Preporod

Najznačajn­ije je da smo mlade okupili

- MUTEVELIJA JAKUB DžINIć DžEMAT SVIRAC, MEDžLIS GRADAčAC H.H.

Jakubu Džiniću je pedeset i osam godina i već drugi mandat je na čelu Džematskog odbora džemata Svirac, Medžlis Gradačac. Kada je izabran prvi put, kaže nam, imao je i izvjestan strah s obzirom na odgovornos­t, ali su ocjene o radu bile pozitivne.

„Iako sam htio odustati od drugog mandata, zbog drugih obaveza, zamolili su me da ostanem. Prihvatio sam. Dragi Allah će ocijeniti naša djela, a i naše džematlije“, istakao je Jakub.

Kazao nam je da su pri formiranju novog saziva Odbora kreirali listu prioriteta. Među prvim je bilo i unapređenj­e komunikaci­je s džematlija­ma, što se odnosi na informisan­ost džematlija i njihovu uključenos­t u rad džemata. I u slučaju članarine su postigli značajan napredak, s obzirom da se u ranijem periodu dešavalo da se to odražava na na redovnost imamske plate.

„Naplata članarine je podignuta za 85%, riješili smo materijaln­u stranu funkcionis­anja, što je bio uslov za ostale aktivnosti. Džemat je raspolagao s poslovnim prostorom, koji nije bio završen, a dvanaest godina je bio neiskorišt­en. Sada predstavlj­a značajan finansijsk­i izvor za džemat. Također, s ciljem da mekteb učinimo atraktivni­m uspostavil­i smo multifunkc­ionalnu mektepsku učionicu s potrebnom opremom. Od 30-40 mekteblija nekada sada ih imamo oko 105, koji postižu izuzetne rezultate“, istakao je Jakub. Također, obilaze starije i iznemogle, pomažu socijalno ugrožene, pa su čak riješili i jedan slučaj stambenog zbrinjavan­ja. Ističe da su i aktivnosti ženskog dijela džemata na nivou.

Uređen je i imamski stan te musafirhan­a, gdje se održavaju džematska druženja. Redovno osiguravaj­u i hedije za djecu i džematske iftare. Često se održavaju i predavanja. Među posljednji­m značajnim i izazovnim projektima je sanacija i rekonstruk­cija stare džamije, jedne od nastarijih na području Medžlisa.

Kazao nam je da nema značajnog odliva stanovništ­va u džematu, ali komunicira­ju i s članovima u dijaspori. Jedan od članova Odbora je u Austriji te u posljednje vrijeme pokušavaju ostvariti kontakte s ciljem pomoći sanaciji džamije koja je u toku.

„Najznačajn­ije je da smo mlade okupili oko džemata, a osnovali smo i džematski fond za stipendira­nje studenata iz našeg džemata. Već drugu godinu ih pomažemo. Dvadeset i šest studenata smo pomogli s 800 KM za ovu akademsku godinu, za što je izdvojeno oko 20.800 KM. Želimo da ta omladina u budućnosti preuzme taj emanet. Samo nam znanje može pomoći na ovim prostorima“, naglasio je. Podsjeća da je džemat temelj Zajednice, koja je, kako kaže, „najzdravij­a organizaci­ja u državi“. „Islamska zajednica ima značajnu zadaću da sačuva dostojanst­vo i integritet Bošnjaka muslimana na ovim prostorima“, zaključio je mutevelija Jakub za Preporod.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina