TV Extra

Čovjek koji je previše znao

Ovaj triler Hičkok je režirao 1956. godine

- L. S. R.

„Čovjek koji je previše znao“( The Man Who Knew Too Much) je triler Alfreda Hičkoka (Hitchcock) iz 1956. godine. Ovaj film je obrada istoimenog Hičkokovog filma snimljenog 1934.

Film je dobio Oskara za najbolju pjesmu „Que Será, Será“koju u filmu pjeva Doris Dej (Day).

Odmor u Maroku

Dr. Ben Mekkena (McKenna), tumači ga Džejsm Stjuart (James Stewart), njegova supruga Džo (Jo), glumi je Dirs Dej i njihov sin Henk (Hank), utjelovio ga je Kristofesr Olsen (Christophe­r ) su na odmoru u Maroku. Tokom puta, u autobusu, upoznaju misteriozn­og Luja Bernara (Louis Bernard), igra fa Danijel Gelin (Daniel ), a u Maroku, tokom ručka, upoznaju Drejtonove (Drayton, još jedan par koji je na odmoru.

Sljedeći dan porodica Mekkena na marokansko­j tržnici svjedoči atentatu na špijuna. Prija nego umre, špijun Benu šapne strašnu tajnu: nečiji život je u opasnosti. Drejtonovi tada otimaju Benovig sina Henka kako bi uvjerili Bena da ne kaže policiji što je čuo...

Muzika u filmu

Muzika igra veliku ulogu u filmu. Iako je Bernard Herman (Herrmann) komponirao relativno malo pozadinske muzike za film, izvođenje kantate „Olujni oblaci“artura Bendžamina (Arthur Benjamin) je klimaks filma. U dodatak tome, lik koji u filmu tumači Doris Dej je tada umirovljen­a pjevačica.

Više puta u filmu ona pjeva pjesmu „Que Será, Será“koja je filmu 1956. donijela Oskara za najbolju pjesmu. Pjesma je na američkim ljestvicam­a dosegla 2. mjesto, a na britanskim 1. mjesto.

 ?? ?? Scena iz filma
Scena iz filma
 ?? ?? Film je dobio Oskara za najbolju pjesmu
Film je dobio Oskara za najbolju pjesmu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina