TV Extra

’Casablanca’

Snimljen prije 80 godina, režiju potpisuje Majkl Kurtiz

- N. Aj.

“Casablanca” je američka ratna romansa snimljena prije 80 godina, tačnije 1942., u režiji Majkla Kurtiza (Michael Curtiz).

U glavnim ulogama su Hamfri Bogartom (Humphrey Bogart) i Ingrid Bergman.

Je li izdan

Film je bio nominiran za 8 Oskara, a osvojio je 3 uključujuć­i i onaj za najbolji film. Iako je snimljen 1942., javno se počeo prikazivat­i tek početkom 1943. Vrijeme radnje je Drugi svjetski rat, a mjesto radnje je grad Kazablanka u Maroku.

“Cafe Americain”, elegantni noćni klub je u vlasništvu američkog iseljenika Rika Blejna (Rick Blaine, kojeg igra Hampri Bogart). Iako je on nekada bio dovoljno idealista da sebe dovede u opasnost da se suprotstav­lja fašizmu, on je sada ogorčen i ciničan, izjašnjava­jući se za neutralnos­t i samostalno­st: “Ja se neću žrtvovati ni za nikoga.”

Zatim se pojavljuje pravi razlog Rikove gorčine koja osvaja njegov život. Ilsa Lund (koju igra Ingrid Bergman) stiže sa suprugom Viktorom Lasloom (Victor Laszlo), kojeg utjelovlju­je Paul Henrajd (Henreid), da kupi dokumente kako bi pobjegli u Ameriku.

U vrijeme kad je Ilsa prvi put srela i zaljubila se u Rika u Parizu, ona je mislila da joj je muž ubijen. Kad je otkrila da je još živ, iznenada je ostavila Rika, i bez objašnjenj­a se vratila Laslu, ostavljaju­ći Rika sa osjećajem da je izdan. Nakon što se klub zatvara, Ilsa se vraća i pokušava mu objasniti, ali Rik pijan i pun gorčine odbija je slušati.

Požalit će

Kasnije opet se Ilsa suočava s Rikom u pustom klubu. On odbija da joj da dokumente, čak i kada mu ona prijeti pištoljem. Ipak mu priznaje da ga još voli.

U posljednje­m trenutku, Rik ukrcava Ilsu zajedno s Lasloom na avion za Lisabon, govoreći joj da će požaliti ako ostane: “.. Možda ne danas možda ne sutra, ali ubrzo i do kraja svog života”.

Major Štraser stiže, ali Rik puca u njega kad on pokušava da intervenir­a. Renault se stavlja na Rikovu stranu. On tada preporučuj­e da obojica odu iz Kazablanke. Renault predlaže da se pridruže pokretu otpora, zatim odlazi u maglu s Rikom koji mu kaže: “Louis, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljs­tva.”

 ?? ?? Priča dvoje zaljubljen­ih
Priča dvoje zaljubljen­ih
 ?? ?? Plakat “Casablance”
Plakat “Casablance”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina