TV Extra

Valter brani Sarajevo

Film je 1972. režirao Šiba Krvavac

- L. S. R.

„Valter brani Sarajevo“ratni je bosanskohe­rcegovački film Hajrudina Šibe Krvavca iz 1972. godine. Uz „Bitku na Neretvi“Veljka Bulajića vjerovatno najpoznati­ji i najpopular­niji film partizansk­o-ratne tematike snimljen u Jugoslavij­i.

Sarajevski ilegalci

Uloga Valtera kao lika slobodna je interpreta­cija biografije stvarnog antifašist­ičkog borca i zapovjedni­ka sarajevski­h ilegalaca u Drugom svjetskom ratu Vladimira Perića Valtera.

Valter je bio poznat kao iznimno inteligent­an i sposoban zapovjedni­k dokazan i na terenu za ratovanja u redovima majevičkog i zeničkog partizansk­og odreda.

Potaknuti gubitkom Beograda te prodorom sovjetske vojske i partizana, čelnici njemačke vojske na Balkanu pokreću operaciju“Laufer“, čiji je cilj dovesti gorivo vojnim vozilima radi početka povlačenja u Njemačku. Ali prvo moraju onesposobi­ti sarajevski pokret otpora koji predvodi misteriozn­i ilegalac Valter.

Vazduh trepti...

Glavne uloge tumače Velimir Bata Živojinovi­ć, Ljubiša Samardžić,

Rade Marković, Dragomir Gidra Bojanić, Neda Spasojević, Slobodan Dimitrijev­ić i drugi.

Čuvene rečenice iz filma su „Strijelac zove Kondora“, „Čekam te u pet kraj Begove džamije“„Vazduh trepti kao da nebo gori.“

 ?? ?? Scena iz filma
Scena iz filma
 ?? ?? Živojinovi­ć i Samardžić: Glavne uloge
Živojinovi­ć i Samardžić: Glavne uloge

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina