TV Extra

Ozloglašen­a

Film 1946. režirao slavni Alfred Hičkok

- L. S. R.

Ozloglašen­a (Notorious) je triler iz 1946. kojeg je režirao i producirao Alfred Hičkok (Hitchcock). Glavne uloge tumače Keri Grant (Cary) i Ingrid Bergman. Film je baziran na priči koju je napisao sam Hičkok.

Nominacije za Oskare

Kold Reins (Claude Rains) je nominiran za Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu nacističko­g zapovjedni­ka pod pratnjom, a Ben Hekt (Hecht) je nominiran za Oskara za najbolji originalni scenarij.

Ingrid Bergman tumači ulogu Elis Huberman (Alice), čiji otac je osuđen zbog špijunaže za naciste. Nju vladin agent T. R. Devlin, igra ga Keri Grant (Cary), poziva da zajedno infiltrira­ju grupu nacista koji su pobjegli u Brazil nakon Drugog svjetskog rata.

Tokom obuke, Elis se zaljubi u Delvina, dok su njegovi osjećaji neodređeni zbog poznavanja njene prošlosti.

Kada Delvin dobije naređenje da nagovori Elis da se uda za Sebastijan­a (Kold Reins), prijatelja njenog oca i člana grupe, kako bi saznala što grupa smjera, on agonizira prije nego što se odluči za dužnost umjesto ljubavi. Ljuta zbog Delvinove izdaje, Elis se uda za Sebastijan­a.

Kameo nastup

Kritičari su uočili ”motiv pića” kroz cijeli film: na početku filma je portretira­na kao dipsomanka, tokom cijelog filma mogu se često vidjeti boce i čaše, pri kraju filma Elis i T. R. otkrivaju uranij u vinskim bocama u Sebastijan­ovom podrumu, a na samom kraju filma Sebastijan i njegova majka pokušavaju ubiti Elis otrovavši joj kafu.

Hičkokov kameo nastup može se vidjeti i u ovom filmu, kao i u mnogim njegovim filmovima.

 ?? ?? Grant i Bergman: Glavne uloge
Grant i Bergman: Glavne uloge
 ?? ?? Hičkok na setu s glumcima
Hičkok na setu s glumcima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina