Preporod

U punoj sali BKC-a izvedena Poema o bosanskom bijelom šehidu

-

Uorganizac­iji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovin­i i Muftijstva tuzlanskog 11. aprila je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli izvedena Poema o bosanskom bijelom šehidu. Izvedbi su prisustvov­ali članovi porodica šehida, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovin­e, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjedni­k Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, glavni imami i predsjedni­ci medžlisa i brojni gosti.

„Veliki je doprinos Udruženja ilmijje što se i Poemom o bijelom šehidu, o šehidu sa ahmedijom, iskazalo poštovanje i priznanje, u ime cijelog našeg naroda, imamima šehidima, ali i svim našim šehidima. Jer bosanska ulema je zajedno sa svojim džematlija­ma stala u najčasniji saf odbrane dini-islama, zemlje i domovine, časti i slobode. Samo u zaštićenoj zoni Srebrenica svoje živote je položilo dvadeset i sedam imama šehida“, istakao je, između ostalog, muftija Fazlović. Nesib-ef. Hadžić, predsjedni­k Udruženja ilmijje je kazao da je Poema važan kulturni iskorak kada je tema o šehidima u pitanju.

„Našli smo za shodno da je najbolji termin Dan šehida i da na ovaj način želimo ponuditi publici da prođu kroz jednu vrlo emotivnu priču o 107 imama koliko ih je stradalo i koji su ubijeni u toku rata, a poznato je da je iz najveći broj imama stradao sa područja Muftijstva tuzlanskog. Poema je naš doprinos u memorijali­zaciji tragedije Bošnjaka, tragediji imama“, izjavio je Hadžić. Autor Poeme je Džemaludin Latić. Podršku u procesu pripreme i izvođenja Poeme o bosanskom bijelom šehidu na Dan šehida u Tuzli su dali: Muftijstvo tuzlansko, Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarst­vo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla, Behram begova medresa Tuzla, Medžlis Tuzla, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla, Radio-televizija Tuzlanskog kantona i Media centar IZ u BiH. Izvedba Poeme je upriličena 13. aprila i u JU „Kulturno-sportskom centru“Zavidovići te 15. aprila u Kulturnom centru Bihać.

 ?? ?? Riječ je o drugom izvođenju Poeme nakon sarajevske premijere
Riječ je o drugom izvođenju Poeme nakon sarajevske premijere

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina