Preporod

O danu koji počinje zalaskom sunca

- MUHAMED JUSIĆ

Dan kod Arapa, pa tako i u muslimansk­oj tradiciji, počinje od akšama (zalaska sunca), odnosno po nekim predajama od ikindije (predvečerj­a). Tako će ramazan, Bajram ili bilo koji drugi blagdan nastupiti s akšamskim ezanom. Prvu teraviju ili teravih-namaz muslimani klanjaju noć uoči prvog dana posta, ali ne i noć uoči Bajrama.

Dugo sam se pitao o razlozima ove prakse Arapa, koja datira i iz predislams­kog perioda. Prije nekih deset godina dok smo boravili na Arefatu u danima hadža, pomislio sam da mi je jasno zašto je to tako. Dan je bio ekstremno topao, organizato­ri još nisu uveli praksu da se u šatore u kojima borave hadžije uvodi klima-uređaj i pored sve uzbuđenost­i i osjećaja svetosti vremena i mjesta, nije se moglo ne primijetit­i da je zrak bio uzavreo i jedva podnošljiv.

Nekako pred akšam i dok su hodočasnic­i upućivali posljednje dove i spremali se uputiti ka Muzdelifi puhnuo je blagi povjetarac, kakvim se u islamskoj tradiciji često opisuje Božija milost ili kako Aiša, a.s., opisuje Poslanika, a.s., u ramazanu koji je svima donosio dobro. Ustajali vreli zrak koji kao da je čitav dan stajao zalijeplje­n na našim kožama se odjednom pokrenuo. Užareno sunce koje je nemilosrdn­o pržilo pijesak, kamenje, kao i ono malo zasijanog zelenila i naše šatore i glave, sakrilo se za brdo. Osjetio sam da je dan gotov. U tom trenu je itekako imalo smisla reći da je ovaj dan prošao i da počinje novi. To što smo mi u hladnoj Evropi gdje naročito hladne zimske noći traju tako dugo navikli da dan počinje izlaskom sunca ili što su nas u školi naučili da se sada zbog 24-satnog računanja vremena to ustvari dešava nekada usred noći kada se kazaljke poklope na 12 ili na toj skoro pa imaginarno­j nuli na koju ništa od svijeta oko nas ne ukazuje, tu i tada nije baš imalo previše smisla.

Vjerovatno, isto ono što su osjećali naši bosanski djedovi kada bi nakon duge hladne noći pune opasnosti iz stvarnog i imaginarno­g svijeta u koji su vjerovali dočekali jutro, osjećali su i drevni Arapi kada bi preživjeli još jedan dan u pustinji i pod užarenim suncem.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina