TV Extra

’Građanin Kane’

Film Orsona Velsa iz 1941. godine

- N. Aj.

„Građanin Kane“(Citizen Kane) je film Orsona Velsa (Welles) iz 1941. godine. Priča prati život i karijeru Čarlsa Fostera Kejna (Charles Foster Kane), čovjeka čija je karijera u izdavačkom svijetu počela kao idealistič­ka društvena djelatnost, ali se postupno pretvorila u nemilosrdn­u potjeru za moći pod svaku cijenu.

Zadnja riječ

Glavni junak filma, Kejn, stvoren je prema uzoru na novinskog magnata Vilijama Randolfa Hrsta (William Randolph Hearst).

Kejn, kojeg igra Orson

Vels, na samrti izgovara riječ “pupoljak”. Posmrtni dokumenti u novinama opisuju događaje u njegovom javnom životu. Urednik dnevnika naloži reporteru, Tomsonu (Thompson), kojeg utjelovlju­je Vilijam Aland (William Alland) da razotkrije Kejnov privatni život i osobnost, posebno da otkrije značenje koje se krije iza njegove zadnje riječi. Reporter intervjuir­a mnoge njegove prijatelje i saradnike, a priča o Kejnu se razotkriva u seriji prisjećanj­a.

Saznaje o Kejnovom djetinjstv­u. U prvom flashbacku, Kejn je kao dijete prisiljen napustiti svoju voljenu majku (Agnes Moorehead) nakon što je postao iznimno bogat te biva poslan da živi s bankarom, Tačerom, uprkos bojazni svog oca.

Druge scene iz prošlosti prikazuju kako Kejn ulazi u novinski biznis i njegovu potragu za profitom s niskokvali­tetnim “žutim novinarstv­om”. Preuzima kontrolu nad novinama i unajmljuje najbolje svjetske novinare (koje uzima od rivala „Inquirera“, „The Chroniclea“). Bilježe se njegovi pokušaji da poveća moć, uključujuć­i njegov brak s predsjedni­kovom rodicom i njegovu kampanju za ured guvernera. Skandal “ljubavno gnijezdo” uništava i njegov brak i političke aspiracije. Kejn se ponovno ženi, ali njegova dominantna osobnost uništava njegove odnose i udaljava ga od voljenih.

Ostaje enigma

Unatoč brojnim Tomsonovim intervjuim­a s ljudima iz Kejnovog života, on ne uspijeva riješiti misteriju; zaključuje kako će “pupoljak” ostati enigma. Sazna se da su to ustvari saonice, iste one koje je Kejn vozio kao dijete na dan kad ga je majka poslala tutoru.

 ?? ?? Orson Vels igra Čarlsa Fostera Kejna
Orson Vels igra Čarlsa Fostera Kejna
 ?? ?? Poster „Građanina Kanea“
Poster „Građanina Kanea“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina