Preporod

Učenici Gazijine medrese obradovali džematlije u Makedoniji

- JUSUF čOLOVIć

Početkom marta ove godine imali smo priliku družiti se s nama dragim musafirima u našem lijepom Ohridu i Strugi, u Sjevernoj Makedoniji. Naime, prvih dana marta uprava Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva proljetnu eskurziju za svoje učenika je usmjerila prema Sjevernoj Makedoniji. Prije Makedonije posjetili su Crnu Goru i Albaniju.

O ovoj eskurziji je bilo govora u jesen kada smo posjetili direktora medrese u Sarajevu. Povod posjete je bio upis u prvi razred učenika Nihada iz Labuništa kod Struge, koji je i prvi učenik Gazijine medrese sa područja Sjeverne Makedonije od agresije na Bosnu i Hercegovin­u. Tom prilikom smo izrazili zahvalnost upravi Medrese što nam je pružila ruku saradnje i ujedno im predložili da nam budu musafiri na Ohridskom jezeru kada budu realiziral­i eskurziju. Došlo je do realizacij­e tog našeg prijedloga pa je tako grupa od 75 učenika, učenica, profesora i profesoric­a pod rukovodstv­om direktora Dževada ef. Pleha u martu doputovala u Makedoniju. Musafiri su imali priliku upznati čaršije Struge i Ohrida, te ploviti Ohridskim jezerom, koje je jedno od najdubljih jezera u Evropi, a karakteris­tično je i po ohrdiskoj pastrmki i po tome da jegulje dolaze u Ohridsko jezero, mrijeste se i ponovo se vraćaju nazad. Svakako imali su priliku posjetiti i Ali-pašinu džamiju u Ohridu i susresti se sa čarima stare ohridske čaršije i ohridskim biserima. Po povratku iz Ohrida i male pauze u hotelu musafiri su se uputili u rodno mjesto njihovog kolega Nihada. U Labuništu smo klanjali akšam- namaz, a iza namaza musafiri su izveli i prigodan program učenjem Kur“ana, ilahija i kasida. Prisutvo musafira kao i njihov program je posebno obradovao mjesni džemat koji je sa oduševljen­jem pratio čitav program, a mogle su se vidjeti i suze radosnice kod džematlija. Iza jacije musafire je večerom počastila firma Gajret vlasništvo Ahmeda i Vehbije Bekirovsko­g. Iza večere došla je do izražaja mladost musafira pa se nastavilo sa ilahijama i kasidama, a bila je i po koja sevdalinka. Bila je prisutna obostrana radost i musafira i mještana sa željom da ovakve posjete budu češće, posebno vjersko-prosvjetni­h institucij­a iz Bosne i Hercegovin­e. Ne samo što smo nekada živjeli u istoj domovini, već imamo puno dodirnih stvari, a što je najbitnije islam nas povezuje kao i želja za saradnjom sa najstarijo­m obrazovnom intitucijo­m, Gazijinom medresom kroz čije klupe je prošao i znatan broj alima sa područja Sjeverne Makedonije. U našim džematima su uvijek vrata otvorena i uvijek ima bujruma. Ovakve posjete će doprinjeti jačanju saradnje između Islamskih zajednica Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovin­a i svakako udruživanj­e snaga u stvaranju povoljniji­h uslova budućih generacija u razumijeva­nju islama. Velika hvala upravi Medrese što je našla za shodno da razveseli džemat Labuništa, a time i sve pripadnike islama prijemom učenika s ovog područja i odlukom da svoju planiranu eskurziju usmjere prema nama. Molimo dragog Allaha da se saradnja nastavi i da svake godine imamo barem po jednog učenika u Gazijinu medreseu i da ovakve posjete budo što češće.

Ranije su organizira­ne ovakve ekskurzije, te su tim povodom posjećeni Skoplje, Priština, Zagreb, Tirana i Drač u Albaniji, Ljubljana, Budimpešta, Beč, Prag kao i brojne medrese i fakulteti širom Bosne i Hercegovin­e i Balkana.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina