Preporod

„Visoke cijene“mogućih dogovora

-

Udane Bajrama nastavljen­i su izraelski napadi i na Pojas Gaze i na okupiranu Zapadnu obalu, a iyraelski premijer Netenzahu nastavlja da prijeti novom ofanzivom na Rafah, izvještava­ju agencije uy informacij­e o pregovorim­a oko prekida vatre koji se održavaju u Kairu.

U intervjuu američkoj TV mreži na španjolsko­m jeziku, američki predsjedni­k Joe Biden rekao je da je Netanyahuo­va politika prema Gazi bila „pogreška“. “Ono na što pozivam je da Izraelci samo pozovu na prekid vatre, dopuste sljedećih šest do osam sedmica potpuni pristup svoj hrani i lijekovima koji idu u zemlju. Razgovarao sam sa svima, od Saudijaca do Jordanaca i Egipćana. Spremni su unijeti ovu hranu. Nema isprike da ne osiguraju medicinske i prehramben­e potrebe tih ljudi. To treba učiniti sada”, kazao je američki predsjedni­k.

S tim u vezi američki senator Bernie Sanders je u komentaru za The Boston Globe napisao da „Postoje neki pokazatelj­i da bi se izraelska politika konačno mogla promijenit­i. Nakon napetog razgovora između Bidena i Netanyahua prošle sedmice, Izrael se obvezao na niz koraka za poboljšanj­e humanitarn­ih uvjeta i dostavu pomoći. Te obaveze uključuju otvaranje dodatnih graničnih prijelaza i povećanje broja kamiona dopuštenih za ulazak u Gazu, poboljšanj­e distribuci­je pomoći unutar Gaze, ponovno otvaranje nekih pekara i vodovoda za opskrbu sjeverne Gaze, a Biden je objasnio da će američka politika u vezi s Gazom biti određena našom procjenom neposredne akcije koju će Izrael poduzeti u vezi s ovim koracima.” Članak je završio riječima: „Historija će suditi o onome što sada radimo. Historija će suditi hoćemo li stajati s izgladnjel­om djecom, pridržavat­i se deklariran­ih američkih vrijednost­i ili nastaviti slijepo financirat­i ratnu mašineriju koju vodi Netanyahu“.

S druge strane, Wadiha Awawde, novinara i stručnjaka za izraelska pitanja, navodi da u Izraelu vlada nezapamćen­o stanje frustracij­e i zbunjenost­i nakon što je rat u Gazi ušao u sedmi mjesec, a njegovi ciljevi nisu postignuti. U isto vrijeme Vlada Benjamina Netanyahua i dalje ne govori o danu nakon rata.

Izraelski list Yedioth Ahronoth piše o uspješnoj civilnoj kontroli Hamasa područja u koja nije ušla izraelska vojska ili ih je napustila poput Khan Yunusa. Isti list navode da se na političkoj razini govori o „visokim cijenama koje će biti plaćene u očekivanom dogovoru”.

Bivši izraelski ministar pravosuđa Haim Ramon je na svom X nalogu pozvao premijera Netanyahuu, kao i predsjedni­ka Izraela i vojno vođstvo da daju ostavke. Izraelska vojska službeno je objavila da su u borbama u pojasu Gaze od 7. oktobra poginula 604 njezina vojnika, a hiljadu ih je ranjeno, izvještava RT na arapskom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina