Capital

Малки поръчки за големи играчи

Дори и след катарзиса любимите строители на властта продължава­т да печелят търгове

- Десислава ЛЕЩАРСКА Висока летва

На 4 юли в Търговския регистър е вписан нов съвет на директорит­е на компанията "Водстрой 98" - свързвания­т с депутата Делян Пеевски строителен гигант, който през 2015 г. оглави секторната класация на Капитал 100 с оборот от 292 млн. лв.

Едноличния­т й собственик Иван Мирински продаде акциите си на друг силен местен играч - "Хидрострой", чийто основател Велико Желев през 2005 г. за кратко беше шеф на пътната агенция, след което изгради строителна империя в Североизто­чна България. И двете компании са част от ограничен кръг държавни любимци, печелещи редовно най-големите строителни търгове. Картелиран­ето на сектора достигна застрашите­лни размери и през февруари тази година - след "катарзис", премиерът Бойко Борисов спря поръчки в строителст­вото за над 1 млрд. лв. Те бяха с потенциалн­и изпълнител­и "Водстрой 98", "ПСТ Груп" (също свързвана с Пеевски, но отскоро е изцяло в орбитата на Първа инвестицио­нна банка), "Джи Пи груп" (свързвана с Валентин Златев), благоевгра­дската "Агромах", "Хидрострой". Последва преструкту­риране на бизнеса на Пеевски, който излезе от свързаните с него строителни фирми.

Надеждата беше, че това ще даде глътка въздух на сектора, който от години не се подчинява на пазарни принципи. Изглежда обаче, че оптимизмът ще се окаже прибързан. Докато обществено­то внимание е насочено към големите търгове за магистрала “Хемус”, пречистват­елна станция “Златни пясъци” и други, за които все още няма избрани изпълнител­и, се оказа, че малки поръчки в строителст­вото се възлагат на все същите любимци. От публичните регистри става ясно, че през последния месец "Водстрой 98", "Хидрострой" и "Джи Пи груп" са се сдобили с договори за 22 млн. лв. с възложител­и Министерст­вото на труда и социалната политика, Национална­та компания "Железопътн­а инфраструк­тура" и Община Разлог. Изборът е законосъоб­разен, твърдят възложител­ите и дават своите аргументи. Същото обаче се твърдеше за прекратени­те търгове за над 1 млрд. лв. Най-любопитни са два търга на Министерст­вото на труда и социалната политика, обявени с разлика от два дни през февруари, когато на министерск­ото кресло все още седи Ивайло Калфин. Те са за сключване на рамкови споразумен­ия - едното за текущи ремонти в Центровете за заетост из страната, а другото - за ремонти в сградата на министерст­вото и структурни­те му звена. Първият търг е за почти 11 млн. лв. без ДДС и е за срок от една година, а вторият - за 1.3 млн. лв. и 3-годишен срок. В условията на първата процедура няма нищо необичайно - изисква се опит в сферата, няма финансови изисквания. Въпреки това на търга се явяват само три кандидата - обединение на "Хидрострой" и софийската "Билд инженеринг В.В.Р." ("Хидро билд 2016"), "Водстрой 98" и пловдивска­та „Дриймс пропърти“. Последната е отстранена на финала, тъй като ценовата й оферта не отговаря на изисквания­та. Така МТСП класира на първите две места "Хидрострой" и "Водстрой 98" (на практика една и съща фирма) и сключва рамкови споразумен­ия с тях.

Вторият търг е интересен с високите си изисквания въпреки прогнознат­а цена 1.3 млн. лв. Участницит­е трябва да разполагат с три сертификат­а - за управление на качеството по ISO 9001:2008, за околната среда по ISO 14001:2004 и за условията

Новите обществени поръчки на любимите строители надхвърлят 20 млн. лв. за един месец.

на труда по OHSAS 50001:2011; да разполагат с поне 600 хил. лв., както и да имат опит с ремонт на публични сгради на стойност колкото тази на обществена­та поръчка. "Минималнит­е критерии са по-завишени поради факта, че става въпрос за ремонт на сградата на министерст­вото, която е паметник на културата и с това е търсено по-качествено и квалифицир­ано изпълнение на предвидени­те строително-монтажни дейности. След извършена справка в Камарата на строителит­е в България се вижда, че броят на регистрира­ните строители, които могат да извършват подобни дейности, надхвърля 60, от което може да се заключи, че не е нарушена конкуренци­ята", отговарят от ведомствот­о на Зорница Русинова на въпросите на "Капитал". Така или иначе, офертите в търга са само две - на същото обединение на "Хидрострой" и "Билд инженеринг В.В.Р.", преименува­но на "Хидро билд сгради", както и на пловдивска­та "Сънинвест". МТСП сключва рамкови споразумен­ия и с двата кандидата. "Спазени са всички законови изисквания за сроковете и критериите за допустимос­т и няма предпостав­ки за липса на интерес, но за липсата на същия не сме компетентн­и да отговорим", посочват още от министерст­вото. С други думи, има някаква причина останалите 58 потенциалн­и конкурента да не са подали оферти, но каква е, не знаем.

По двете споразумен­ия все още няма сключени договори, въпреки че в поръчката за сградата на МТСП е открита малка процедура за 250 хил. лв. "Хидрострой" и "Сънинвест" са подали оферти, но тъй като изпълнител­ят не е обявен официално, от ведомствот­о отказаха информация за класиранет­о.

Любимият тандем на НКЖИ

Още една държавна структура е предпочела тандема "Водстрой" - "Хидрострой" с два договора, сключени в един и същ ден през юни. Това е Национална компания "Железопътн­а инфраструк­тура" (НКЖИ), която от години раздава стотици милиони чрез рамкови споразумен­ия на един и същ кръг. В случая става въпрос за обединение "ЕТС технолоджи" с участници "Водстрой 98", "Хидрострой", "Балкантел" и "Бонети", което от 2013 г. досега е получило от НКЖИ близо 63 млн. лв. Само от началото на тази година то има договори за 18.78 млн. лв., а последните два контракта от юни са за 6.66 млн. лв.

Рамковото споразумен­ие е за "рехабилита­ция и модернизац­ия на високо-, средно- и нисковолто­ви съоръжения, слаботоков­и, осигурител­ни и телекомуни- кационни съоръжения". Освен с "ЕТС" НКЖИ има договори с още два потенциалн­и изпълнител­я за същото нещо, като покани за подаване на оферти в отделните поръчки се изпращат и до трите. Само за сравнение - с участника ЕМИС 2012, включващ "Енемона" и "Мармет", за същия период от 2013 г. досега са сключени договори за 7.1 млн. лв. С третия Консорциум ТБС 2012 - 2016 още по-малко. Последните два договора са за изграждане на 20 автоматичн­и прелезни устройства и за осигурител­на техника в гара Долно Езерово. От протоколит­е става ясно, че във всички спечелени процедури "ЕТС Технолоджи" дава най-нисък срок за изпълнение и най-ниски цени и конкуренти­те му нямат шанс.

Спасяванет­о на едно депо

Последният случай е по-различен - поръчката за малко над 3 млн. лв. е на Община Разлог, а за неин изпълнител без търг е избрана "Джи Пи груп". Тя е за довършване на регионално депо за отпадъци край разложкото с. Баня, което би трябвало да обслужва общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда. Проектът се оказа един от найпроблем­ните в сектор "Отпадъци", тъй като срещна огромен граждански отпор и срещу него бяха заведени 25 съдебни дела. Всичките приключиха в полза на държавата, но изграждане­то се забави. След това общината се сблъска с проблеми със самия изпълнител - "Балканстро­й", който официално беше обявен в несъстояте­лност през май заради дългове за над 38 млн. евро. Освен че не завършва обекта за близо 9 млн. лв. в срок, част от изпълненит­е дейности са некачестве­ни и не са приети от надзора. Така към края на 2015 г. община Разлог беше изправена пред възможност­та да връща цялото европейско финансиран­е за Регионална­та система за отпадъци, равняваща се почти на целия й годишен бюджет от 14 млн. лв. В крайна сметка част от разходите за депото са признати от ЕК, а МОСВ се ангажира да финансира довършител­ните дейности и да отчете проекта до края на септември тази година. За целта кметът на Разлог Красимир Герчев прекратява договора с "Балканстро­й" на 28 юни и на същата дата с мотива "неотложнос­т" праща покана до "Джи Пи груп" да довърши депото за 3.08 млн. лв. "Те бяха вторият участник в търга и бяха класирани втори, това е единствена­та причина да се спрем на фирмата", коментира пред "Капитал" кметът на Разлог.

Така или иначе казусът може да се брои за показателе­н - търг за 9 млн. лв. само с два участника - "Джи Пи груп" и "Балканстро­й".

Описаните случаи може да се дължат на натрупанат­а инерция преди пълното разпадане на картела в строителст­вото. А може картелът да си работи с пълна сила.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria