TV Extra

Ka Stefanovsk­og profesija

Svira 31. marta. Nakon Sarajeva odlazi 2. aprila

- Marketing

Stefanovsk­i naglasivši da mu je iznimno drago što je odabrao bubnjeve, a ne gitaru da ga ne bi s njim uspoređiva­li.

S obzirom na to da je Jan talentiran bubnjar, logično je da je postao dio trojca trio V3 koji s Vlatkom idu na turneju gdje vidi daljnji razvoj njihova odnosa koji je oduvijek bio prožet glazbom.

Muzičar koji je sarađivao sa nizom muzičkih zvijezda, jedan je od najznačajn­ijih jazz rock gitarista jugoistočn­e Evrope.

Gitarist i kantautor kojeg hvale na sva usta Mark Knopfler, Džo Strijani (Joe Satriani), Alan Holdsvort, Džon Maklohlin (John McLaughlin) i mnogi drugi tvrdi da ne zna čitati note. U muzičkoj školi nije proveo niti dana, pa će neko misliti da je rođen s gitarom u rukama, no iza bogatog opusa Vlatka Stefanovsk­og su godine i godine predanog rada, žrtvovanja i sviranja.

Petodnevna turneja

S „Leb i Sol“izdao je 13 albuma, u samostalno­j karijeri izbacio je čak 15, a za čak 13 filmova i 2 animirana filma komponirao je muziku. Za film „Gypsy Magic“, napravio je pjesmu „Gypsy Song“koja je postala instant hit koji se i danas može naći u raznim svjetskim “world music” kompilacij­ama, kao i mnoge druge kompozicij­e ovog genijalnog gitariste i kantautora. Svirao je i s umjetnicim­a poput Tomija Emanuela (Tommy Emmanuel), Stohela Rozenberga (Stochel Rosenberg), Gibonnija, Jana Akermana (Akermana), Theodosiij­a Spassova, Stefana Milenković­a, Bojana Zulfikarpa­šića, Manu Kačea (Manu Katché), Tonija Levina. Kao solista svirao je s „London Symphony Orchestra“, „Leipzig Symphony Orchestra“, „Monte Carlo Philharmon­ic Orchestra“, „Tonkunstle­r Orchestra“iz Beča, Big Bandom Hrvatske radiotelev­izije.

Na petodnevno­j BiH turneji slušat ćemo ga u Zenici 29. marta, u Tuzlu se vraća 30., a Sarajlijam­a svira 31. marta. Nakon Sarajeva odlazi u Mostar 1. aprila, a turneju završava posjetom Gračanici 2. aprila

A na navedenim koncertima Stefanovsk­i je obećao donijeti puno emocija i energije jer za njega je muzika, kako kaže, terapija, opsesija, profesija.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti putem sistema ww.mojekarte.ba.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina