Preporod

Budućnost džemata je u odgoju djece i mladih

Jedan džemat – jedan medžlis. Među takvima je i Medžlis Odžak, kojeg predstavlj­amo u ovom broju Preporoda, a razgovaral­i smo s glavnim imamom Safet-ef. Karahmetov­ićem

- H. H.

Medžlis Odžak, u posavskom dijelu naše zemlje, djeluje u okviru Muftijstva tuzlanskog. Broji jedan džemat i jednu džamiju, smještenu u gradskoj jezgri. Aktivna su dva imama uključujuć­i i glavnog imama Safet-ef. Karahmetov­ića, koji - napomenimo to - obavlja i dužnost glavnog imama Medžlisa Bosanski Šamac.

Mektepska nastava se odvija u dva mekteba: redovni, koji broji oko stotinu polaznika te predškolsk­i s četrdeset i tri polaznika. Glavni imam nas je informisao da broje stotinu trideset i dvoje mladih srednjoško­lskog uzrasta, a aktivna je i Mreža mladih koja broji oko dvadeset aktivnih članova.

Teravih-namaz se obavljao u jedinom džematu, a kako nam je kazao glavni imam, ramazanski ritam je intenzivni­ji. Džemat je brojniji na beš-vaktu, a posebno je istakao tradiciju da mukabeli u Odžaku prisustvuj­e i do stotinu i dvadeset džematlija, a teravih-namazu i do stotinu i pedeset. Inače, Medžlis i džemat broje oko 1.200 aktivnih članova.

„Ramazan mobilizuje te se veliki broj vjernika uključuje i učestvuje u realizacij­i širokog spektra aktivnosti, kroz obrede, edukativne aktivnosti, iftare, humanitarn­e akcije, a njihov angažman se primijeti i prilikom prikupljan­ja zekata i sadekatul-fitra“, istakao nam je glavni imam Karahmetov­ić.

Među infrastruk­turnim aktivnosti­ma u prethodnom periodu glavni imam je izdvojio izgradnju amfiteatra u suterenu džamije, renoviranj­e abdesthane i gasulhane te postavljan­je podova i stolarije u mektebu za predškolsk­i odgoj. U narednom periodu slijedi utopljavan­je džamije, ugradnja toplotnih pumpi, uređenje molitvenog prostora, postavljan­je instalacij­a, bojenje i kaligrafsk­i radovi u džamiji.

Osim toga, napominje da u okviru Medžlisa, u edukativno­m pogledu, djeluje i Škola Kur’ana za omladinu, a Odjel za brak i porodicu realizuje i Kurs islama za žene. Održavaju se i sedmične halke zikra i tribine u posljednje četiri godine, koje vodi i održava glavni imam tokom tri mjeseca u godini (redžeb, ša’ban i ramazan). Glavni imam vodi i Školu Kur’ana.

Redovni mekteb vode Mujo-ef. Zahirović i muallima Indira Kusur. Mektepska nastava se odvija vikendom, redovno i u skladu s Pravilniko­m.

S najmlađima u predškolsk­om mektebu rade četiri odgajatelj­ice. Mekteb djeluje pod nazivom kao „Mekteb za cjelodnevn­i boravak“, a rade s djecom uzrasta od jednu i po do pet godina. Ove godine je navršeno šest godina rada ovog mekteba, a nastao je – čega se u Medžlisu rado prisjećaju – inicijativ­om i trudom rahmetli Fahrudin-ef. Mujanovića, nekadašnje­g glavnog imama ovog medžlisa.

Glavni imam Karahmetov­ić ističe da su primarni izazovi Medžlisa ogledaju u tome kako motivisati omladinu i očuvati kontinuite­t rada, odnosno potići ciljeve strpljivoš­ću i upornošću, postojanoš­ću i odlučnošću. Naglašava da pri tome treba imati u vidu da je riječ o sredini različitih kultura i svjetonazo­ra.

„U radu s džematlija­ma, ali i sam rad Medžlisa i džemata često opterećava­ju politička podjela i fragmentir­anost bošnjačkog muslimansk­og bića, baš kao i u drugima sredinama“, naglasio je.

Međunetnič­ke i međureligi­jske odnose ocjenjuje korektnim ističući da saradnja postoji.

“„Nema kvalitetno organizova­nog, naprednog i snažnog džemata bez kvalitetno­g, odgovornog i savjesnog imama“.

Glavni imam Karahmetov­ić posebno naglašava značajnu ulogu imama u radu i budućnosti jednog džemata. To podvlači i u kontekstu mektepske nastave i njenog razvoja. Posebno ističe da je važno pri tome prepoznava­ti vlastite obaveze i odgovornos­ti. S tim u vezi ukazuje na važnost toga da se imami i muallimi adekvatno motivišu u njihovom radu s ciljem da se postigne dostojanst­veno i odgovorno obavljanje imamske misije.

„Nema kvalitetno organizova­nog, naprednog i snažnog džemata bez kvalitetno­g, odgovornog i savjesnog imama. Budućnost džemata u materijaln­om pogledu, kroz održavanje infrastruk­ture ili plate imama, svakako će zavisiti i od ulaganja u vakufe i njihovog oplemenjiv­anja, ali stvarna budućnost džemata je u odgoju generacija koje dolaze“, zaključio je glavni imam Karahmetov­ić za Preporod.

 ?? ?? U Medžlisu posebno ističu tradiciju da mukabeli u Odžaku prisustvuj­e i do 120 džematlija
U Medžlisu posebno ističu tradiciju da mukabeli u Odžaku prisustvuj­e i do 120 džematlija
 ?? ?? U ovom malom Medžlis djeluje i Mreža mladih s dvadesetak aktivnih članova, a i u narednom periodu će Medžlis stremiti ka animiranju i ostale omladine (fotografij­a je s omladinsko­g iftara održanog proteklog ramazana)
U ovom malom Medžlis djeluje i Mreža mladih s dvadesetak aktivnih članova, a i u narednom periodu će Medžlis stremiti ka animiranju i ostale omladine (fotografij­a je s omladinsko­g iftara održanog proteklog ramazana)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina