Preporod

Osamdeset godina od smrti: Živi među potomcima

- AMIR OMERBAŠIć, PRAUNUK MEHE

Umjesecu martu 2024. godine, tačnije 25. marta, napunilo se 80 godina od smrti rahmetli Mehe-ef. Omerbašića iz Miljanovac­a. Mehini potomci i dan-danas, iako ga ne pamte, ipak preko usmenih predanja prisjećaju se svog djeda odnosno pradjeda.

U vihoru Drugog svjetskog rata u martu 1944. godine, efendija Meho je bio na imamskoj službi u Tesliću u džematu Kamenica. U utorak 21. marta nakon obavljenih svojih imamskih dužnosti efendija Meho je krenuo kući u Miljanovce (Tešanj), ali ga je na putu kod rijeke Usore na granici između Tešnja i Teslića susrela i zarobila jedna četnička jedinica. Uslijedilo je maltretira­nje uz prijetnju oružjem i tjeranje efendije Mehe u hladnu rijeku Usoru. Nakon višesatnog maltretira­nja, četnici su ga pustili kući, a on onako mokar i promrzo, jedva je došao kući.

Teško bolestan usljed pretrpljen­e torture od četnika, efendija Meho nije izdržao te je u subotu 25. marta 1944. godine u svojoj četrdeseto­j godini života preselio na ahiret. Dženaza-namaz predvodio je njegov komšija i dobar prijatelj rahmetli Arif-ef. Omerbašić, imam džemata Miljanovci, jednog od najstariji­h džemata u okviru Medžlisa Tešanj. Iza Mehe ostala je supruga Ema i sedmero djece (Suljo, Rašid, Salih, Fatima, Hava, Hatidža i Saliha), od kojih je samo sin Suljo bio punoljetan. Tako se na neki način u ovoj porodici ponovila sudbina, jer su i Mehini roditelji rahmetli Sulejman i Hava umrli vrlo mladi, a iza njih je ostao maloljetni Meho i njegov mlađi brat Đulaga.

Interesant­no je da je veliki broj Mehinih potomaka nastavio njegovim stazama završavaju­ći medrese, a njegov unuk Fuad Omerbašić trenutno obnaša dužnost glavnog imama Medžlisa Tešanj.

Molim dragog Allaha, dž.š., da Mehi efendiji Omerbašiću, njegovoj supruzi Emi i svim našim precima podari Džennet. Amin.

 ?? ?? Meho-efendija je usljed četničke torture i preselio na ahiret
Meho-efendija je usljed četničke torture i preselio na ahiret

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina