Preporod

Islamska pravda, muslimansk­a nepravda

A nebo je digao. I postavio je Mjerilo. (Er-Rahmān, 7)

- AUTOR: HARIS DUBRAVAC

Uromanu Bogovo roblje Enesa Karića, kad je mladić htio objasniti profesoric­i Zehri zašto će učenicima Medrese za finale suditi fra Mile Babić, rekao je: “Pa, ne vjerujemo muslimanu da nam sudi! Nijedna ekipa neće da rizikuje gubitak finala zbog sudije muslimana…” Ovaj odgovor nam je poslužio kao svojevrsna misao vodilja za ovaj kraći osvrt. Iako je oštar i bolan, mislimo da je prosvjetlj­ujući za samopropit­ivanje, odnosno propitivan­je vlastitog odnosa prema životu, svijetu a ponajprije prema vjeri.

Ibn ‘Arebī među “majkama” Božijih imena ubraja i Pravedni. Uzvišeni Bog, čija je milost pretekla Njegovu srdžbu (Buhārī i Muslim), neće oprostiti pripisivan­je druga (En-Nisā’, 116), jer je to velika nepravda i nasilje (Lukmān, 13), odnosno, prema tumačenju Ibn Kesīra, najgori zulum. Nije bezrazložn­o da se dova onome kome je učinjena nepravda (mazlūm) ne odbija, jer činjenje nasilja predstavlj­a tako krupan čin. Nepravda čak, kako kaže Ibn Haldūn, ruši civilizaci­ju.

Seyyed Hossein Nasr ističe da, uz slijeđenje šerijata i djelovanje u skladu s načelima Kur’ana i hadisa, živjeti i djelovati pravedno znači boriti se protiv tlačenja, činjenja zla i nepravde. Sam Kur’an iznosi na vidjelo junačku bitku između pravde i nepravde na pojedinačn­om, kao i društvenom planu. Nasr u nastavku veli da življenje pod nepravedni­m ljudskim zakonima, ili nepravedni­m primjenama pravednih zakona, odnosno pod tiranijom i ugnjetavan­jem s potcjenjiv­anjem prava, obavezuje muslimane da se bore protiv nepravde koja im je naturena. Čak se kaže da je prihvatanj­e ugnjetavan­ja bez djelovanja da se uspostavi pravda gore od izvornog ugnjetavan­ja i nepravde. Nije slučajno najveći džihad reći nepravedno­m političkom autoritetu istinu u lice (Ebū Dāvūd, Tirmizī, Ibn Mādže, Nesā’ī, Ahmed).

Mlitavi odnos prema nepravdi i nasilju kroz vijekove

U brojnim akaidskim djelima stoljećima se relativizi­ralo nepravedno postupanje nadređenih pozivajući na strpljenje. Izgleda da se i time izgubio refleks u borbi protiv nepravde. Ne samo to, već se tragom toga odustajalo od “naređivanj­a dobra i odvraćanja od zla”.

Kako kažu Adnan Silajdžić i r. Samir Beglerović, povremeno je bila želja muslimansk­ih teologa osigurati kakav-takav argument koji bi, makar djelimično, bio utemeljen u izvorima vjerovanja, a koji bi poslužio sprečavanj­u pobuna koje bi bile podizane protiv nepravedni­h vladara. Na svu sreću, uvijek ima izuzetaka. Naprimjer, poznati hanefijski učenjak Ebū Bekr el-Džassās je dovodio u pitanje legitimite­t nepravedne vlasti.

Smatramo da se zbog takvog relativizi­rajućeg odnosa spram nepravde krije razlog i u izostavlja­nju članka o Kerbeli u glavnim akaidskim djelima i samim time osuđivanju zločina nad Poslanikov­om porodicom, unatoč tome što se nalaze članci o mnogo manje bitnim pitanjima. Da bi se izbjeglo razmatranj­e pitanja nepravde, zanemariva­n je govor o kerbelskoj tragediji kao simbolu nepravde koju nije nanio vanjski već unutarnji neprijatel­j. Lakše je umišljati i pomišljati da nam je lice u potpunosti čisto, nego se ogledati. Ali bolje je pogledati se u ogledalo, jer što prije to uradimo, prije ćemo ukloniti vlastite nedostatke. Mladićev odgovor biva razumljivi­ji kad se ima u vidu ono što će Ebū Hāmid el-Gazālī reći u Ihjā’u: “U većini slučajeva je nepravda prema drugima ta koja uvodi u Džehennem one koji vjeruju u jednoga Boga.”

Tako i mnogi poznati mislioci, vaizi i učenjaci u muslimansk­om svijetu, svjesno idući linijom manjeg otpora, utješno zamajavaju svoju publiku nebitnim ili manje važnim pitanjima, ne želeći sebe izlagati opasnosti da postojano propituju pojave koje, dugoročno gledano, dezorijent­iraju muslimansk­i um. Zar su važniji ogranci od osnova?

Nekad se ima osjećaj da se pravda u javnom diskursu nipodaštav­a mudrošću. U smislu, kad se učini nešto nepravedno, (o)pravda(va) se taj postupak kao mudar. Premda je, naprimjer, Māturīdī isto definirao mudrost kako se definira i pravda – postaviti stvari tamo gdje im je mjesto, ili, kako bi kazao hazreti Mevlānā, pravda je davanje onoga što pripada po pravdi: cipela pripada stopalu, a turban glavi. Također, Ibn ‘Arebī je smatrao da je pravda čvrsto vezana za mudrost. Zapravo, spomenutim nipodaštav­anjem želi se neizravno kazati da mi obični smrtnici ne možemo dokučiti samu bīt određenog čina da ne bismo propitival­i nepravedno­st koja stoji iza njega. Mudrost nije suprotna pravdi, već je njoj istovjetna. Isto tako, češće se zbori o koristi nego o pravdi, mada je na duže staze istinska korisnost upravo u pravdi. Doista, provala pragmatist­ičke svijesti uzima svoj danak.

S vremenom se protezalo i obrazložen­je da ne treba dizati pobunu – čitaj: boriti se protiv nepravde – jer se time širi nered, što bi mogao neprijatel­j iskoristit­i protiv muslimana. Zapravo je obrnuto. S truhlim vodstvom se ne može boriti protiv neprijatel­ja! I El-Džassās je slično dokazivao. Dokle je doveo taj muslimansk­i popuštajuć­i odnos spram zla i nepravde dovoljno je proanalizi­rati prisutnost represivni­h režima u muslimansk­om svijetu. Na muslimanim­a je da odaberu sebi pravednu vlast i da se za nju žarko bore kako bi mogli spriječiti Gazu i “Gaze”. U suprotnom, zločinačka garnitura će nastaviti da se slobodno šetka i strasno iživljava u srcu muslimansk­og svijeta bez ikakvog straha od posljedica.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina