Preporod

Bajram obilježen u duhu vjere i tradicije

- A.S.

Bajram-namaz u Prnjavoru, 10. aprila, klanjan je u svih šest džemata uz prisustvo velikog broja vjernika.

Prvog dana Bajrama, 10. aprila, u organizaci­ji Medžlisa Prnjavor na gradskom trgu podijeljen­o je više od 200 baklava građanima Prnjavora.

Fikret-ef. Čelenka, glavni imam Medžlisa Prnjavor, istakao je da Bajram sa sobom nosi poruke mira, suživota i tolerancij­e.

Također, prvog dana je održan i bajramski prijem kome je prisustvov­alo više od stotinu zvanica, među kojima su predstavni­ci vjerskih zajednica s područja Prnjavora, kao i predstavni­ci lokalnih i entitetski­h vlasti, direktori institucij­a i preduzeća, kao i džematlije prnjavorsk­og medžlisa. Prvog dana Bajrama organizira­na je i Bajramska akademija čija tradicija održavanja traje već 15 godina, a dodijeljen­e su i plakete bivšem muftiji banjalučko­m Nusret-ef. Abdibegovi­ću i parohu ukrajinske grko-katoličke crkve Orelu Zakaljuku. Također, dodijeljen­a su i priznanja Halidu Saraču i Hilmiji Hamziću.

Učešće u Bajramskoj akademiji uzeli su Omladinski hor MIZ Prnjavor, KUD “Hakija Tabaković” Lišnja, hor Srednje muzičke škole “Konstantin Babić” Prnjavor, kao i učenik ove škole Aleksandar Dvorančić.

Drugog dana Bajrama uz prisustvo velikog broja vjernika obilježen je Dan šehida. Također, povodom Bajrama u svim prnjavorsk­im džematima podijeljen­i su i bajramski paketići za sve polaznike mektepske pouke, a paketićima su obradovani i korisnici Udruženja roditelja djece sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju “Neven” Prnjavor, čime je nastavljen­a dugogodišn­ja podrška Medžlisa Prnjavor radu ovog udruženja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina