TV Extra

Četvero unučadi

Maja i ja pregurali smo neke teške životne trenutke zajedno Sve sam uvjereniji da moje pjesme terapiju u vidu jedne tabletice svako jutro Debitirao sam kao 40-godišnjak i moja karijera ravna

- Razgovaral­a: Amina ZUKIĆ

edan od omiljenih pjevača na ovim prostorima Željko Samardžić (66) od decembra je na kratkoj pauzi što se tiče nastupa. Za to vrijeme uživao je u ulozi djeda u kojoj se ostvario po četvrti put. Uživao je maksimalno, ali je uporedo radio i na nekoliko pjesama, među kojima je duet sa Sašom Matićem.

JSlamka spasa

Mostarac s beogradsko­m adresom decenijama je na sceni, ali i dalje osjeća ogromnu ljubav prema svom poslu zbog kojeg se odrekao mnogih stvari. Ljubav prema poslu ne bi opstala da nije bilo njegove supruge Maje, koja je, kako kaže, čitav život njegov „vjetar u leđa“.

Samardžić je za „Avaz“otvoreno govorio o karijeri, svom braku i

Nedavno ste postali djed po četvrti put?

- Prije mjesec dana u našu porodicu je stigla

porodici, izazovima zdravstven­im problemima...

- U studiju “Stari lav” se stalno nešto novo dešava. Kreativne energije nam ne manjka uprkos koroni i prilično teškoj situaciji u ovoj našoj muzičkoj branši. Trenutno radimo na nekoliko novih pjesama. Izvjestan broj njih čeka i vizualizac­iju. Trudim se da u svemu što radim nađem neki gušt i zadovoljst­vo. Svaka nova pjesma mi je izazov i svojevrsno uzbuđenje. To je moj posao, ali i hobi kojim bi se, vjerovatno, bavio s užitkom čak i da sam odabrao neko drugo zanimanje kao profesiju

Anđelija, moje četvrto unuče i ja sam najsretnij­i dedo na svijetu. Šta ima ljepše od toga.

- rekao je Željko Samardžić za „Avaz“.

Generacije su odrastale uz Vaše pjesme. Imponira li Vam to?

- Ponosan sam na svu tu ljubav kojom sam zapljusnut. Sve sam uvjereniji da moje pjesme ne stare za razliku od mene, a to je pjevačima kao i autorima najveća satisfakci­ja. Ja sam 1995., kao 40-godišnjak, debitirao i osvojio prvu nagradu za interpreta­ciju na festivalu u Budvi. To je tada bilo za mnoge, ali i za mene ravno čudu. Ne znam da li postoji još neki primjer građenja karijere u tim godinama. Muzika je tada za mene bila i slamka spasa. Taj “Viski” mi je otvorio vrata jednog novog, obećavajuć­eg životnog puta kada se baš kao u toj pjesmi “...srušio sav moj svijet...”.

Poslije su uslijedile mnogo divne pjesme, koje je publika zavoljela i koje su postale svojevrsno ljubavno štivo. Bez velikih pjesama nema ozbiljnih karijera. Znao sam da ih prepoznam i prenesem na način da se ljudima dopadnu i to je moja zasluga. Drago mi je da se još dešavaju tako lijepe pjesme i ja ću ih snimati i izvoditi sve dok budem ispred sebe vidio mladost i ljubav.

Kako Vi komentirat­e današnju muziku?

- Stilovi se mijenjaju, kao uostalom i svijet oko nas, i ne bi valjalo da je drugačije. Stara sam škola i volim da čujem prije svega dobar tekst pa onda melodiju, harmoniju. Poštujem i neke druge muzici.

Kao pjevač s dugogodišn­jom karijerom susreli ste se s raznim izazovima. Kako je u svemu tome opstao Vaš brak?

- Mislim da je presudna pristupe mlade pjevače koje se žale po medijima kako im je naporno putovati,

fotografir­ati se... naša želja da budemo zajedno u svemu. Ključ je u povjerenju i razumijeva­nju, stalno sam putovao, bio odsutan i moja žena je to shvatala. Pregurali smo neke teške životne trenutke zajedno, jedno drugom bili rame za plakanje, istrajali i borili se za našu ljubav, sreću i tako je to sve od onog trenutka kada sam poželio da je moja djeca zovu mama.

Koliko su Vam teško padala ta odsustva, odno

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina