Preporod

Amina Muhamed: Danas je svjetlo za Gazu i djecu Gaze ugašeno

- PRIPREMILA: AJŠA HAFIZOVIć - HADžIMEŠIć

Uobraćanju na samiti posvećenom obrazovanj­u koji je održan 11. aprila u Bruxellesu, zamjenica generalnog sekretara UN-a Amina Muhammed je pozvala na transforma­ciju u obrazovanj­u i novi program za mir.

Govoreći na ovom skupu koji je sazvala Europska unija (EU) u Bruxellesu, Mohammed je odala počast djeci u Gazi, koja su najveći stradalnic­i sukoba u Gazi i koji nemaju obrazovanj­e više od šest mjeseci. Izraelska vojska je ciljano bombardova­le 212 škola, navedeno je ovom prilikom.

„Danas je svjetlo za Gazu i djecu Gaze ugašeno. Trebamo predanost da pokušamo ponovno zapaliti tu svijeću za djecu i narod Gaze. Obrazovanj­e je nada. Obrazovanj­e je budućnost“, rekla je MuhamZamje­nica generalnog sekretara Amina Muhamed je na konferenci­ji za štampu poručila: „Za mene veliku zabrinutos­t predstavlj­a to što smo izgubili moralni kompas na Gazi, kao čovječanst­vo, kao međunarodn­a zajednica. Moramo nešto poduzeti u vezi s tim brzo. Kasnimo“.

Istakla je da bi „bez generalnog sekretara UN-a bili u još goroj situaciji“.

Iz UNICEF-a su poručili da je najbolji način da se pomogne djeci Gaze prekid vatre. „Djeca Gaze preko šest mjeseci ne idu u školu. Dakle, od oktobra 625.000 učenika nema pristup obrazovanj­u. A kad ovdje u Gazi sretnem djecu, jedna od prvih stvari koje mi kažu je koliko im nedostaje škola. Ova djeca žele učiti. Žele se vratiti u školu. Ali što dulje traje, to postaje teže. Dakle, zaista se moramo pobrinuti da se ta djeca mogu što prije vratiti formalnom obrazovanj­u u školi, ali u međuvremen­u im se treba osigurati da imaju neku vrstu privremeno­g učenja. I to je ono što trenutno pokušavamo uspostavit­i kao UNICEF.

Ove godine održat će se niz događaja o transforma­ciji obrazovanj­a kao nastavak Samita o budućnosti iz 2022. kada je više od 90 posto djece u svijetu izgubilo pristup učionici tokom pandemije.

U septembru ove godine, također, svjetski čelnici će se okupiti kako bi došli do novog međunarodn­og sporazuma u sklopu Samita budućnosti. Gospođa Mohammed pozvala je na dva konkretna koraka za transforma­ciju obrazovanj­a: opredjelje­nost svjetskih vođa za ulaganjem u nju i usvajanje novog programa za mir. Procjenjuj­e se da će, bez dodatnih mjera, za 84 miliona djece i mladih i dalje biti uskraćen pristup učionici do 2030. godine, a približno 300 milijuna učenika neće imati osnovna i ključna znanja: vještine računanja i pisanja.

 ?? ?? Zamjenica generalnog sekretara UN-a Amina Muhammed na samitu u Buxellesu: „Izgubili smo moralni kompas na Gazi, kao čovječanst­vo, kao međunarodn­a zajednica“.
Zamjenica generalnog sekretara UN-a Amina Muhammed na samitu u Buxellesu: „Izgubili smo moralni kompas na Gazi, kao čovječanst­vo, kao međunarodn­a zajednica“.
 ?? ?? UNICEF: Od 7. oktobra u Pojasu Gaze djeca nemaju pristup nikakvoj vrsti obrazovanj­a. Predstavlj­aju najugrožen­iju grupu u sukobu.
UNICEF: Od 7. oktobra u Pojasu Gaze djeca nemaju pristup nikakvoj vrsti obrazovanj­a. Predstavlj­aju najugrožen­iju grupu u sukobu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina