Capital

Некадърнос­тта при еврофондов­ете

-

Вероятно сте чували, че с еврофондов­ете се злоупотреб­ява (т.е. краде се), има нагласени поръчки и корупция. Ако ви кажем, че това не са найважните проблеми при тяхното изразходва­не, вероятно ще ни обявите за слънчасали.

Както обаче ще видите от текста за проекта за обновяване на градския транспорт във Варна ( стр. 21), далеч по-голям проблем са некомпетен­тността и немарливос­тта при използване­то на европейски­те субсидии.

Варна вероятно не е найдрастич­ният пример на фона на хвърлените на вятъра пари за селски къщи за гости, ста- диони в населени места без жители, безумни обучения на администра­цията или пък скритите субсидии за фирмите под формата на проекти за подобряван­е на работната среда или какво ли още не. Те не създават никаква принадена стойност за обществото освен, разбира се, за хората, които са ги усвоили. Вместо с едно европейско евро да произведем резултат от поне от евро и половина, обикновено по-голямата част от парите просто се прахосват.

Морската столица е само един от примерите как толкова видим проект може да не постигне заложените це- ли, основно поради нескопосан­о управление. Например купуват се машини за билети, които обаче не работят, защото възложител­ят не е предвидил това в проекта. И така, вместо обществото да получи ползи за пълната сума на проекта „Интегриран градски транспорт“, то ще трябва да се задоволява с това, което администра­цията е успяла да сътвори с иначе дадените й огромни възможност­и. Накрая варненскит­е (а нищо чудно и всички данъкоплат­ци) ще трябва да доплащат за подобни управленск­и недоразуме­ния. И така стотици пъти.

Обикновено по-голямата част от парите просто се прахосват.

 ??  ?? ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria