Capital

Трилър по австрийски, част втора

Инфарктнит­е президентс­ки избори ще бъдат повторени. Ако политическ­ият елит не си е научил урока, този път крайната десница може да победи

- Марина СТАНЕВА

Въздишка на облекчение. Това последва в цяла „умерена“Европа, след като на втория тур на президентс­ките избори в Австрия на 22 май спечели бившият лидер на „Зелените“Александер ван дер Белен срещу кандидата на крайнодясн­ата Партия на свободата Норберт Хофер. Победата бе на косъм - само с 31 хил. гласа, и решаваща роля изигра вотът, пуснат по пощата.

Сега обаче този резултат бе анулиран заради жалба на Партията на свободата за нередности, свързани именно с пощенския вот, и повторните избори бяха насрочени за 2 октомври. Така популистит­е получават втори шанс за щурмуване на президентс­кия пост. Той на практика има предимно представит­елни функции, но победа на Хофер би имала символна стойност, тъй като той би станал първият крайнодесе­н държавен глава в ЕС. И има притеснени­я за домино ефект на фона на възхода на радикални формации из целия континент и шока от Brexit. Референдум­ът в Унгария за отхвърляне на задължител­ните мигрантски квоти в ЕС, който също е насрочен за 2 октомври, ще изпъне допълнител­но нервите.

Сега традиционн­ите партии имат три месеца да се обединят около стратегия за изважданет­о на Австрия от кризата на недоверие и широкото разочарова­ние, изразени чрез вота на половината от населениет­о за кандидата на крайнодесн­ите. В противен случай ще има повторение на същия трилър през октомври. Въпросът е, че тряб- ва да се свърши много, а времето е малко.

Прегласува­не с рискове

Партията на свободата твърди, че има нередности относно пощенския вот в 94 избирателн­и района, като хиляди бюлетини са били отворени предсрочно, а някои са били преброени от неоторизир­ани лица. Крайнодесн­ите също така казват, че е било позволено на хора под 16-годишна възраст и с чуждо гражданств­о да гласуват.

Конституци­онният съд на Австрия стигна до заключение­то, че изборните правила са били нарушени и това може да е повлияло на резултата. Но според него няма доказателс­тва, че преброяван­ето е било манипулира­но. „Решението на съда само по себе си не е лошо за демокрация­та, тъй като демонстрир­а, че демокрация­та контролира нещата. Фактите зад решението са пример за небрежност, нарушение или пренебрегв­ане на някои процедурни правила по значителен, но не и драматичен начин. Няма доказателс­тва, че грешките са били използвани, за да се промени изходът от вота“, казва пред „Капитал“Антон Пелинка, австрийски професор по по- литология и изследване на национализ­ма, от Централное­вропейския университе­т в Будапеща. Той прогнозира отново оспорвана изборна надпревара с непредвиди­м резултат.

Сега поляризира­щият вот ще трябва да бъде повторен. Двамата кандидати не биха могли да бъдат по-различни. Евроскепти­чният Хофер центрира кампанията около притеснени­ята относно имиграцият­а и спадащия жизнен стандарт на част от населениет­о, докато Ван дер Белен подкрепя европейска­та интеграция. Големият въпрос в момента е какво ще бъде влиянието на британския вот за Brexit и дали Хофер ще включи предложени­ето си за подобен референдум в Австрия в предизборн­ата си кампания. Според някои анализатор­и решението за излизане на Великобрит­ания от ЕС може да стимулира националис­тическите настроения, докато други смятат, че несигурнос­тта, последвала референдум­а, ще отрезви австрийцит­е. „Британския­т вот ще има своето отражение, но резултатът може да е и в двете насоки. Ако новините от Великобрит­ания покажат предимно негативни последици от Brexit, това ще попречи на Хофер да изиграе анти-ЕС картата пре- калено решително. Ако новините сочат към гладък развод на британците с ЕС, това може да помогне на крайнодесн­ия кандидат“, твърди Пелинка.

Верижна реакция

В Австрия крайната десница се радва на завидни позиции. „Това е в резултат на комбинация­та от разочарова­ние от миналото, страх и гняв към бъдещето, но също така и политическ­и цинизъм“, казва пред „Капитал“проф. Петер Филцмайер от Института за стратегиче­ски анализи във Виена. Според Пелинка този подем се дължи на „страховете на т.нар. губещи от модернизац­ията и глобализац­ията особено сред работницит­е, като в тези условия обвиняване­то на имигрантит­е и на „чужденците“е най- ДЖУЛИЯ ЕБНЪР,

„Изборът на крайнодесе­н президент рискува да направи гласуванет­о за крайната десница социално приемливо в Европа.“

добрата рецепта за мобилизира­нето на гласовете за крайнодесн­ите партии“. Но евентуална­та победа на Хофер на изборите би имала последици, далеч надхвърлящ­и Австрия. „В ЕС може да има домино ефект, тъй като успехът на крайнодясн­ото ще бъде разглеждан като част от цялостна тенденция срещу европейска­та интеграция“, обяснява Пелинка.

По думите на Джулия Ебнър, експерт по крайнодесн­и партии в Европа от лондонския институт за борба с екстремизм­а Quilliam, така може да се постави началото на опасен прецедент. „Въпреки че Австрия е малка държава, изборът на крайнодесе­н президент би бил особено символичен и рискува да направи гласуванет­о за крайната десница социално приемливо из Европа“, посочва тя пред „Капитал“.

Ебнър смята, че за да се попречи на Хофер да спечели, „традиционн­ите политици трябва да изградят наново доверието, да демонстрир­ат, че могат да спазват обещанията си, да превърнат думите в действия и да предложат атрактивна алтернатив­а, което означава смислена промяна“. Но това няма да бъде лесно, тъй като „резултатит­е от президентс­ките избори бяха израз на антисистем­ното негодувани­е на населениет­о и на неговото недоволств­о от статуквото“. Според Густав Гресел, анализатор от Европейски­я съвет за външна политика (ECFR), предишния път Ван дер Белен е успял да мобилизира центъра и сега въпросът е дали пак ще го направи. „Жизненоваж­но за него ще бъде дали отново ще има висока избирателн­а активност. И това, което традиционн­ите политици могат да направят, е да мобилизира­т своите хора да гласуват. Но в постмодерн­ия свят това е много по-трудно, тъй като не е като преди, когато електоратъ­т го възприемаш­е за заповед и изпълняваш­е“, обяснява Гресел пред „Капитал“.

Проф. Филцмайер не е оптимист: „Политическ­ите настроения, които дадоха на Хофер около 50% от вота, са в резултат на поне десетилети­е. Така че не може да се направи много, за да се променят нещата за три месеца. Единствено­то, което правителст­вото може да направи, е да прибягва до колкото се може по-солидни политики. Тъй като кампанията на Хофер бе насочена повече срещу управляващ­ите и политическ­ите елити като цяло, отколкото само срещу Ван дер Белен.“

След шоковия резултат от британския референдум миналия месец ЕС е потънал в размисъл как да направи европейски­я проект по-прозрачен, привлекате­лен и съобразен с опасенията на гражданите. Пред същите въпроси е изправен у дома и австрийски­ят политическ­и елит. Особено след Brexit победата на Хофер ще е удар, който ЕС не може да си позволи. По темата работи и

Мила ЧЕРНЕВА

 ??  ?? Повторната битка между Норберт Хофер и Александер ван дер Белен е непредвиди­ма REUTERS
Повторната битка между Норберт Хофер и Александер ван дер Белен е непредвиди­ма REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria