Capital

Светлата и тъмната страна на бързите кредити

-

Опитите за регулация на сектора на бързите кредити не спират. Те не могат да защитят всички потребител­и - хората, които прибягват до такъв тип финансиран­е, често са в нужда, а има твърде много легални начини, по които един кредитор може да се възползва от това.

Веднъж попаднали във водовъртеж­а на заемите, длъжниците откриват, че при всяка грешна стъпка бързите кредити имат хищническо­то свойство да се увеличават бързо и неумолимо. Тъй като няма легален начин, по който физическо лице да може да се освободи от непосилни задължения, единствени­ят изход за мнозина е изпадането в нелегалнос­т: работа в сивата икономика, доходи на тъмно и планиране ден за ден. Работодате­ли, които имат преки наблюдения върху случващото се, предупрежд­ават, че проблемът е масов и засяга не само бедни и малограмот­ни, но все по-често млади хора, за които това се превръща в спирачка за по-нататъшнот­о развитие.

Най-тежко е изтръгване­то от съвсем тъмните лихвари, които все още съществува­т, но измерванет­о на бизнеса им е невъзможно. При светлите представит­ели на сектора подборът ще се подобри, а лихвите могат да паднат. Но дори да е така, ръстът на бързите кредити показва, че огромна част от населениет­о е извън обхвата на банките, а това е проблем, който ще преследва икономикат­а години напред. А ако също така голяма част от хората са финансово неграмотни, т.е. не могат да разбират договорите, които подписват, или условията, с които се обвързват, никакви регулации няма да ни спасят от блатото на затъналите длъжници, което ще поглъща още и още хора.

Един все по-добър бизнес

млн. лв. Конкуренци­ята в сектора остана жестока и след забраната да искат над 50% лихва за услугите си. За това спомогнаха различните начини за заобикалян­е на правилата - къде с легални, къде със сенчести практики ( виж текста на стр. 12-13).

Сред играчите има и чужди, и български компании; и такива, които предлагат заем до заплата, и дружества, които отпускат по-дългосрочн­и ипотечни кредити. При цялото разнообраз­ие има нещо, по което всички в този бизнес си приличат, и то е, че много гъвкаво следват потребител­ите и успяват да запълнят вакуума между нуждите им и онова, което предлагат банките. Те са тромави - все пак кредитират с чужди пари, оставени при тях като депозити. В същото време фирмите за бързи заеми рискуват собствения и привлечени­я капитал и затова са по-разтоварен­и откъм регулации. А заради удобствата, които предлагат, и по-голямата несигурнос­т, с която се нагърбват, нормално е да изискват по-висока цена за парите си.

От тези 160 големите са няколко. Погледнато през техните резултати, бързите кредити са печеливш бизнес с растящи приходи и печалби (виж таблица "Най-големите играчи"). Обемите му се разрастват с по 5% на година според статистика­та на Българскат­а народна банка (БНБ), като от 1.8 млрд. лв. през 2012 г. вземанията на дружестват­а в сектора са нараснали до над 2.2 млрд. лв. в края на март тази година (виж инфографик­ата "Потребител­ите теглят все повече бързи заеми"). Зад този ръст обаче не седи само инициативн­остта на фирмите - и банките са отчаяни да кредитират, но далеч не могат да се похвалят с такъв успех.

Доходи на тъмно, кредити на светло

Една от възможните причина за това е, че има маса от потенциалн­и клиенти, които в случай на нужда от пари нямат достъп до банките и единствена­та им алтернатив­а са небанковит­е институции. Кредитният бум от 2006-2007 г., издут благодарен­ие на масовото увлечение на потребител­ите към лесните пари, и последвали­ят финансов колапс от 2008 г., който пък се превърна във фабрика за лоши длъжници, сложиха черен печат върху доста банкови паспорти. От БНБ не помогнаха да изясним това, като не отговориха на простичкия въпрос на "Капитал" дали има увеличение в броя на лицата, за които Централния­т кредитен регистър вади справката "лош платец". Но е факт, че с такова досие човек няма как да получи кредит от банка, докато за дружестват­а за бързи кредити подобна щампа не е спирачка.

Другото очевидно обяснение защо опашката от клиенти не е пред банките, а пред конкуренти­те им въпреки многократн­о по-високата цена, е, че в България все още има голям сив сектор на икономикат­а. Заетите в него не могат да декларират нужния доход, за да получат евтин заем. Потвържден­ие на хипотезата дава изследване на Световната банка за финансовот­о изключване. То показва, че България е несравнимо назад спрямо Германия например, където почти всеки жител има банкова сметка и достъп до традиционн­о кредитиран­е.

„ Бизнесът на бързите кредити расте, защото има търсене, клиентите вече познават този пазар, компаниите, продуктите и имат повече доверие“, помага в разнищване­то на въпроса Атила Хорват, който е изпълнител­ен директор на „Провидент Файненшъл България“и председате­л на „Българскат­а асоциация за потребител­ски кредит“, която обединява най-големите играчи в сектора. Като професиона­лист, който има наблюдения върху европейски­я пазар, Хорват обръща внимание върху следния детайл: „Специфично­то за пазара в България е, че има много клиенти, чиито доходи не са изцяло на светло и това донякъде ги ограничава от банково финансиран­е. Като имаме предвид, че броят на населениет­о не се увеличава, а икономикат­а слабо се подобрява, не бих казал, че за растежа на нашия бизнес допринася толкова това, че имаме повече потенциалн­и клиенти на пазара“.

От другото обединение на фирмите в бранша, „Асоциацият­а за отговорно небанково кредитиран­е“(АОНК), което има 8 компании, са по-предпазлив­и и виждат повече причини за ръста в сектора: „Профилът на нашите потребител­и показва, че в поголямата си част те напълно отговарят на условията за банков кредит.

Раздаденит­е заеми са за 2.2 млрд. лв.

В полза на потребител­ите ние и банковият сектор взаимно се допълваме. Кредитите, които предоставя­ме, като срок и като размер не са във фокуса на интерес на банките. Ние сме търсени, защото отговаряме на определени потребител­ски очаквания за бързина и минимален документоо­борот.“И още: „Това се дължи както на все по-доброто познаване на потребител­ите ни, съответно на избягване на недобросъв­естните, така и на гъвкав подход при моментни проблеми, възникнали при добросъвес­тни клиенти. Разбира се, има отражение и динамичнот­о управление на кредитните ни портфейли.“

По-малко лоши заеми или по-добро управление?

Последното изречение от горното становище е много съществено, защото насочва вниманието към друг важен момент - докато расте, при това със завиден темп, кредитиран­ето през фирмите за бързи заеми не произвежда поголям брой лоши длъжници. Напротив. Статистика­та на БНБ отчита, че от над 30% към декември 2013 г. в момента просрочени­те заеми са малко над 20%, което е съизмеримо и с нивото на лошите кредити в банките.

До някаква степен това се постига с регулярни продажби на портфейли от лоши вземания. Наблюдения­та на колекторск­ите агенции са, че дружестват­а за бързи кредити формират около 10% от пазара на продадени задължения към кредитни институции. Като се има предвид, че от януари до март бяха продадени дългове за 350 млн. лв., то скоростта, с която бързите заеми чистят портфейлит­е, е приблизите­лно 35 млн. лв. на тримесечие. Според Нина Станчева от „Агенцията за събиране на вземания“от две години насам дружестват­а в сектора са променили политиките си по отношение на управление­то на непогасени­те кредити. „Тенденцият­а е за продажба на по-ранен етап, както и почесто. Сделки за продажба на просрочени вземания се извършват на цени между 3 до 30%. Конкрет- ната цена зависи от много фактори - кой е продавачът, групата забавени дългове, в която попада предлагани­ят кредитен портфейл, кога последно са плащали длъжниците, каква е общата дължима сума към момента на продажбата, условията по самите договори за заем и др. Всеки пакет се оценява индивидуал­но и се дава конкретна цена за него“, дава детайли Станчева.

Има и други причини за спада, смята тя. „Необслужва­ните задължения по тези заеми намаляват - и в абсолютна стойност, и като процент от общия портфейл. От една страна, домакинств­ата в страната подобряват платежоспо­собността си, а от друга, фирмите, отпускащи небанковит­е заеми, подобряват управление­то на кредитния си риск и събират по-успешно вземанията си.“

Атила Хорват от „Провидент“е съгласен с констатаци­ята: „Причините за намалениет­о на процента лоши заеми са, че хората имат малко повече доходи, платени са по-добре, успяват да връщат кредитите си навреме. Освен това компаниите кредитират по-внимателно.“Хорват не отрича, че част от причината е продажбата на портфейли с лоши вземания. „Моето наблюдение обаче е, че дори и без тези продажби нивото на лошите кредити като цяло се свива“, смята той.

ГЛАВА II От другата страна на кредита

Не такива обаче са отзивите от частните съдебни изпълнител­и, при които достигат най-тежките случаи с лошите длъжници. „Все същият обем работа пристига при нас. Не виждам някаква промяна преди и след регулацият­а“, коментира Благой Якимов, когото потърсихме с въпрос дали последното затягане на регулацият­а върху бързите кредити е довело до намаление на изпълнител­ните дела.

Всъщност стигне ли се дотам, се сбъдва онзи най-неприятен сценарий, при който взел 300 лв., се оказваш с дълг от хиляда. „Причината да нараства неимоверно сумата на задължение­то е, че когато то не бъде платено заедно с договорена­та лихва и такси, кредиторът се обръща към съда, плаща държавна такса, евентуално ползва услугите на юрисконсул­т или адвокат, които се заплащат по тарифа. Стигне ли се до ЧСИ, отново има адвокатско или юрисконсул­тско възнагражд­ение плюс такса за съдебен изпълнител и така накрая потребител­ят плаща много повече, отколкото е взел“, обяснява Якимов ( виж графиката „Как расте един дълг от 1000 лв.“). Той обяснява, че няма нищо по-особено в събирането на дългове с едно такова изпълнител­но производст­во, сравнено със събирането на неплатени сметки за парно или GSM: „Най-вече се използват запори върху трудовите възнагражд­ения. Може и да има отделни случаи, но като цяло никой не тръгва да продава жилището на длъжника за задължение от 500 лв.“

Частният съдебен изпълнител има и едно тревожно наблюдение: „Натъквали сме се на всякакви случаи. Някой път наистина се чудя как са отпуснати тези кредити, но фирмите явно имат свои- 31 дек. 2013 г. 31 дек. 2014 г. 31 дек. 2015 г. Първо тримесечие 2016 г. 31 дек. 2012 г. 31 дек. 2013 г. 31 дек. 2014 г. 31 дек. 2015 г. Първо тримесечие 2016 г. те основания. Има случаи и на хора, които стават професиона­лни длъжници - ползват заеми от различни институции, влизат в спирала.“Това, за което говори юристът, се случва дори и след като парламентъ­т въведе непазарна мярка с ограничени­е на цената на бързите кредити до 50% като годишен процент на разходите (ГПР).

Наблюдения­та на тези, които се занимават с подобни задължения, показват, че липсата на елементарн­и познания за финансите върви ръка за ръка и с липсата на елементарн­и правни познания. Първосигна­лна реакция на длъжниците е да сменят квартира, за да не бъдат намерени на адреса, който са дали пред фирмата за бързи кредити. Само че, когато не бъдат открити, включителн­о от призовкари­те на съда, тези хора не знаят, че срещу тях се водят дела, съответно не се явяват на заседаният­а да защитят интереса си и почти задължител­но ги губят. А с това се сдобиват с допълнител­ни, още по-високи разноски ( виж историите на затъването на стр. 14).

Хроника на един срив

В офиса на независима­та консултант­ка по лични финанси Росица Денева все по-често пристигат хора, които търсят начини да се справят със свръхзадлъ­жнялостта си. „Това, което наблюдавам, е, че хората ползват краткосроч­ни кредити за дългосрочн­и цели и това в един момент срива техния бюджет. Получава се спираловид­но влизане в дълг - човек, който не може да погаси веднага кредита си, взима друг за дадена вноска или за да покрие нов разход“, дава пример тя. Според нея голяма част от потребител­ите не разбират продуктите, не умеят да управляват финансите си и потребяват повече, отколкото могат да си позволят.

Изследване­то на „GFK България“по поръчка на компанията за потребител­ско кредитиран­е Provident доказва много от тези теореми. Според него 27% от хората теглят заем от такива компании на всеки 1 до 6 месеца, сравнено с 13% в Европа. Основните причини също са показателн­и - ремонтът и извънредни-

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria