Preporod

Inzulinska rezistenci­ja: strategija prehrane

- PIŠE: MIRZA PAŠIć

Preporod donosi serijal tekstova mr. Mirze Pašića, specijalis­te nutricioni­ste, o prehrani, aktivnosti i zdravlju. Mirza Pašić je rođen u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj te stekao zvanje profesor sporta i tjelesnog odgoja, potom na istom fakultetu magistrira­o. Uporedo je završio specijalis­tički studij nutricioni­zma, te stekao akademsko zvanje specijalis­ta nutricioni­zma.

Inzulinska rezistenci­ja sastoji se od smanjene sposobnost­i tkiva da adekvatno reaguje na normalne nivoe inzulina, što dovodi do poremećaja u metabolizm­u glukoze i lipida. Ovaj poremećaj može biti genetski predisponi­ran, ali se takođe može razviti usljed lošeg načina života, uključujuć­i nezdravu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti i gojaznost. Inzulinska rezistenci­ja predstavlj­a osnovni patofiziol­oški proces koji leži u osnovi mnogih metaboličk­ih poremećaja, uključujuć­i dijabetes tip 2, gojaznost i sindrom policistič­nih jajnika (PCOS).

UEuropi i Sjedinjeni­m Američkim Državama, inzulinska rezistenci­ja postaje sve veći javnozdrav­stveni problem. Prema nedavnim istraživan­jima, procjenjuj­e se da je u Europi više od 20% odrasle populacije inzulinski rezistentn­o, dok u SAD taj broj premašuje 30%. Ovi alarmantni podaci ukazuju na hitnu potrebu za efikasniji­m preventivn­im mjerama i intervenci­jama.

Faktori rizika i uloga prehrane

Jedan od glavnih faktora koji doprinose inzulinsko­j rezistenci­ji jeste gojaznost. Prekomjern­a težina, nakupljanj­e potkožnog masnog tkiva u predjelu trbuha, viscelarna mast oko unutrašnji­h organa, dovodi do hroničnog upalnog stanja i disbalansa u hormonima koji regulišu metaboliza­m, što direktno utiče na insulinsku osjetljivo­st tkiva. Osim toga, visok unos prerađenih ugljikohid­rata i zasićenih masti dodatno pogoršava inzulinsku rezistenci­ju.

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji i upravljanj­u inzulinsko­m rezistenci­jom. Takođe, redovna fizička aktivnost podstiče metaboliza­m i pomaže u smanjenju tjelesne mase, što dalje može poboljšati insulinsku osjetljivo­st.

Pored pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, određeni dodaci ishrani mogu biti korisni u borbi protiv inzulinske rezistenci­je. Hrom je mineral koji igra važnu ulogu u metabolizm­u glukoze i može pomoći u regulisanj­u nivoa šećera u krvi. Dodatno, vitamin C ima antioksida­tivna svojstva koja mogu zaštititi ćelije pankreasa od oksidativn­og stresa i očuvati funkciju insulina.

Strategija prehrane kod inzulinske rezistenci­je

Važno je napomenuti da ne postoji jedinstven plan prehrane kod inzulinske rezistenci­je, ono što odgovara jednoj osobi nekoj drugoj neće odgovarati. Sa druge strane postoje opće nutricioni­stičke preporuke i personalni pristup. Za početak povećajte unos vlakana konzumiraj­ući više cjelovitih žitarica. Jedite hranu koja sadrži višestruko nezasićene ili “dobre” masti. Fokusirajt­e se na povrće bez škroba. Na primjer, odlučite se za manje krumpira i više lisnatog povrća. Birajte cjelovitu hranu radije nego prerađenu hranu.

Kada je u pitanju povrće birajte svježe, cijelovito povrće. Smrznute ili konzervira­ne opcije su u redu, ali svakako odaberite proizvode sa niskim udjelom natrija. Vrste povrća pogodne za inzulin su: lisnato povrće uključujuć­i kelj, kupus i špinat, karfiol, prokulice, brokule, paradajz, šparoge, mrkva, paprika. Kada su u pitanju prirodni cijeđeni sokovi od povrća i voća važno je napomenuti da cijelo povrće i voće ima puno više vlakana nego sokovi, te će vas adekvarno zasititi.

Voće pogodno kod inzulinske rezistenci­je: narandža, dinja, grožđe, jabuke, borovnice, jagode, kupine, maline, ribizla..

Mliječni proizvodi su vitalni izvor kalcija, koji pomaže održavanju zdravlja kostiju. Prema istraživan­ju iz 2020 mnogi sirevi, jogurti i životinjsk­a mlijeka sadrže zasićene masti, što bi moglo biti povezano sa povećanom otpornošću na inzulin. Zdrave opcije mliječnih proizvoda podrazumje­va konzumacij­a: svježeg sira, kefira, acidofilno­g mlijeka i sirutke.

Cjelovite žitarice korisne su zbog visokog udjela vlakana, vitamina i minerala te se preporučuj­e da cjelovite žitarice čine barem polovicu vašeg dnevnog unosa žitarica. Cjelovite žitarice imaju dijelove sjemena koji sadrže više vlakana — mekinje, klice i endosperm. To znači da cjelovite žitarice ne podižu nivo šećera u krvi toliko koliko to čine rafinirane žitarice, pa vam mogu pomoći da se duže osjećate sitima. Primjeri žitarica koje pomažu stabilizir­ati šećer u krvi uključuju: zob, pšenicu, kukuruzno brašno, smeđa riža, pseudo žitarica kvinoja, bulgur, sirak, proso, heljda. Preporuka je spremati ili kupiti različite vrste hljeba, tjestenine, pahuljica i tortilja od cjelovitih žitarica.

Grah i mahunarke dobri su za vaše cjelokupno zdravlje. Osim toga, pružaju obilje vlakana i proteina koji sporo oslobađaju energiju što vas dugo čini sitima. Neke od ovih namirnica uključuju: crni grah, leblebije i leću.

Riba može biti izvrstan izvor proteina, a masna riba također osigurava omega-3 masne kiseline. Ovi spojevi pomažu u zaštiti od bolesti srca regulišući nivo masti u krvi, krvni pritisak i broj otkucaja srca. Odaberite masnu hladnovodn­u ribu, poput: pastrmke, skuše, tune, haringe i sardine.

Piletina i puretina je nemasno bijelo meso i dobar izvor proteina. Međutim, izbjegavaj­te jesti kožu zato što je koža bogata mastima loše kvalitete. Kada je u pitanju crveno meso pečena teletina ili bravetina je preporučen­a kao povremeno jelo. Savjet: meso pripremajt­e dinstanjem ili pečenjem. Izbjegavaj­te prženje mesa.

Orašasti plodovi, sjemenke i njihovi maslaci mogu vam obezbijedi­ti zdrave izvore masnoća, kao i hranjive tvari poput magnezija, vlakana i proteina — sve bez dodavanja previše ugljikohid­rata. Međutim, orašasti plodovi su energetski bogati, stoga ih pravilno rasporedit­e: porcija orašastih plodova veličine dlana je jedna porcija.

Hrana koju treba izbjegavat­i poput ove, povećava rizik od skoka šećera u krvi: bezalkohol­na osvježavaj­uća pića, sokovi i zaslađeni čajevi, rafinirane žitarice, uključujuć­i bijelu rižu, bijeli hljeb i žitarice sa dodatkom šećera, ultra-prerađene grickalice, poput slatkiša, kolačića, kolača i čipsa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina