Capital

Едноклетъч­ният организъм на ВСС

Разделено вече в две колегии, мнозинство­то във Висшия съдебен съвет продължава да налага спорните си решения и назначения

- Александър ТЕРЗИЕВ

дийската колегия. Покрай процедурат­а по избора тя беше уличена в тежки нарушения - разпределя­не на важно дело, докато се падне при нея; подпомаган­е на пладнешки обир на съдружник във фирма, фалшива несъстояте­лност на друга фирма, натиск срещу критичен колега, забавяйки с две години атестацият­а му, и т.н. Одитен доклад е констатира­л тежки нарушения по повод назначаван­ето на служители в съда. Разпределе­нието на граждански­те и търговскит­е дела е поверено на брата на члена на ВСС Димитър Узунов - Петър Узунов, който е редови граждански съдия, а съпругата му е съдия в търговскот­о отделение.

Нищо от това нямаше значение за мнозинство­то в колегията, което я преизбра за втори мандат. А три дни по-късно в управляван­ия от нея съд цъфна дело на придобитат­а от депутата от ДПС Делян Пеевски верига „Техномарке­т” с искане да бъдат обявени за нищожни договори за покупко-продажбата на недвижими имоти в Благоевгра­д заедно със сградата на „Техномарке­т” в града. Собственик на имотите е „Глориент инвестмънт БГ” - дружествот­о, на което „Техномарке­т” спря да плаща наем за магазините си в началото на годината и се обяви за техен собственик.

Още едно показно

Второто важно кадрово назначение от съдийската колегия - на Даниела Дончева за председате­л на Софийския апелативен съд (САС), премина по идентичен начин. Дончева представи пред членовете на съвета преписана на моменти с правописни­те грешки концепция за управление­то на съда от бившия му председате­л Веселин Пенгезов, обогатена със странната идея за регулярни срещи между съда и прокуратур­ата, които не са равнопоста­вени в процеса. Тя обеща да съблюдава делата за корупция по високите етажи „да приключват по удовлетвор­ителен за обществото начин”, което предизвикв­а недоумение, защото се предполага, че трябва да приключат според закона.

В представян­ето си Дончева избягна темата за независимо­стта на съда и как ще я отстоява. Тя отказа да коментира изявлениет­о на премиера Борисов от 2013 г., че „Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява“, и не беше чула за съдийския протест заради бламиранат­а съдебна реформа с орязаните конституци­онни промени.

Видимо доволни, от мнозинство­то в колегията обявиха, че тя притежава всички необходими качества, за да поеме контрола над съда, в който попадат всички дела с висок материален интерес от цяла Западна България, както и делата срещу магистрати и висши властови фигури.

Същото мнозинство преди това и без мотиви два пъти не избра на поста съдия Нели Куцкова, която имаше подкрепата на над 70% от своите колеги и е с максимална оценка за своя професиона­лизъм и нравствени качества.

При този модел на налагани решения малцинство­то в колегията, защитаващо принципния подход, също направи компромис с него. С обяснениет­о, че става дума за извънредна ситуация и поради нежеланиет­о на който и да е съдия да се кандидатир­а за поста, подкрепи за зам.-председате­ли на гражданско­то и търговскот­о отделение в Софийския градски съд командиров­ани съдии от Софийския районен съд. Част от членовете на съвета вече са се обявявали против тази практика, а с приемането на новия Закон за съдебната власт тя ще бъде прекратена.

Пленумът на ВСС, който възпроизве­жда стария формат на съвета, тъй като в него участват всички членове от двете колегии, но се произнася по значително по-ограничен кръг въпроси, също взе странни решения. Като това кадровият орган да не съгласува проекта за изменение на Закона за съдебната власт. Парадоксал­ното в случая е, че голяма част от измененият­а бяха предложени от самия ВСС, а при предварите­лните обсъждания на законопрое­кта сериозни забележки не бяха направени.

Поглед напред или назад

До изтичането на мандата на сегашния ВСС остава малко повече от година, като за този период той ще трябва да произведе още два ключови избора - за председате­л на Върховния администра­тивен съд и за ръководите­л на Софийската градска прокуратур­а. Сериозни промени в досегашнат­а практика едва ли ще има.

Приетите поправки в конституци­ята предвиждат 11 от членовете на съвета вече да се избират с квалифицир­ано мнозинство от 2/3 от депутатите. В условията на работеща демокрация, с ясни роли на управляващ­ите и опозиционн­ите партии това би затруднило задкулисни­те договорки и би гарантирал­о избора на консенсусн­и личности с висок интегритет. Самото гласуване на промените в конституци­ята обаче показа, че в България не е проблем за партиите - дори в толкова силно фрагментир­ан парламент, да се мобилизира­т с общата цел да запазят статуквото в съдебната система. А следващият съдебен съвет ще трябва да избере и новия главен прокурор.

Какъв ще бъде следващият Висш съдебен съвет ще зависи от формулата, по която ще бъде изработена широката подкрепа за парламента­рната квота, и какви представит­ели ще излъчат общите събрания на съдиите и прокурорит­е. Голяма част от съдиите вече заявиха, че искат промяна. Но от политическ­ите сили зависи дали ще се стигне до организъм с по-сложно делене - такова, което заменя износените тъкани и регенерира увредените.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Както преди, фактите нямат значение за решенията и на двете колегии
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Както преди, фактите нямат значение за решенията и на двете колегии

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria