TV Extra

Drž'te lopova

Hičkok je film snimio 1955. godine

- L. S. R.

„Drž'te lopova“(To Catch a Thief ) je američki triler iz 1955. godine reditelja Alfreda Hičkoka (Hitchcock).Temelji se na istoimenom romanu Dejvida F. Dodža (David F. Dodge), a po žanru je mješavina trilera i ljubavnog filma.

Naslovni protagonis­t, čiji lik tumači Keri Grant (Cary), bivši je vrhunski provalnik koji postane glavni osumnjičen­ik za seriju provala čija su meta domovi otmjenog društva na jugu Francuske.

Radnja prikazuje kako tamo odlazi kako bi pokušao pronaći pravog krivca, te kako upoznaje kćerku američke bogatašice, koju je utjelovila Grejs Keli (Grace Kelly), koju počne privlačiti upravo zbog svoje uzbudljive kriminalne prošlosti.

„Drž'te lopova“je predstavlj­ao prvi Hičkokov film snimljen novom i modernom „widescreen“tehnikom „VistaVisio­n“, pri čemu su korištene autentične lokacije u Francuskoj.

Prilikom snimanja filma Grejs Keli (Grace Kelly) upoznala se sa svojim budućim suprugom, monegaškim princom Renijeom III (Rainier).

Iako je postigao relativno dobar komercijal­ni uspjeh, a sam Keri Grant kasnije tvrdio da mu je Grejs bila najbolja partnerica u glumačkoj karijeri, često se navodi kao jedno od slabijih ostvarenja Hičkokove filmografi­je. Kao razlog za to se obično ističe mnogo vedriji ton nego u mnogo mračnijim “hitchcocko­vskim” trilerima.

 ?? ?? Grant i Keli: U glavnim ulogama
Grant i Keli: U glavnim ulogama
 ?? ?? Scena iz filma
Scena iz filma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina