TV Extra

Obračun kod OK korala

Kultni vestern snimljen 1957. u režiji Džona Sterdžesa

- L. S. R.

„Obračun kod OK korala“(Gunfight at the OK Corral) je američki vestern film snimljen 1957. u režiji Džona Sterdžesa (John Sturges).

Temelji se na istinitim događajima vezanim uz znameniti obračun kod O.K. korala, koji se zbio u gradiću Tombstone u Arizoni 1881. godine.

Historijsk­e činjenice

Radnja prikazuje kako su se njegovi glavni sudionici - čuvar zakona Vajat Erp (Wyatt Earp), utjelovio ga je Bert Lankaster (Burt Lancaster) i profesiona­lni kockar Dok Holidej (Doc Holliday), tumači ga Kirk Daglas (Douglas) - upoznali i sprijatelj­ili, ali i došli u sukob sa kriminalci­ma sa kojima će se konačno obračunati u Tombstoneu.

Ovaj film, kao i brojna druga holivudska ostvarenja na istu temu, uglavnom ignorirao historijsk­e činjenice te je tako, između ostalog, obračun koji je u stvarnosti trajao 30 sekundi prikazan kao izuzetno dug i iscrpljuju­ći sukob na kraju filma.

Vrhunac slave

Publici se, međutim, film izuzetno dopao, čemu je značajno doprinijel­o uspješno partnerstv­o Lankastera i Daglasa koji su tada bili na vrhuncu slave i popularnos­ti, ali i dopadljiva muzička podloga Dimitrija Tiomkina, uključujuć­i pjesmu od koje je Frenki Lejn (Frankie Lane) kasnije učinio hit.

 ?? ?? Temeljen na istinitim događajima
Temeljen na istinitim događajima
 ?? ?? Scena iz filma
Scena iz filma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina