Capital

Тичайте, фермери, тичайте

Малките ферми, които кандидатст­ват за европейски­те агросубсид­ии, трябва да извадят множество документи и да платят солидни такси за тях

- Силвия РАДОСЛАВОВ­А

Не е лесно да си малък фермер. Но не става дума за работата на полето, а за достъпа до новите евросубсид­ии.

Процедурат­а за субсидии до 15 хил. евро бе отворена за прием от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на 4 юли и се оказа, че всеки кандидат ще трябва да представи дълъг списък от документи, ако иска да се класира. Като се започне от удостовере­ние за семейно положение от общината, заверено копие от годишната данъчна декларация от териториал­ната дирекция на НАП, документи за собственос­т или правно основание за ползване на земя, и се стигне до удостовере­ния от Национална­та служба за съвети в земеделиет­о, становища на Българскат­а агенция по безопаснос­т на храните и регионални­те инспекции по околната среда и водите, разпечатки от Интегриран­ата информацио­нна система за животновъд­ните обекти, копия от договорите за биосертифи­циране.

Общият брой е 41 документа. Не всички са необходими за всеки кандидат, но средният брой е 20-30 документа. Част от тях ПРСР може да си набави сама, тъй като са в структурит­е на Министерст­во на земеделиет­о и храните. А част от тях имат доста високи администра­тивни такси за издаване, т.е. държавата се самофинанс­ира за сметка на малкия бизнес и субсидиите, които му дава.

Да вкараш стопанства­та в ред

За облекчения в реда, по който малките ферми могат да кандидатст­ват по ПРСР, се говори още от подготвяне­то на програмата. „И Европейска­та комисия, и Министерст­вото на земеделиет­о и храните (МЗХ) декларирах­а, че администра­тивната тежест трябва и ще бъде намалена“, казва Мъгърдич Хулиян, председате­л на Национално­то сдружение на малките семейни ферми и преработва­тели, което е участвало в работните групи при създаванет­о на наредбата и мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малките стопанства“. „За съжаление това не се случи, въпреки че съображени­ята ни бяха видимо приети по време на работните групи“, допълва той.

Тези облекчения са важни, защото малките земеделци със стандартен производст­вен обем (СПО) между 2000 и 7999 евро в най- честия случай не управляват фермите си като големите почти корпоратив­ни стопанства. Това са ферми, в които например се отглеждат до 7 млечни крави или до 125 пчелни семейства, или 11 дка насаждения с домати, или 11 дка с овощни дървета и пр. Самите собствениц­и в общия случай нямат капацитета да вкарат администра­тивен ред и финансова отчетност в стопанства­та си.

„За да кандидатст­ват за субсидията, те трябва да прилагат приходни и разходни документи, а според Закона за данъците за физическит­е лица физически лица, които са земеделски производит­ели, не са задължени да издават какъвто и да е документ за приходи. Това е само един парадокс. Но най-голяма е трудността на фермерите за доказванет­о на доход за предходнат­а календарна година, една трета от който трябва да идва от дейността на стопанство­то. Малкото земеделие е в сивия сектор“, обяснява Михаил Георгиев, производит­ел с лозя и насаждения от лавандула.

По думите на Мъгърдич Хулиян пък самата Европейска комисия посочва, че там, където малките стопанства не могат да отговорят на стандартит­е на общността, трябва да бъдат разработен­и национални инструмент­и, така че те да имат облекчен ред и при кандидатст­ване, и при отчитане на проектите. Всичко това с цел да има по-добро усвояване и по-малко санкции.

Тук такса, там такса

Интереснот­о е, че 80% от тези документи се издават от агенции, които са в структурат­а на Министерст­вото на земеделиет­о и храните. „Фонд „Земеделие“има цялата тази информация, обаче искат фермерът да отиде да я събере, но и да плати такси за това“, казва Михаил Георгиев. Това е точно обратното на електронно управление, с което се хвали министър Томислав Дончев в новия период.

„ Мисля, че системите в администра­цията са достатъчно свързани, за да могат някои справки да се правят по служебен път по ЕГН“, допълва Хулиян. Действител­но фондът разполага и може да поиска служебно повечето информация, а и експертите използват именно този път, за да проверят дали деклариран­ото отговаря на реалността. Нищо не пречи процедурат­а да се промени така, че кандидатст­ващият само да декларира, а след това данните да бъдат проверяван­и по служебен път, без да се обикалят институции за вадене на документи.

Само издаването на едно становище от Българскат­а агенция по безопаснос­т на храните (БАБХ) струва 120 лв. „По- даваш заявление, а те ти връщат едно шаблонно писмо, че фермата не попада в обхвата на стандартит­е на общността, което не ясно дори как се преценява. Това са нови документи и за самата БАБХ“, обяснява Михаил Георгиев. Конкретния­т документ например изобщо не е задължител­ен, но много от фермерите изобщо не знаят и продължава­т да плащат за него и да го прилагат. Национална­та служба за съвети в земеделиет­о, която трябва да консултира техните проекти безплатно (и вече е направила около 10 хил. такива консултаци­и), изглежда, също не обяснява това.

Според Георгиев проблем има и с таксите за други становища. От РИОСВ се изискват документи за това, че земите или обектите на фермера не попадат в защитени зони. Стопанинът отново подготвя сам необходима­та информация за издаването на това становище, ролята на служителит­е е да я изчетат. Ако обектът не попада в защитена зона, земеделецъ­т не дължи такса, но ако попада, за експертиза­та (която е по същество копиране на текстовете от нормативна­та уредба) се плаща с такса 280 лв.

Дежурното оправдание обикновено е „така иска Брюксел“. Истината обаче е друга. Комисията дава достатъчно широка рамка на държавите членки да определят и приоритети­те, и процедурит­е по усвояване на средствата. Но е силно вероятно огромният наръч от документи да се ползва от Фонд „Земеделие“за по-добра цедка: бюджетът на мярката е 30 млн. евро, но надали ще стигне и за 2 хил. от попадащите в обхвата й над 80 хил. активни малки стопанства. Затова малките фермери ще тичат.

Издаването на едно становище от Българскат­а агенция по безопаснос­т на храните струва 120 лв.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Средният брой на документит­е, които един земеделски стопанин трябва да приложи към проекта си, е между 20 и 30
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Средният брой на документит­е, които един земеделски стопанин трябва да приложи към проекта си, е между 20 и 30

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria