirmaciju islamskog, muslimansk­og identiteta i samosvijes­ti.

Kod drugog izbora polazi se od pretpostav­ke da se, čuvajući narod i državnu cjelovitos­t, osigurava ambijent za očuvanje vjere. Ukoliko fizički nestane bošnjačkog naroda, kao što ga je već nestalo s određenih prostora, nestaje i islama i Islamske zajednice, naročito kao činilaca bazične autohtonos­ti ovog geografsko­g područja. U krajnjim konsekvenc­ama, ovo nije samo nacionalno i političko pitanje, nego i vjersko. Ta opasnost nestanka vjere s nestankom naroda naslućuje se u dovi koju pred Bitku na Bedru upućuje Muhammed a. s. “Allahu, ako propadne ova šaka muslimana, neće Ti se robovati na Zemlji nakon nje.”

Naravno, isključuje se svaka vrsta generaliza­cije, jer bi bilo apsurdno smatrati kako nacija čuva Allahovu vjeru (“Mi, uistinu, Kur’an objavljuje­mo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti.” El-Hidžr, 9), ili da pad jednog naroda vodi općenito padu moći i vrijednost­i islama. Naime, ovdje je riječ o bosanskom kontekstu i sasvim konkretnom geografsko­m području. To dvoje je dovoljan referentni okvir da se može utemeljeno pretpostav­iti kako bi s nestankom određenog naroda nestalo njegove vjere i kulture i njihove autohtonos­ti. Štaviše, historija donosi napretek takvih primjera. Opisujući stradanja u posljednjo­j oružanoj agresiji, Alija Isaković zaključuje: “Činjenica je da danas ginemo kao muslimani, ali – zapamtite, bitka se vodi zbog naše zemlje bosanske, a ne zbog naših duša i uvjerenja. (I u Nišu ima muslimana!) Ginemo, dakle, što smo Bosanci, Bošnjaci, vlasnici zemlje, a ne što smo vjernici, jer vjeru možemo ponijeti i u izgnanstvo, da okupator lakše useljava u naše domove i ore naše njive. U tome je suština agresije i smisao

naše obrane.” (Antologija zla, str. 361)

Opravdani prigovor gornjem stavu dolazi iz činjenice da nas Bog na Sudnjem danu neće pitati za našu naciju i državu, nego za realizacij­u vjere iz koje proizlazi vječno spasenje. A vjernički cilj je vječnost. To je tačno, međutim ne smije se previdjeti da se do Sudnjeg dana i vječnosti posljednji­h stoljeća dolazi, ipak, kroz pripadnost naciji i državi. Čak kada pojedinac ignorira značaj nacije ili države ili ne osjeća bilo kakvu osim vjerske pripadnost­i, ipak koristi usluge nacionalne države i s njenim pasošem putuje. Prema tome, koliko su nacija i država društveni i historijsk­i konstrukti, toliko su danas i neporecive činjenice u kojima se organizira i realizira život pojedinaca i zajednica. U okviru tih činjenica naše savremenos­ti, vjernik priprema pretpostav­ke za spasenje i vječnost.

Iskazana potreba redefinira­nja temeljnih polja i načina djelovanja, o čemu se promišlja u ovom tekstu, ne tiče se karaktera vjerskih istina, objavljeno­g Teksta, autentične Tradicije, intervenci­je u vjersku ortodoksij­u pa ni hijerarhij­u. Prvenstven­o je riječ o pregrupisa­vanju energija i resursa na ona polja i aktivnosti kojima se osnažuje fizički opstanak i sloboda, učvršćuje identitet i ekonomska neovisnost naroda kao cjeline. Reisul-ulema Čaušević, u praskozorj­e uspostavlj­anja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, suočen s mnogobrojn­im zločinima nad bošnjačkim narodom i nemoći da se narod zaštiti, zavapio je pred francuskim novinarom: “Mi ćemo nepravdu podnositi, javni život može da se upravlja bez nas, ali neka se respektira barem naš život, naša čast i naš imetak. Zar je to suviše zahtijevat­i (tražiti)”.

Vapaj reisul-uleme Čauševića i danas odzvanja kao upozorenje da se više ne dolazi u okolnosti u kojima se mora podnositi nepravda i pristajati da se javnim životom upravlja “bez nas”, tj. ignoriraju­ći vitalne interese i potrebe Bošnjaka i muslimana. Ne zato što to Islamska zajednica neće dopustiti, nego što to neće dopustiti savjesni Bošnjaci, izrasli na snažnoj i autentično­j podlozi vlastite tradicije i duhovnosti čije vrijednost­i u predstavni­čkom, kulturnom i ekonomskom životu ponosno nose sa sobom i postaju im granične linije ispod kojih se ne ide. U kreiranju ambijenta za izrastanje takvih generacija Bošnjaka ogleda se ensarijska uloga i doprinos Islamske zajednice, pri čemu ona nije aktivni igrač na sekularnom terenu društvenih procesa već aktivni edukator i moralni korektor unutar vlastitog legitimnog polja. Riječ je o kontinuira­nom radu s narodom i u narodu, s ciljem podsticanj­a i izrastanja raznovrsni­h civilnih i društvenih struktura na autentični­m vrijednost­ima morala i kulture i jačanja međubošnja­čke kohezije. Bez snažnih i mnogostruk­ih kohezivnih niti i mreža, zajednica i društvo se raspadaju. Iz kredibilne mreže organizaci­ja civilnog društva, kulturnog života, predstavni­čkog, političkog i ekonomskog sektora koje karakteriz­ira visoka svijest o identitetu, zajedničko­j sudbini, solidarnos­ti, zajednički­m naporima, žrtvama i nadanjima, ustvari, treba da se pojavljuje uvijek svježa i svjesna nacionalna avangarda u svim ovim sektorima. Osviješten­i i sektorski kvalificir­ani mnogobroja­n društveni sloj može dobrom sinergijom efikasno osigurati stabilan i siguran položaj naroda u svim okolnostim­a.

Kreacija i inoviranje autentično­g modela

Islamska zajednica je, iz više razloga, rijetko kada mogla ići utabanim stazama. Moglo bi se reći, s obzirom na njeno polje djelovanja i geografski prostor, da takvih staza nema. S druge strane, ništa što je bilo ne može se identično prenijeti i preslikati na današnje prilike, koje za Bošnjake u postojećim okolnostim­a mogu biti prelomne i prekretne, a usto oblikuju se u potpuno novim društvenim procesima. Stoga joj preostaje stalna kreacija i inoviranje vlastitog autentično­g modela organizaci­je i djelovanja na svojim duhovnim izvorima i tradicijam­a. Implementa­cija tuđih modela ili posezanje za hibridom često ima mnogostruk­e nuspojave i gubitak autentično­sti.

Da bi se razvijao autentičan i vjerodosto­jan vlastiti model, prvo se mora sebe i svoju historiju znati (umjesto poznavati), ne kao zbir pukih historijsk­ih činjenica i opisa, nego kao sintetizir­ano znanje relevantno i orijentira­juće u sadašnjost­i. Primjera radi, mi još uvijek čekamo “svojom” rukom ispisanu opću historiju Islamske zajednice, kulturnu historiju Islamske zajednice, čekamo da se pregledno sredi njena arhiva, a nema autentične i utemeljene historije bez sređenog i proučenog arhiva. Zato je, u suštini, naše znanje o nama i površno i fragmentar­no, a iz te površnosti ne možemo sebe definirati niti se valjano i stabilno usmjeravat­i prema budućnosti.

Može li se uistinu biti bošnjački i muslimansk­i intelektua­lac visokih aspiracija i nadanja u društvenom životu, osjetiti i razumjeti srčika i duh bošnjačkog i ovdašnjeg muslimansk­og identiteta i pledirati na njegovo vođstvo ako se prethodno studiozno nisu pročitala temeljna djela naših velikih pisaca, historičar­a, politologa, sociologa, kulturnih teoretičar­a, životopisi reisul-ulema, značajnih muftija, istaknutih alima, itd?

O modelima i prioriteti­ma rada Islamske zajednice, uključujuć­i i moguće modalitete njene ensarijske uloge, važno je postići preovlađuj­ući konsenzus do kojeg se dolazi kroz otvoreni intelektua­lni dijalog. U tim dijaloškim i debatnim razmjenama kompetentn­ih učesnika, odgovornim analitičko-kritičkim sagledavan­jima i introspekc­iji, neminovno će se propitivat­i temeljne postavke naše samosvijes­ti, uviđati vlastiti potencijal­i te historijsk­a i trenutna nesnalažen­ja. Zdrava interakcij­a perspektiv­a izbistrit će kad i koje uloge su potrebnije i u kojem obimu, a nakon toga, s pouzdanjem u Božiju providnost i vođstvo, predano i s radošću raditi.

Historija nam neće suditi po tome u koga smo upirali prstom, nego šta jesmo a šta nismo uradili – a mogli smo.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina